15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χανιά: 2.250 παιδιά διδάχτηκαν ν’ αγαπούν τα ζώα

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στα Χανιά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) «ΣΥΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ». Για πρώτη χρονιά ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» διοργάνωσε αυτή την φιλοζωική εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Συνολικά για το σχολικό έτος 2012-2013 ενημερώθηκαν 2.250 μαθητές και 120 εκπαιδευτικοί στο Δήμο Χανίων και άλλοι περίπου 600 μαθητές στην ευρύτερη περιφέρεια Χανίων.

2.250 μαθητές διδάχτηκαν ν’ αγαπούν τα ζώα

Η Μελίτα Λαζαράτου υπεύθυνη του Προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου» και η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων ήρθαν σ’ επαφή και φέτος με χιλιάδες παιδιά γι’ αυτό και καταγράφουν συνοπτικά τα συμπεράσματα τους:

• Οι μαθητές όλων των βαθμίδων αντιμετωπίζουν με πολλή προσοχή και σοβαρότητα το ζήτημα των ζώων (συντροφιάς και άλλων) εφόσον πέρα από την πληροφόρηση, τους δοθεί η ευκαιρία να προβληματιστούν μέσα από ερωτήσεις και διάλογο.

• Οι μαθητές των σχολείων, που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα και στο παρελθόν, ήταν φέτος σε θέση να συζητήσουν πιο εκτενώς τα δύσκολα πρακτικά θέματα που προκύπτουν στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αλλά και πως οι ίδιοι μπορούν να συμβάλουν στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της γειτονιάς τους.

• Το ζήτημα των ζώων αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο που αφορά κυρίως τις μικρές ηλικίες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός κακοποιήσεων από ανηλίκους σημειώνεται από μαθητές της δευτεροβάθμιας. Ο φόρτος της σχολικής ύλης δυστυχώς αποθαρρύνει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας από το να δηλώσουν συμμετοχή και να ασχοληθούν με ένα θέμα που αφορά όλους μας.

• Οι μαθητές/ριες σχολείων που περνούν από τη θεωρία στην πράξη, για παράδειγμα υιοθετώντας ένα αδέσποτο σκύλο/γάτα, ή βρίσκοντας ένα σπίτι που θα τα φροντίζει, φαίνονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης να γνωρίζουν πολλά περισσότερα για τις ευθύνες και τις δυσκολίες που περιλαμβάνει η συμβίωση μαζί τους, αλλά και για την πολύ δυνατή σχέση που χτίζεται μέσα από αυτήν. Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν πως να φροντίζουν τα ζώα με βάση τις δικές τους ανάγκες, και να μοιράζονται την ευθύνη που φέρει αυτή η φροντίδα, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν πως να προσεγγίζουν και να γνωρίζουν ένα άγνωστο ζώο με ασφάλεια, να κατανοούν τη γλώσσα του σώματος και να ξεπερνούν το φόβο τους για κάποια ζώα. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται και με σχετική ενημέρωση των γονέων.

• Είναι απαραίτητη η επιμόρφωση εκπαιδευτικών με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, κυρίως όσων δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ώστε να προσεγγίσουν με σφαιρικό και αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα των ζώων μέσα στην τάξη.

• Οι επισκέψεις εκπροσώπων του Δήμου στα σχολεία είναι καλό να πραγματοποιούνται μετά από την εκπαιδευτική επίσκεψη στα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν τις ερωτήσεις και τις προτάσεις τους ώστε να υπάρξει ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση.

• Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των ηλικιών να ενθαρρύνονται να αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση και να κατανοήσουν ότι τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα δεν αποτελούν μόνο ευθύνη των φιλοζωικών συλλόγων και των αρμόδιων δήμων αλλά όλων μας.

Ευχή όλων μας είναι η υλοποίηση του Προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου» να συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά κυρίως στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας το σχολικό έτος 2013-2014 συμβάλλοντας έτσι στην πραγματική και μακροχρόνια αλλαγή της στάσης της χανιώτικης κοινωνίας απέναντι στα ζώα.

zoosos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ