14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χιλιάδες ρεθυμνιώτες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας έχουν δικαιωθεί δικαστικά όμως οι αποφάσεις έχουν κρυφτεί στα συρτάρια!

Ημερομηνία:

Χωρίς ουσιαστική δικαίωση παραμένουν πάνω από 15 χρόνια καταδικαστικές αποφάσεις στο στάδιο του αμετάκλητου, που είχε εκδώσει το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου αποδίδοντας δικαιοσύνη σε χιλιάδες Ρεθεμνιώτες που είχαν διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα των γερμανικών θηριωδιών την περίοδο 1941-1944, μεταξύ των οποίων και συνολικά 771 άτομα από τα Ανώγεια.

Πρόκειται για μια κοινή διεκδίκηση συγγενών και επιζώντων σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου και την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. Στη δεκαετία του 1990 το Πρωτοδικείου Ρεθύμνου είχε εκδώσει πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων στο στάδιο του αμετακλήτου που δικαιώνουν χιλιάδες Ρεθεμνιώτες, ωστόσο παρέμειναν στο ίδιο στάδιο επί σειρά ετών χωρίς να γίνουν περαιτέρω ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου Ρεθυμνίων πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944 και δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Σταράκης υπογράμμισε πως το Σωματείο έχει ιδρυθεί για να στηρίξει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για Ρεθεμνιώτες που υπέστησαν τη ναζιστική βία, έχασαν περιουσίες και είδαν τους συγγενείς τους να εκτελούνται ή εκτελέστηκαν.

Πρόσφατα μάλιστα, μετά από συνάντηση του σωματείου με τον δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου, βρέθηκε μπροστά σε χιλιάδες αποφάσεις που δικαιώνουν και αποζημιώνουν με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά των 25 και 30 εκατομμυρίων δραχμών το άτομο, τους συγγενείς ή επιζώντες των γερμανικών θηριωδιών. Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε ο κ. Σταράκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM πως μόνο μια αγωγή κατά του Γερμανικού Δημοσίου για τα Ανώγεια αφορά συνολικά τη δικαίωση 771 ατόμων.

Ο κ. Σταράκης ανέφερε: «Μετά από συνάντηση με τον δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει πληθώρα, χιλιάδες καταδικαστικές αποφάσεις στο στάδιο του αμετακλήτου εκδιδόμενες από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου από τα τέλη της δεκαετίας του 90. Μιλάμε για ποσά 25 και 30 εκατομμύρια δραχμές το άτομο. Είδαμε την αγωγή για τα θύματα των πληγέντων από τις ναζιστικές θηριωδίες του 1941-1944 της Κρύας βρύσης, των Σαχτουρίων, του Γερακαρίου.

Όλες αυτές βγήκαν από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και είναι αμετάκλητες. Όλα αυτά δικαιώνουν το αίτημά μας και επιβεβαιώνουν το σκοπό της ιδρύσεώς μας σαν σωματείο που δεν είναι άλλος από την απαίτησή μας να πληρώσουν οι εγκληματίες – ναζιστές για τις στυγερές θηριωδίες που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της κατοχής την περίοδο 1941 – 1944 και στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των θυμάτων – συμπολιτών μας από τους Ναζί».

Σε ό,τι αφορά το επόμενο στάδιο για τις αποφάσεις που δικαιώνουν τους Ρεθεμνιώτες ο κ. Σταράκης ανέφερε: «Το επόμενο στάδιο είναι να εξετάσουν το επόμενο βήμα εκείνοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τις αγωγές. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους και αν κάποιοι δεν έχουν κάνει αγωγή εμείς είμαστε στη διάθεσή τους.Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται, ούτε διαγράφονται.

Έχουν δικαιωθεί χιλιάδες Ρεθεμνιώτες και ανοίγει ο δρόμος να δικαιωθούν ακόμη περισσότεροι γιατί μπορεί να είναι ηθικό το ζήτημα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατέστρεψαν περιουσίες και σκότωσαν ανθρώπους που πολλοί δεν γνώριζαν ενώ αρκετοί από αυτούς που δικαιώθηκαν είναι επιζώντες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το δικηγορικό σύλλογο για τη συνεργασία του και τώρα ξεκινάει το δύσκολο αλλά και πιο εύκολο σημείο που είναι η υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων.

Πρέπει να πάμε ενωμένοι στο επόμενο βήμα. Έχουμε έρθει σε επαφή με το Πανελλαδικό Σωματείο Γερμανικών επανορθώσεων και ακολουθούμε αυτή τη γραμμή. Έχουμε μέσα στο σύλλογό μας και τον Νίκο Κοτζαμπασάκη που έχει αναλάβει το νομικό σκέλος. Εμείς δεν επεμβαίνουμε στα νομικά. Ανακοινώσαμε αυτό που μάθαμε και οι νομικοί θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν είχαν κάνει προσφυγή και επειδή όλα αυτά τα εγκλήματα δεν παραγράφονται μπορούν να συμπληρώσουν φόρμα για να προχωρήσουν την υπόθεση».

Μεγάλη αίσθηση και εύλογες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι χιλιάδες αποφάσεις έτοιμες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο βρίσκονταν κλειδωμένες στα συρτάρια πάνω από 15 χρόνια. Μάλιστα ο κ. Σταράκης, ανέφερε πως το σωματείο δεν ιδρύθηκε τυχαία, καθώς από την αρχή υπήρχαν πληροφορίες για αποφάσεις από τη δεκαετία του 90 που δικαιώνουν χιλιάδες Ρεθεμνιώτες.

«Οι αποφάσεις που είδαμε με τα μάτια μας λέμε ότι επιβεβαιώνουν το σκοπό ιδρύσεως του σωματείου. Είναι πολλές χιλιάδες οι αποφάσεις που είδαμε και μάλιστα τη Δευτέρα ενημερώθηκαν και τα Ανώγεια γι’ αυτό. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί το Ρέθυμνο έχει πολλά θύματα σε επίπεδο νομού και έχουν καταστραφεί πολλά χωριά».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ – goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...