Νομοσχέδια πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τις γιορτές, προανήγγειλε εξερχόμενος κεντρικού ξενοδοχείου όπου λάμβανε χώρα οι διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αυτή μάλιστα ήταν και η γρηγορότερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί στα…7 χρόνια των διαπραγματεύσεων ελληνικών κυβερνήσεων και θεσμών. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης πιθανότατα θα δοθεί πριν το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Ιανουαρίου.

Τι κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση στη σύντομη διαπραγμάτευση; Οι μόνοι που μπορούν να είναι ευχαριστημένοι είναι οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πτωχεύουν και αυτό καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποκτούν εκ νέου την προτεραιότητα έναντι των άλλων πιστωτών στην αποζημίωση. Για τους υπόλοιπους πιστωτές η σειρά παραμένει η ίδια: Τράπεζες που έχουν λάβει εγγυήσεις, Δημόσιο και στη συνέχεια άλλοι ιδιώτες.

Και σε αυτή την περίπτωση πάντως οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται με ένα ποσό ίσο με το βασικό μισθό των 586 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με 2,75 και για περίοδο 6 μηνών. Δηλαδή κάτι λιγότερο από 10000, στην καλύτερη περίπτωση.

Αντίθετα άσχημα είναι τα νέα για τους πολύτεκνους, των οποίων τα επιδόματα ψαλιδίζονται αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, καθώς η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους θεσμούς, να αναβληθεί για έναν ακόμα χρόνο, ως το 2019, η αύξηση του ΦΠΑ.