22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χιόνια στην Κρήτη, απειλή για θερμοκήπια και ελιές

Ημερομηνία:

Στα λευκά είναι ντυμένη η Κρήτη από το πρωί της Τρίτης 6 Ιανουαρίου, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται διαρκώς. Το χιόνι έχει φθάσει μέχρι και τις νότιες παραλίες του νησιού, που σπάνια γνωρίζουν κακοκαιρία… Είναι μια από τις σπάνιες φορές που χιονίζει τόσο πολύ στη Μεγαλόνησο! Ολόκληρα χωριά έχουν αποκλειστεί, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι συνεχείς, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για αποκλεισμένους ηλικιωμένους σε ορεινά χωριά του Λασιθίου και άλλων περιοχών. Αναφέρονται ακόμα και εγκλωβισμοί κτηνοτρόφων σε στάνες.

Το χιόνι, σύμφωνα με τους αγρότες και τους γεωπόνους, λειτουργεί ευεργετικά για τους υδροφόρους ορίζοντες, που αναμένεται να αποταμιεύσουν αρκετό νερό, ενόψει του καλοκαιριού. Επίσης σύμφωνα με όσα παρατηρούν οι αμπελουργοί, όταν το χιόνι είναι αρκετό, ακολουθεί υψηλή παραγωγή σταφυλιών.

Ωστόσο όμως ζημιές αναμένονται στην ελαιοκαλλιέργεια και πιθανότατα σε θερμοκήπια. Πιο συγκεκριμένα, από το βάρος του χιονιού σπάνε κλαδιά ελαιόδεντρων με καρπό που δεν έχει συγκομιστεί. Επίσης, είναι πάρα πολύ πιθανό λόγω του παγετού που αναμένεται, να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες ελαιόκαρπου. «Αν ο χιονιάς γινόταν περίπου ένα μήνα αργότερα οι ελιές θα είχαν μαζευτεί και δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως περιμένουμε σημαντικές ζημιές» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης.

Στα θερμοκήπια αναμένονται ζημιές από παγετό. «Είναι πολύ πιθανό με την αναστροφή της θερμοκρασίας τη νύκτα να σημειωθεί παγετός και να βλάψει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες» λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης.

agronews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...