20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ημερίδα στο ΕΒΕ για την Επιχειρηματική Εξωστρέφεια

Ημερομηνία:

Μπορεί να καταλάβαμε επιτέλους ότι το να παράγουμε αυτά που καταναλώνουμε μας βγάζει από πολλά οικονομικά αδιέξοδα, αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει μετά από την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα, είναι σαφώς η τόνωση των εξαγωγών. Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος των Εξαγωγέων Κρήτης Μανώλης Αναγνωστάκης σε σχετική ημερίδα για την επιχειρηματική εξωστρέφεια, ποτέ δεν έγινε μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια για ενιαία στρατηγική, για την προώθηση των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στο Εξωτερικό.

Παρ’όλ’αυτά, υπάρχουν χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά και κυρίως για τα προϊόντα της Κρήτης. Με αφορμή και την ποιότητα που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό η Κρητική διατροφή, η οποία δεν είναι διόλου τυχαία, τέτοιου είδους χώρες είναι κυρίως οι Ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες πολλά υποσχόμενες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Το ζήτημα της εξωστρέφειας είναι μία συζήτηση που επαναλαμβάνεται από το 1938.

Επιπλέον όπως τονίστηκε στην Κίνα, η οποία είναι ιδιαίτερα φιλική προς την Κρήτη -και χάρη στο ότι στους διαφυγέντες πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, από τη Λιβύη οι τοπικές αρχές του νησιού φέρθηκαν σαν να ήταν Κρήτες- δεν είναι εφικτή η καλλιέργεια ελαιοδέντρων λόγω του κλίματος, ενώ το ενδιαφέρoν για κατανάλωση ελαιόλαδου είναι ζωηρό.

Στο μεταξύ σε όλο τον κόσμο τόσο οι διατροφικές ανάγκες, όσο και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και μάλιστα τα τελευταία έτη έχουν πραγματοποιηθεί επτά Σύνοδοι Κορυφής Βιώσιμου Φαγητού –όπως ονομάζονται- με σκοπό να δείξουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε ολόκληρο το Παγκόσμιο Διατροφικό Σύστημα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Σε σχέση με τον Ελληνικό Μέσο Όρο η επιχειρηματικότητα στην Κρήτη είναι σε λίγο καλύτερα επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα. Παρ’όλ’αυτά, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι εκατοντάδες με αποτέλεσμα να κλείνουν πολλές από αυτές.
Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, στόχος των επιχειρηματιών είναι να βάλουν αναχώματα, να ανακόψουν τον κατήφορο δηλ. προκειμένου –έπειτα- να πετύχουν ανάπτυξη και αναθέρμανση στην αγορά.

Η συγκεκριμένη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο στα Χανιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...