23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Ψήφισε η μάνα μου Νέα Δημοκρατία;”: Θυμηθείτε το απόλυτο απόσπασμα ταινίας που περιγράφει την ελληνική πραγματικότητα | Βίντεο

Ημερομηνία:

Κάθε εκλογική περίοδος στην νεότερη Ελλάδα, όσα πράγματα και αν αλλάξουν, όσα πρόσωπα και αν παρέλθουν, όσες προγραμματικές δηλώσεις και αν εγκαταλειφθούν, εξηγείται από μια ελληνική ταινία που δεν είναι καν… εκλογική.

Το 1998 ο Σταύρος Τσιώλης, ο μεγαλύτερος εν ζωή έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος (χωρίς καμία απολύτως υπερβολή), έφτιαξε το «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Τρεις μπατζανάκηδες συναντιούνται σε μια απεριόριστα σουρεαλιστική συνθήκη και αναβιώνουν, εξηγούν και αναλύουν, σε ομάδες των δύο ή των τριών, όλη την κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1975 μέχρι, όχι μόνο το ’98 που γυρίστηκε η ταινία, αλλά και μέχρι πιο πρόσφατα.

Κάθε φορά που στήνονται κάλπες, οι ατάκες αναβιώνουν. Η «Κίνηση της Βόλβης», η προσπάθεια δηλαδή των τότε νεολαίων της ΝΔ και ειδικότερα, του σημερινού προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μετατρέψουν τη ΝΔ «από προσωποπαγές κόμμα, σε κόμμα αρχών», παραλίγο να δώσει το όνομά της στην ταινία. Αρχικά, ο Τσιώλης είχε ονομάσει το έργο «Το ιστορικό συνέδριο της Βόλβης», πριν τον τελικό τίτλο.

Οι τρεις μπατζανάκηδες, οι Αργύρης Μπακιρτζής, Γιάννης Ζουγανέλης και ο αξέχαστος Σάκης Μπουλάς, λένε όλη την αλήθεια. Άνθρωποι που ψηφίζουν επειδή τους έταξε κάτι ο συγγενής, ο φίλος, το αφεντικό, έτοιμοι να ξεσπαθώσουν εναντίον της αδικίας και την ίδια στιγμή να ξεχάσουν το λόγο για τον οποίο θύμωσαν, άνθρωποι ισορροπιστές, άνθρωποι του κόμματος. Η Αρχοντούλα και η φίλη της που ακούνε την ιστορία του Μπουλά και αποφασίζουν να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Όλο το ντεκόρ της ταινίας, από το Φολκσβάγκεν-κλούβα μέχρι το κάμπριο του τύπου με τη νεαρή σύντροφο που σταματάει κάπου δίπλα στη Βόλβη, είναι αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα.

Ο Μπουλάς για παράδειγμα, με κοστούμι και Μερτσέντες σε όλη την ταινία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι γυρνάνε με βερμούδες, είναι η βικιπαιδεία του ΠΑΣΟΚ. Ξέρει όλες τις ατάκες, ξέρει τα συνέδρια, ξέρει τη γραμμή. Άλλωστε, «ο πατέρας του ήτανε δημοκράτης από την Παπαδίτσα».

Η απόλυτη αποθέωση του σεναρίου όμως, είναι η στιγμή που ο Μπουλάς-Αντώνης μαθαίνει ότι η μάνα του ψήφισε Νέα Δημοκρατία, γιατί ο μπαγαπόντης μπατζανάκης του Πάνος, συνεργεία του τρίτου της παρέας Μιχάλη, της έδωσαν σταυρωμένο ψηφοδέλτιο επειδή το τάξανε στο αφεντικό τους. «Ψήφισε η μάνα μου Νέα Δημοκρατία;». «Ναι, το ψηφοδέλτιο το φίλησε, το σταύρωσε τρεις φορές με το χέρι της και το ‘ριξε». Ίσως η ατάκα που σφραγίζει την εκλογική διαδικασία από τη μεταπολίτευση και ‘δώθε…

Φυσικά, η ταινία δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια συνεχής διακωμώδηση όλων των συνδρόμων μας ως μελών αυτής της κοινωνίας, κυρίως με τον επίπεδο τρόπο που αφηγείται ο Μπακιρτζής και με τις μαϊμουδιές του Ζουγανέλη.  Κάθε φορά όμως που έρχονται εκλογές, προσωπικά της ρίχνω και από μια παρακολούθηση, περιμένοντας πως και πώς να ακούσω τις μεγάλες ατάκες.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=pf0hr2kLghU”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...