15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χανιά: Τερτίπια του Υπουργείου Παιδείας εις βάρος εκπαιδευτικών που δικαιούνται ειδική άδεια για ευπαθείς ομάδες

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών αναφέρεται σε εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να λάβουν σχετική άδεια παρά του ότι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω της πανδημίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση σταυρώνει τα χέρια, όταν πρόκειται να λάβει μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και γενικότερα όλου του λαού, τα λύνει, όμως, όταν πρόκειται να βάλει εμπόδια σε αυτήν. Συγκεκριμένα, πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων μας, κυρίως αναπληρωτριών-τών, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω της πανδημίας και εμποδίζονται στην προσπάθειά τους να λάβουν την άδεια ευπαθών ομάδων.

Με οδηγία που έβγαλε το Υπουργείο στις αρχές του Οκτώβρη και αφορά «τις άδειες εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού», βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια, με σκοπό να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω τους συναδέλφους που θα πάρουν τις άδειες αυτές. Συγκεκριμένα, ενώ ορίζει τις ομάδες αυξημένου κινδύνου που δικαιούνται την ειδική αυτή άδεια απουσίας, ενώ προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης/υποστήριξης, οι εκπαιδευτικοί αυτοί μπορούν να απασχοληθούν σε υπηρεσίες backoffice (π.χ. διοικητική υποστήριξη), στο τέλος αναγκάζει τους συναδέλφους  «που δεν μπορούν λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή να απασχοληθούν σε υπηρεσίες backoffice» να χρεωθούν με κανονική άδεια μίας ημέρας για κάθε τέσσερις μέρες άδειας ή με οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη άδεια, εκτός της αναρρωτικής.

Θυμίζουμε ότι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται 7 ημέρες κανονική άδεια, που αν δεν τη λάβουν, στο τέλος της χρονιάς παίρνουν το επίδομα «μη ληφθείσας άδειας» και 9 ημέρες οι μόνιμοι συνάδελφοί μας. Αυτό σημαίνει πως οι αναπληρωτές πρώτον, θα μπορούν να λείπουν με την άδεια μόνο για 6 εβδομάδες (8 εβδομάδες οι μόνιμοι), λες και μετά θα σταματήσουν να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία και δεύτερον, θα χάσουν το προαναφερόμενο επίδομα, που αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα, αφού γνωρίζουμε ότι το λαμβάνουν το καλοκαίρι, που έχουν βγει στην ανεργία.

Το τελευταίο διάστημα, οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης ανά τη χώρα, αξιοποιούν την οδηγία αυτή της Κυβέρνησης και αντί να δώσουν την άδεια ευπαθών ομάδων στους συναδέλφους που τη δικαιούνται, τους αναγκάζουν να πάρουν την ειδική αυτή άδεια, χρεώνοντας τους μέρες από την κανονική! Αυτό συμβαίνει κυρίως σε συναδέλφισσες και συναδέλφους της Παράλληλης στήριξης ή μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να κάνουν εξ αποστάσεως, ούτε η Υπηρεσία να τους δώσει backoffice εργασία. Μάλιστα το κάνουν και αυτές τις μέρες που τα σχολεία είναι έτσι κι αλλιώς κλειστά, με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Πραγματικά, είναι εξοργιστικό να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας γι’  αυτούς τους εκπαιδευτικούς, την ώρα που όλοι εμείς που βρισκόμαστε στα σχολεία γνωρίζουμε τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και απαιτούμε να γίνουν και άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Επιπλέον, δεν είναι δική τους ευθύνη, αν η Υπηρεσία δηλώνει ουσιαστικά ανίκανη να τους αξιοποιήσει προς το συμφέρον των μαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είτε με εξ αποστάσεως είτε με εργασία γραφείου. Μάλιστα, φτάνουν σε σημείο να ανακαλούν άδειες ευπαθών ομάδων που είχαν εγκρίνει και να αναγκάζουν τους συναδέλφους να πάρουν τις «3+1». Αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε και εδώ στα Χανιά, σε συναδέλφισσα νηπιαγωγό παράλληλης στήριξης, που ενώ αρχικά της είχαν εγκρίνει την άδεια ευπαθών ομάδων, στη συνέχεια της ζητήθηκε να καταφύγει στην «λύση» του 3+1 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Η συνάδελφος ποτέ δεν αρνήθηκε να αξιοποιηθεί από την υπηρεσία με back office εργασία. Αντίθετα, όταν η ίδια το πρότεινε, της ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχει χώρος! Δηλαδή την έλλειψη χώρων και υποδομών στις σχολικές μονάδες καταλήγουν να την πληρώνουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι αναπληρώτριες και αναπληρωτές Παράλληλης Στήριξης και μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που θίγονται από τη συγκεκριμένη οδηγία.

Το πρόβλημα εντείνεται επιπλέον για όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές) που ήδη βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού και τις τελευταίες μέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές (21, 22, 23 Δεκεμβρίου) δεν συμπληρώνεται το ¨πολυπόθητο¨ τετραήμερο (3+1), οπότε θα χρεωθούν το σύνολο των ημερών ως κανονική άδεια, αν τους έχει απομείνει.

Να σταματήσει τώρα το Υπ. Παιδείας, με τέτοιες απαράδεκτες οδηγίες, να αναγκάζει πολλούς συναδέλφους να βάλουν σε δεύτερη μοίρα το θέμα της υγείας τους. Να τους ωθεί να μη λάβουν καν άδεια, βάζοντας σε πραγματικό κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε βλέποντας μάλιστα την κατάρρευση του συστήματος υγείας λόγω των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να αποσυρθεί η παραπάνω οδηγία από το Υπουργείο.
  • Όλες οι Διευθύνσεις να δώσουν την άδεια ευπαθών ομάδων σε όσους συναδέλφους τη δικαιούνται.
  • Καμία μέρα κανονικής άδειας να μη χρεωθεί στους εκπαιδευτικούς και δη στους συμβασιούχους, που με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν και το επίδομα.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών.
  • Εξίσωση των αδειών μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ