19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χανς Βέρνερ Ζιν: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και να κάνει «κούρεμα» του χρέους

Ημερομηνία:

Την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει ο επιφανής οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, συνοδευόμενη παράλληλα από «κούρεμα» του χρέους και υποτίμηση του νομίσματος ως την μόνη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες βρίσκονται στην «δίνη» της οικονομικής κρίσης.Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Ζιν υποστηρίζει πως το ευρώ έχει «κολλήσει» στην οικονομική κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται εκτός από την απρόβλεπτη τροχιά της και από την καλπάζουσα ανεργία κυρίως στο Νότο, ενώ η «εμμονή του περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων και η εμμονή σε μια πολιτική αποπληθωρισμού δεν προσφέρει καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδηγεί σε περισσότερες χρεοκοπίες των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των “προβληματικών” ευρωπαϊκών οικονομιών», όπως υποστηρίζει.

Ως μόνη λύση κατά τον κ. Ζιν, είναι η ενδεχόμενη αποχώρηση μερικών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ifo ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική της Γερμανίας για τις υπερχρεωμένες οικονομίες και επισημαίνει πως χρειάζεται μια προσέγγιση στη «μέση οδό» μακριά από την «ακραία, αυστηρή λιτότητα και την εμμονική προσκόλληση σε πολιτικές διαρκώς μεταρρυθμίσεων» και ζητά την μεγαλύτερη ανοχή της κυβέρνησης Μέρκελ στις χώρες που δεν αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις «μαύρες τρύπες» στα ελλείμματα τους και όχι να πληρώνουν το «τίμημα» της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.

Ωστόσο, ο κ. Ζιν παραδέχεται πως αυτή η «λύση» μπορεί να μην είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις. Γι΄αυτό το ενδεχόμενο, προτείνει για τις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή τους, την αποδέσμευση τους από το ευρώ. Χαρακτηριστική είναι και η άποψη του για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα για παράδειγμα θα έπρεπε να έχει την επιλογή να αποχωρήσει από το ευρώ, να εξυγιάνει την οικονομία της μέσω υιοθέτησης εθνικής νομισματικής πολιτικής (εθνικό νόμισμα-υποτίμηση) και στη συνέχεια να εξεταστεί το αίτημά της να επανεισέλθει στην Ευρωζώνη», ενώ τέλος αναφέρει πως μετά την έξοδο της χώρας από το ευρώ χρειάζεται άμεσα «γενναίο κούρεμα» στο χρέος της και στη συνέχεια να επιστρέψει στο ευρώ όταν η οικονομία της έχει εξυγιανθεί πλήρως.

πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...