14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χανιά: Συζήτηση σε ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση

Ημερομηνία:

Του Ειρηναίου Μαράκη

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων από μια σειρά χώρους καθώς και με αγωνιστές από το σύνολο της Αριστεράς, με μια ιδιαίτερα προωθημένη συζήτηση τόσο για τα διδάγματα και την επικαιρότητα της Ρώσικης Επανάστασης, όσο και για τους αγώνες του σήμερα ενάντια στην καπιταλιστική κρίση, τον ρατσισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα συζητήσεων με θέμα “Οκτώβρης 1917 –  100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/11 από το ΣΕΚ Χανίων στην κεντρική αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Στον χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση με αφίσες και έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας καθώς και με έκθεση βιβλίου τόσο για την Ρώσικη Επανάσταση, όσο και για το εργατικό κι αντιφασιστικό κίνημα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο με τα γεγονότα της Ρώσικης Επανάστασης και τις τομές που εγκαινίασε, πολιτικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά ενώ οι συζητήσεις ανέδειξαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας ότι μέσα σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε ανοίγουν όλα τα κρίσιμα πολιτικά  ζητήματα, σχετικά με τους αγώνες της περιόδου και με την αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής κι σοσιαλιστικής ανατροπής.

Στην πρώτη συζήτηση με θέμα “Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι – η διαλεκτική της νίκης”  με εισηγητή, τον Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, επικεντρώθηκε στις ριζικές αλλαγές που έφερε στο προσκήνιο η εργατική επανάσταση στη Ρωσία και στην καθημερινή ζωή μέσα από την δράση της εργατικής τάξης και την καθοριστική παρέμβαση του επαναστατικού κόμματος, αναδεικνύοντας την δυνατότητα να ελέγχουν οι εργαζόμενοι τη ζωή με βάση τα δικά τους συμφέροντα κι όχι με αυτά της εργοδοσίας κι ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον σεξισμό. Η δεύτερη συζήτηση με θέμα “Τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα”  και με εισηγήτρια την Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, άνοιξε την συζήτηση, με τοποθετήσεις και ερωτήματα, για την υπεράσπιση του Κόκκινου Οκτώβρη ενάντια στις προσπάθειες αποδόμησης του, καταρρίπτοντας τις θεωρίες περί του απόλυτου και μονολιθικού μπολσεβικισμού, για την πραγματική φύση του καθεστώτος του κρατικού καπιταλισμού στη Ρωσία του Στάλιν και στην αντεπαναστατική περίοδο που ακολούθησε της εργατικής επανάστασης και συνεχίζοντας με τοποθετήσεις τόσο για την αναγκαιότητα της ανατροπής της κρατικής καταπίεσης, όσο και για την ενίσχυση των αγώνων που εξελίσσονται αυτή την περίοδο χτίζοντας το κίνημα που θα υπερασπιστεί τις γειτονιές μας ενάντια σε απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και στην αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

Η ημερίδα έκλεισε από την πλευρά των ομιλητών και των συμμετεχόντων με την υπόσχεση ότι τόσο οι συζητήσεις για την αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής κι επαναστατικής ανατροπής, όσο και οι αγώνες για να ενισχυθεί το εργατικό κίνημα προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχουν συνέχεια και με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Γερμανική Επανάσταση και την ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος) το 1918 που αποτέλεσαν κρίσιμες καμπές στην εξέλιξη του εργατικού κινήματος τοπικά και διεθνώς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς ήταν ο Σουδιανός δρόμος και πώς έγινε

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...