14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χαιρετισμός E. Αμπαδιωτάκη στην εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Ημερομηνία:

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Χανίων, η συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, της εκδήλωσης για τον μεγάλο Κρητικό πολιτικό, Ελευθέριο Βενιζέλο, με την ευκαιρία της επετείου της γεννήσεώς του, και μάλιστα εδώ, στις Μουρνιές, στον τόπο που γεννήθηκε το 1864.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας.

Αν θα ήθελα να συγκεντρώσω τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολιτική του σκέψη, αλλά και την ιστορική του διαδρομή, είναι η προσπάθειά του για κοινωνική ειρήνευση, που χρειαζόμαστε και σήμερα.

Είναι η προσπάθειά του για την αναμόρφωση  θεσμών του κράτους και της κοινωνίας, που χρειαζόμαστε και σήμερα. Είναι η πίστη του στην δυνατότητα του λαού και της χώρας .

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεσπόζει στον κύκλο των Ελλήνων Πρωθυπουργών και πολιτικών ηγετών με χαρισματική φύση, αλλά κυρίως με άποψη στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, εξίσου σημαντική και ισορροπημένη.

Είναι ένας διαχρονικός ηγέτης, που με τη σκέψη του και το έργο του και κυρίως με το πολιτικό του όραμα τροφοδοτεί τις πολιτικές στρατηγικές στην Ελλάδα, στην εποχή του, αλλά και στις επόμενες περιόδους.

Γεννιέται πολιτικά μέσα από συνεχείς κρίσεις και απαντά με βαθιές τομές – όταν του δίνεται η δυνατότητα από την πολιτική- ώστε να ανορθώσει την πατρίδα μας οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά και να την τοποθετήσει ως ίση προς ίσο, με επίκεντρο την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινωνία.

Ο πολιτικός του βίος ξεκινάει από το ιστορικό νησί της Κρήτης. Ο εθνικός ηγέτης ανδρώνεται μέσα σε μια τοπική εθνική επανάσταση.

Η Κρήτη υπήρξε το τοπικό εργαστήρι, που μεγάλωσε και ανδρώθηκε η πολιτική προσωπικότητα. Εκεί γαλουχήθηκε ο χαρακτήρας, το ήθος, οι απόψεις και ο μοναδικός ηγετικός του τρόπος.

Με γνώμονα τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές του, κατάφερε στο εσωτερικό της χώρας να πραγματοποιήσει ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο σε όλους τους τομείς: στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη διοίκηση, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στο στρατό.

Ήταν ο μέγιστος Έλληνας των μεγάλων ιστορικών υπερβάσεων,  που έθεσε τον εαυτό του στις υπηρεσίες του Έθνους, διαμορφώνοντας δίχως άλλο τα θεμέλια ενός σύγχρονου κράτους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κάνοντας μια μικρή αναφορά σε ένα τεράστιο έργο ενός σημαντικού ανθρώπου, θεωρώ ότι κάθε φορά που μιλάμε για τον Βενιζέλο, έχουμε μια επικαιροποίηση της ανάγνωσης της πολιτικής, ιδεολογικής, θεσμικής, στρατηγικής και διπλωματικής παρακαταθήκης που κληροδότησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη χώρα μας.

Ως φλογερός επαναστάτης, ως θαρραλέος ηγέτης, ως εμπνευσμένος πολιτικός, ως  μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός.

"google ad"

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ