15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Χρυσάφι» αποκαλύπτουν οι έρευνες φυσικών πόρων στα οικόπεδα νότια της Κρήτης

Ημερομηνία:

«Χρυσάφι» αποκαλύπτουν οι έρευνες φυσικών πόρων στα οικόπεδα νότια της Κρήτης, με τις συνεργασίες των εταιρειών να κινούνται πλέον δυναμικά στην κατεύθυνση εξόρυξής τους. Ο Μάρτιος θεωρείται κομβικός μήνας για τις εξελίξεις, ενώ μετά τις σχετικές εγκρίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πρώτες σεισμικές έρευνες αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο.

Με τα ώς τώρα στοιχεία, η Κρήτη θεωρείται ο ισχυρός παίκτης στο «κυνήγι του μαύρου χρυσού», καθώς γύρω από αυτή αναμένεται να κινηθεί ο κύριος όγκος των ερευνών κοιτασμάτων. Τα υφιστάμενα στοιχεία δίνουν συνολικά 12 στόχους που μπορούν να κρύβουν τεράστιες ποσότητες παγιδευμένου φυσικού αερίου και βρίσκονται στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Από τα ως τώρα δεδομένα οι 12 στόχοι κρίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντες, ενώ υπάρχουν άλλες τέσσερις περιπτώσεις ακόμα (σύνολο 16 στόχοι) που μπορούν να έχουν σοβαρά αποθέματα κοιτασμάτων. Η συνολική επιφάνεια των «στόχων» που δείχνουν ενδιαφέρον και βρίσκονται κοντά στην Κρήτη είναι εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Για τα κοιτάσματα το προσωπικό των εταιρειών Total και ExxonMobil, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν καταθέσει προσφορά παραχώρησης στον διεθνή διαγωνισμό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας.

Τα ευρήματα που αξιοποιούν προς το παρόν οι δύο εταιρείες είναι εκείνα που είχε παρουσιάσει η εταιρεία νορβηγικών συμφερόντων PGS από το 2012. Οι δυο πολυεθνικές Total και ExxonMobil αναμένεται να εκκινήσουν τις δικές τους σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο μετά από ένα εξάμηνο περίπου.

Η κίνηση θεωρείται κίνηση στρατηγικής, αφού την ίδια περίοδο η Exxon Mobil προγραμματίζει τη δημιουργία γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κύπρου, οπότε θέλει να αξιοποιήσει την ευρύτερη παρουσία της στην περιοχή, ελαχιστοποιώντας τα λειτουργικά έξοδα της και τα κόστη logistics.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση και αξιολόγηση των προσφορών για την κατακύρωση των εταιρειών θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να υποβληθεί σχετικό υπόμνημα στη συνέχεια προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την τελική γνωμοδότηση.

 ο πρώην υπουργός  Γιάννης Μανιάτης
Έντονη κριτική για το θέμα ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης

Το θέμα που επανήλθε στο φως της δημοσιότητας σχολίασε σκωπτικά ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος με σχετική ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter υπενθύμισε ότι οι στόχοι υδρογονανθράκων νότια τις Κρήτης αποκαλύφθηκαν επί των ημερών του στο υπουργείο, όταν οι έρευνες είχαν ανατεθεί στη νορβηγική εταιρεία PGS.

«Ήταν τότε που ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας καταψήφιζαν τις δράσεις μας» θυμίζει ο πρώην υπουργός με την επισήμανση ότι «Τώρα είναι ικανοί να πουν ότι είναι δικό τους έργο. Σιγά που θα ντραπούν…».

 

patris.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ