19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για την δημόσιου χαρακτήρα μόνο αξιοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι – Ψήφισμα και από το Συμβούλιο Κοινότητας Χανίων

Ημερομηνία:

Με 25 ψήφους υπέρ της πρότασης ψηφίσματος που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ευτύχη Δαμιανάκη, 2 για την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δύο ψήφους ενάντια σε όλες τις προτάσεις για ψηφίσματα και 1 ψήφος υπέρ της πρότασης ψηφίσματος της παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά” ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει με τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόταση ψηφίσματος που υπερψηφίστηκε αναφέρεται η ανάγκη η όποια αξιοποίηση του κτιρίου να έχει δημόσιο χαρακτήρα ενώ διευκρινίζεται ότι την επόμενη βδομάδα σε έκτακτη συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί διεξοδικά και θα παρθεί απόφαση σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Χανίων για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο Δήμαρχος Χανίων οφείλει στην επόμενη συνεδρίαση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς μπορεί να πραγματωθεί η πρόταση ενώ και οι άλλες παρατάξεις κλήθηκαν να παρουσιάσουν δικές τους προτάσεις.

Σημειώνουμε ότι η παράταξη του Άρη Παπαδογιάννη είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία υποστηρίζοντας τη θέση ότι δε γίνεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τα κτίρια δίχως την παρουσία του ιδιοκτήτη, δηλαδή, του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ψήφισμα και από το Συμβούλιο Κοινότητας Χανίων

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Χανίων συνεδρίασε σήμερα και προχώρησε σε έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για την χρήση του πρώην κτιρίου της 5ης μεραρχίας που βρίσκεται στον λόφο της συνοικίας του Καστελίου σύμφωνα με το οποίο καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε συλλογικός φορέας και κάθε πολίτης να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του απο το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού.

Το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω κείμενο:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Θέμα: Μετατροπή σε ξενοδοχείο των μνημειακών κτιρίων του 19ου αιώνα στο Λόφο Καστέλι

Ο λόφος Καστέλι είναι ένας αναγνωρισμένος ιστορικός αρχαιολογικός χώρος, ο σημαντικότερος στην πόλη μας, με διαχρονική ιστορία 4000 ετών. Συγκεκριμένα το κτίριο της πρώην 5ης Μεραρχίας βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της μινωικής Κυδωνίας, στον πανάρχαιο οικιστικό πυρήνα της πόλης. Στέκεται πάνω από τη σπουδαία ανασκαφή στο λόφο Καστελίου και πέριξ αυτού, που έχει φέρει στο φως ευρήματα της περιόδου αυτής, μεταξύ των οποίων το σφράγισμα μινωίτη ηγεμόνα που απεικονίζει το λόφο. Συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της πόλης, όπως η ύστερη Τουρκοκρατία, η διοίκηση της Κρητικής Πολιτείας, η γερμανική κατοχή και Αντίσταση και η διοίκηση της 5ης Μεραρχίας του ελληνικού στρατού. Αποτελεί, λοιπόν, αυταπόδεικτα μνημείο της αρχαίας και νεότερης ιστορίας. Τον Δεκέμβριο του 2017 με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και το ΚΑΣ χαρακτήρισαν το κτίριο της 5ης Μεραρχίας ως νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας Δημόσιων Κτιρίων -Διοικητηρίων.

Σήμερα το συγκεκριμένο κτίριο κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί στο όνομα της τουριστικοποίησης των πάντων προκειμένου να «αξιοποιηθεί» από το Πολυτεχνείο ως ξενοδοχείο.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε συλλογικό φορέα και κάθε πολίτη να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του απο το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού.

Τα εν λόγω κτίρια αποτελούν δημόσια περιουσία η οποία παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η αλλαγή της χρήσης των τριών κτιρίων προσκρούει και στο υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης των Χανίων, που επίσης, από το 1988, προβλέπει «οργάνωση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης» για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας οφείλει να τα αξιοποιήσει για σκοπούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Προτάσεις υπάρχουν από το 1977.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...