17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ψήφισμα και ανακοίνωση παραιτήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας

Ημερομηνία:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 6 τρέχοντος, μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου και διαλογική συζήτηση των μελών του, αποφάσισε ομοφώνως τα εξής:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Εκφράζουμε την έντονη  οργή και αποδοκιμασία μας σε ό,τι αφορά και την επικαιροποιημένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», με το οποίο η Ιεράπετρα στερείται οποιασδήποτε Τριτοβάθμιας Σχολής, παρά τη σοβαρότητα των αντίθετων ακαδημαϊκών επιχειρημάτων που κατατέθηκαν και τεκμηριώνουν τη βασιμότητα του σχετικού αιτήματός μας.
Η κατάργηση της Εφορίας, του Τελωνείου, του Πειραματικού Σταθμού του ΕΘΙΑΓΕ, της Μαθητικής Εστίας, η υποβάθμιση του Νοσοκομείου και η απειλή κατά άλλων Υπηρεσιών της πόλης ( ΤΟΕΒ, ΙΚΑ , ΟΑΕΔ), υποβαθμίζουν βάναυσα το επίπεδο ζωής και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας ως πολιτών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εξουσιοδοτούμε το Δήμαρχο να μεταφέρει σε όσους αρμοδίους, κυβερνητικούς, κοινοβουλευτικούς ή κομματικούς παράγοντες, συναντήσει στην Αθήνα τη βούληση όλων όσοι παριστάμεθα στη σημερινή συνεδρίαση να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάφωρη και πολυεπίπεδη αδικία, που υφίσταται ο τόπος μας.
Αυτονόητο είναι ότι παραιτήσεις υποβάλλουν και τα αναπληρωματικά μέλη των συνδυασμών μας, ώστε να υπάρξει κενό διοίκησης στο Δήμο μας.
Προσδοκούμε ότι ανάλογη θα είναι η στάση και όλων όσοι εκλέγονται με ψήφους Λασιθιωτών, οι οποίοι θίγονται βάναυσα με όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό  στο Νομό μας.

Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης που έκανε ο Δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης:
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την τελική πρότασή του για το σχέδιο «Αθηνά», με την οποία καταργείται το Παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα, συγχωνεύεται το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης και μεταφέρεται στο Ηράκλειο. Αντίστοιχη είναι η απόφαση και για το Παράρτημα του ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για απαράδεκτη και μη αποδεκτή εξέλιξη που φανερώνει πως το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη του, ούτε την ξεκάθαρη θέση της κοινωνίας της Ιεράπετρας, ούτε τις προσπάθειες του Δήμου.

Το Υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκε άμεσα από τη Δημοτική Αρχή σε τρείς συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό.

Πριν από την κατάθεση του σχεδίου όταν πήγαμε όλοι οι Δήμαρχοι και οι βουλευτές,

Μετά την ανακοίνωση η πρώτη δια σώζης ενημέρωση έγινε κατά τη συνάντηση του Υπουργού με τους Δημάρχους της ΚΕΔΕ όπου ήμουν παρών και τον ενημέρωσα και

Η δεύτερη κατά τη συνάντηση που είχαμε αποκλειστικά οι εκπρόσωποι της Ιεράπετρας όπου υπήρχε και η τεχνοκρατική τεκμηρίωση από τον προϊστάμενο του Τμήματος κ. Γιάννη Κοπανάκη.

Επιπλέον, πολλαπλές γραπτές ενημερώσεις και υπομνήματα που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες. Σε μια ύστατη δε προσπάθεια να αποδείξουμε με επιχειρήματα πως ο Δήμος Ιεράπετρας θα στηρίξει ενεργά το Τμήμα, προκειμένου να παραμείνει στην πόλη, καταθέσαμε στον Υπουργό προχθές – Δευτέρα 4 Μαρτίου – αναλυτικά τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που θα κάνει ο Δήμος για να στηρίξει το Τμήμα. Δεν δώσαμε το κείμενο στη δημοσιότητα, για προφανείς λόγους που νομίζω πως είναι απολύτως κατανοητοί.
Ακόμα, έγινε συνάντηση του Υπουργού με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης τον κ. Δεικτάκη που στήριξε το αίτημα, όπως το στήριξε και ο αιρετός Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που ήταν στις συναντήσεις που έγιναν ενώ υπήρξαν και αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Παράλληλα, όλοι συμμετείχατε και όλοι ζήσατε τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προχώρησε σύσσωμη η κοινωνία του Δήμου Ιεράπετρας.
Δεν υπάρχει λοιπόν δικαιολογία για κανένα. Όλοι γνώριζαν. Το Υπουργείο, η κυβέρνηση, τα κόμματα. Όλοι ενημερώθηκαν επανειλημμένα για το ζήτημα και απ’ όλους ζητήθηκε συνδρομή.

Ακολουθήσαμε και τους δύο δρόμους: Της δυναμικής διεκδίκησης αλλά και της επιχειρηματολογίας και της αναζήτησης υποστηρικτών στο αίτημα μας.

Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη απέδειξε πως κανένας δεν κατάφερε να κάνει κάτι που να ανατρέψει την κατάσταση. Το Υπουργείο δεν άλλαξε την αρχική του θέση ούτε κατά κεραία.

Μετά από αυτό, φεύγω σε λίγο για την Αθήνα όπου θα πάω στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο.

Αυτό που ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι:

"google ad"

Να θέσουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στη διάθεσή μου τις παραιτήσεις τους.

προκειμένου να τις χρησιμοποιήσω σε κάθε συνάντηση που θα επιδιώξω να κάνω στην Αθήνα.

Αυτονόητο είναι πως το ίδιο ισχύει και για τους αναπληρωματικούς.  Εξίσου αυτονόητο είναι πως ως Δήμαρχος καταθέτω πρώτος την παραίτησή μου.

Επιπλέον, οι παραιτήσεις αυτές θα σημαίνουν πως κανένας δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να ακολουθήσει.  Είτε ως συνδυασμός, είτε ως μεμονωμένο πρόσωπο και καλώ και τους πολίτες να στηρίξουν την επιλογή αυτή. Να έρθει η κυβέρνηση και το κράτος να κάνει το Δήμαρχο.

Το ζητούμενο είναι να εκφραστεί ξεκάθαρα η κατακραυγή της κοινωνίας. Συνεπώς κανένας δεν έχει ρόλο την επόμενη μέρα, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα.  Είμαστε εδώ για το συμφέρον του τόπου και θα αποδείξουμε πως δεν παίζουμε μικροκομματικά παιχνίδια, ούτε κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Επιπλέον, ζητώ δε κι από όλους τους αιρετούς του νομού – βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους – να πράξουν το ίδιο, υλοποιώντας σχετικές δεσμεύσεις.

Αυτή είναι η ώρα που κρινόμαστε όλοι.

Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πρώτος ο Δήμαρχος δείχνει το δρόμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...