20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024
Array

Χωρίς καύσιμα, έξω από τα Χανιά το Τζουλιάνο

Ημερομηνία:

Έξω από το λιμάνι των Χανίων βρίσκεται αγκυροβολημένο το σκάφος Τζουλιάνο του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ. Το λιμενικό του αρνείται να καταπλεύσει στο λιμάνι για ανεφοδιασμό, παρόλο που γνωρίζει ότι δεν έχει αρκετά καύσιμα για να μεταβεί σε άλλη περιοχή.

Το Τζουλιάνο αναχώρησε χθες το πρωί από τα Κύθηρα με προορισμό το Ηράκλειο. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, το συνόδευε σκάφος του λιμενικού. Το πλήρωμά του επιχείρησε να σταματήσει στο λιμάνι των Χανίων για ανεφοδιασμό, καθώς του τελείωναν τα καύσιμα. Ήδη πριν προσεγγίσει την περιοχή, είχε συνεννοηθεί να κρατηθεί θέση γι’ αυτό και να πραγματοποιηθεί ο ανεφοδιασμός του.

Ωστόσο, λίγο πριν μπει στο λιμάνι των Χανίων, το λιμενικό του έδωσε εντολή να σταματήσει. Του είπε ότι δεν υπάρχει θέση γι’ αυτό και το παρέπεμψε σε άλλη περιοχή. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου για τον ανεφοδιασμό ότι έχει κρατήσει θέση για το σκάφος, οι αρχές επανέλαβαν ότι το λιμάνι ήταν γεμάτο και πρόσθεσαν ότι οι ανεφοδιασμοί πραγματοποιούνται μέχρι τις 11:00 το πρωί. Επίσης, παρέπεμψαν το πλοίο στη Σούδα.

Κατά τις συνεχείς απόπειρες συνεννόησης του καπετάνιου με το λιμεναρχείο, ο πρώτος ανέφερε στους λιμενικούς ότι επιβάτης του Τζουλιάνο αισθάνεται αδιαθεσία και επιθυμεί να αποβιβαστεί. Οι αρχές, του είπαν να συνεννοηθεί με το Κέντρο Ιατρικών Βοηθειών, απαγορεύοντάς του και πάλι την είσοδο στα Χανιά. Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος για τον ανεφοδιασμό ανέφερε στο πλήρωμα του πλοίου ότι η θέση του δόθηκε σε άλλο σκάφος.

Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα, οι αρχές είχαν επίσης απαγορεύσει στο Τζουλιάνο να μεταβεί στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, υποστηρίζοντας αρχικά ότι δεν έχει θέση και στη συνέχεια ότι του απαγορεύεται η πρόσβαση γενικά στην ανατολική Κρήτη.

Τελικά, ο καπετάνιος του Τζουλιάνο μετέβη με βοηθητική λέμβο στο λιμάνι των Χανίων, συνοδεία του Σουηδού βουλευτή και μιας Σουηδής δημοσιογράφου. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Στόλου της Ελευθερίας, που τους υποδέχτηκαν εμψυχώνοντάς τους. Το ίδιο το Τζουλιάνο, παραμένει αγκυροβολημένο έξω απ’ το λιμάνι, υπό τη διαρκή επιτήρηση του λιμενικού. “Ακατανόητη και πέρα από κάθε λογική” χαρακτήρισε ο καπετάνιος του Τζουλιάνο τη στάση των λιμενικών.

Πανό διαμαρτυρίας στο Λυκαβηττό

Νωρίτερα στην Αθήνα, πανό διαμαρτυρίας ανάρτησε στο Λυκαβηττό η ελληνική πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”. Πρόκειται για δύο πανό τα οποία αναγράφουν “Let us Sail” και “Break the Siege of Palestine”.

H κινητοποίηση των υποστηρικτών του Στόλου της Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στα σκάφη του Στόλου, τα οποία επιχειρούν να πλεύσουν προς τη Γάζα για να σπάσουν τον παράνομο ναυτικό αποκλεισμό της.

Συνεχίζεται η κατάληψη στην ισπανική πρεσβεία

Η κινητοποίηση στο Λυκαβηττό πραγματοποιήθηκε μετά από διαμαρτυρία στην ισπανική πρεσβεία, η οποία και παραμένει υπό κατάληψη από περίπου δέκα ακτιβιστές του ισπανικού “Rumbo a Gaza”. Οι δέκα Ισπανοί έχουν καταλάβει κάποιες από τις αίθουσες της Ισπανικής πρεσβείας η οποία για τέταρτη μέρα υπολειτουργεί. Πρόκειται για μέλη του πλοίου «Γκουέρνικα», το οποίο βρίσκεται εδώ και είκοσι μέρες μπλοκαρισμένο από τις λιμενικές αρχές στο Κολυμπάρι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση απόπλου.

Όπως ανέφεραν στο tvxs.gr, υπάρχουν συνεχώς τόσο αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν το λιμάνι όσο και λιμενική υποστήριξη, με δύο πλοία να κλείνουν τη θαλάσσια δίοδο του «Γκουέρνικα». Μία μόνιμη πίεση και παρακολούθηση ώστε να μην αποπλεύσει το πλοίο.

Αυτό που θέλουν να πετύχουν οι ακτιβιστές της ισπανικής πρεσβείας είναι να πιέσουν στενά τη χώρα τους να αντιδράσει και να κατακρίνει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά τη μεγάλη προβολή που έχει η κίνηση τους όχι μόνο από τα ΜΜΕ της Ισπανίας, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης, η κυβέρνηση τους παραμένει άπραγη όπως λένε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι μόνο η ισπανική κυβέρνηση. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι δεμένες στα σιωνιστικά συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ». Παράλληλα αναρωτιούνται «ποια δύναμη έχει το Ισραήλ, ώστε να πιέζει τόσο πολύ τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;» Ο παράνομος αποκλεισμός από την πλευρά του Ισραήλ, απ’ ότι φαίνεται δεν φτάνει μόνο στα νερά της Γάζας, αλλά και στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Μεγάλη είναι και η μερίδα των Ισπανών πολιτών που υποστηρίζουν την κατάληψη της πρεσβείας στεκούμενοι στο πλευρό των ακτιβιστών, εκφράζοντας και οι ίδιοι την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση από πλευράς κυβέρνησης.

"google ad"

Αύριο οι Ισπανοί ακτιβιστές αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση στην οποία θα παρουσιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος επιτηδεύματος σε κάθε διαμέρισμα Airbnb – H Εφορία το θεωρεί υποκατάστημα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου Είσαι νομικό πρόσωπο και διαχειρίζεσαι 30 ακίνητα...

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...