23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης και του αρχείου της ΟΑΚ

Ημερομηνία:

Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), άρχισε τις ημέρες αυτές η ψηφιοποίηση, με τη μέθοδο της σάρωσης, ενός πολύ μεγάλου τμήματος της Βιβλιοθήκης «Το Φως» και του αρχειακού υλικού της. Η ψηφιοποίηση υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και θα γίνει με τη βοήθεια υπερκείμενων σαρωτών (book scanners), επίπεδων σαρωτών, καθώς και σαρωτών βιβλίων ρομπότ. Η επιλογή των συγκεκριμένων μηχανημάτων έγινε για την αποφυγή τυχόν φθορών των τεκμηρίων.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση της Βιβλιοθήκης της ΟΑΚ στο σύνολό της, ώστε να γίνει δανειστική, αλλά και επισκέψιμη ξανά στο ευρύ κοινό. Με τον τρόπο αυτό η Βιβλιοθήκη με τα σύγχρονα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα θα αποτελέσει κέντρο έρευνας, όχι μόνο σε θεολογικά θέματα, αλλά και σε ποικιλία θεμάτων μέσα από τα ήδη υπάρχοντα βιβλία. Να υπενθυμίσουμε ότι η Βιβλιοθήκη αποτελεί προσφορά του αμερικανού λογοτέχνη Robert Fulghum, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα ζει στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ.

Η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με δωρεές (π.χ. Καθηγ. Κονιδάρης, πρ. Γεν. Δ/ντής ΟΑΚ Αλέξ. Παπαδερός και άλλων), αλλά και με αγορές νέων βιβλίων.

Η ψηφιοποίηση γίνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ έργο με τίτλο «Ανάδειξις του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων», σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά.

Η ΟΑΚ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πλατανιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...