21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χατζηδάκης για τα κοιτάσματα στην Κρήτη: Δεν είναι ο «θησαυρός του παππού»

Ημερομηνία:

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες σχετικά με τα πιθανολογούμενα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και κοντά στην περιοχή που ορίζει η άκυρη συμφωνία για τις ΑΟΖ μεταξύ Αγκυρας – Τρίπολης

Μια προσπάθεια να προσγειώσει τις προσδοκίες για τα φημολογούμενα τεράστια κοιτάσματα στα ανοιχτά της Κρήτης έκανε το πρωί του Σαββάτου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ότι θέλει να μετράει τα λόγια του. Με αφορμή λοιπόν νέα δημοσιεύματα –η «Καθημερινή» είχε την Παρασκευή πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για «μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Κρήτη»– ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Νοτίως της Κρήτης υπάρχουν κάποιες μελέτες για υδρογονάνθρακες αλλά είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Προσέξτε: εκεί όπου υπήρχαν τελειωμένες μελέτες, συγκεκριμένα στοιχεία, ενδιαφέρον εταιρειών, εμείς προχωρήσαμε και φέραμε προς κύρωση τις συμβάσεις των αντιπάλων μας (δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ). Αμέσως. Εδώ όμως είμαστε σε μια άλλη διαδικασία. Σε πολύ προγενέστερες φάσεις. Δεν έχουμε ακόμα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο ενδιαφέροντος εταιρειών. Αρα είναι λάθος να δημιουργείται ένα κλίμα ότι “βρήκαμε τον θησαυρό του παππού”».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) που έγιναν για πρώτη φορά στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως της Κρήτης, με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα, ανέδειξαν «νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Zoρ» (τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου αντίστοιχα).

Η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη της ΕΔΕΥ γειτνιάζει τουλάχιστον με τις περιοχές που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης.

Protagon.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...