21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Ψυχρολουσία για τη γερμανική κυβέρνηση”: Όχι από τον μαρτυρικό Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης στη χρηματοδότηση από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον

Ημερομηνία:

Με κείμενο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο facebook o Συγγραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Αριστομένης Συγγελάκης αναφέρθηκε στη “λεβέντικη”, όπως την χαρακτήρισε, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης ανάκλησης προηγούμενης απόφασης για αποδοχή χρηματοδότησης από το “περιβόητο” Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

Όπως αναφέρει ο κ. Συγγελάκης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί “ψυχρολουσία για τη γερμανική κυβέρνηση” αλλά και “νίκη του κινήματος διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών”.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Όπως μας ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης Γιάννης Ταταράκης το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του περί αποδοχής της πρότασης του Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης να προσφύγει στο περιβόητο Γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης και τη δημιουργία Μουσείου. Πρόκειται για μία ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Δημάρχου και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου και αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια!

Με την σημερινή κρίσιμη απόφασή του ο ηρωικός και μαρτυρικός Δήμος Αγίου Βασιλείου θέτει φραγμό στην προσπάθεια διείσδυσης της γερμανικής κυβέρνησης στους Μαρτυρικούς Δήμους της Πατρίδας μας, θέτει φραγμό στην προσπάθεια να τεθεί η σύγχρονη ελληνική ιστορία υπό γερμανικό έλεγχο. Όλοι μαζί, το Εθνικό Συμβούλιο Δεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι Ενώσεις Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής και οι Μαρτυρικοί Δήμοι της Ελλάδας θέτουμε φραγμό στο εγχείρημα παραχάραξης της Ιστορίας και ακύρωσης της διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς και συγχαρητηρίων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Χαρά Βρυλάκη και Θανάσης Χαριτάκης, που καταψήφισαν την αρχική απόφαση τον Μάιο και έδωσαν δημοσιότητα στο ζήτημα. Αξίζουν επίσης μνείας οι Ενώσεις Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι πολίτες (με πρώτο τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη), που ξεσηκώθηκαν απέναντι στις μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης να διεισδύσει και να ελέγξει την ιστορική μνήμη στην Κρύα Βρύση. Αλλά και οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που έδωσαν την απαιτούμενη δημοσιότητα.

Ας το καταλάβουν καλά άπαντες: δεν θα επιτρέψουμε τη δυσφήμηση της Μάχης της Κρήτης και της Εθνικής μας Αντίστασης, δεν θα ανεχθούμε την σχετικοποίηση των ναζιστικών εγκλημάτων και τη μετάθεση της ευθύνης για τις θηριωδίες του Γ’ Ράιχ από τους θύτες στα θύματα, δεν θα επιτρέψουμε ΠΟΤΕ στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να γίνει διαχειριστής της Ιστορικής Μνήμης της Πατρίδας μας. Και δεν θα ανεχθούμε άλλο όσους Έλληνες διευκολύνουν από αφέλεια ή ιδιοτέλεια τα σχέδιά τους!

Το επόμενο βήμα είναι να απευθυνθεί άμεσα ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στην Περιφέρεια Κρήτης για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Μουσείου στην Κρύα Βρύση. Θα στηρίξουμε αυτή την ενέργεια με όλες μας τις δυνάμεις. Και το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για να τιμήσουμε την Ιστορία της Mαρτυρικής Κρύας Βρύσης και να στηρίξουμε την προσπάθεια των κατοίκων της να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη των ηρωικών νεκρών της – θυμάτων των ειδεχθέστατων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε στην Κρύα Βρύση και στα άλλα χωριά του Κέντρους η ναζιστική Γερμανία – στυγερά εγκλήματα τα οποία αρνείται να αναγνωρίσει εμπράκτως η δημοκρατική Γερμανία αποδίδοντας Δικαιοσύνη & Αποζημίωση…

Χαιρόμαστε που ο ιστορικός και αιματοβαμμένος Δήμος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, που πρωταγωνίστησε στην απόκρουση της προπαγάνδας του ανεκδιήγητου Χάιντς Ρίχτερ και στην ματαίωση της επαίσχυντης συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο το 2018, μπαίνει ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα και με την ιστορική του απόφαση δείχνει το δρόμο ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ σε όλους τους μαρτυρικούς δήμους της χώρας!

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ!

ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ!

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Τι είχε προηγηθεί

Να σημειώσουμε ότι πριν την απόφαση είχε προηγηθεί συζήτηση με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης κ. Ι. Ταταράκη στο ραδιοφωνικό σταθμό STUDIO ΡΕΘΥΜΝΟ 980 όπου και ο Δήμαρχος αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του ζητήματος δεσμεύθηκε να απευθυνθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και όχι στο “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” για τη χρηματοδότηση του έργου ανακαίνισης του Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης

"google ad"

Στη συζήτηση εκφράστηκε η έντονη και πλήρως τεκμηριωμένη αντίθεση των φορέων (Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς “Ο Τσιλίβδικας”, Ένωσης Πληγέντων Ρεθύμνου κατά τη Ναζιστική Κατοχή, Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας και άλλων) στις γερμανικές μεθοδεύσεις διείσδυσης στο μαρτυρικό χωρίο της Κρύας Βρύσης.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Αυγούστου του 1944 τα χωριά του Κέντρους (Γερακάρι, Άνω Μέρος, Γουργούθοι, Καρδάκι, Σμιλές, Βρύσες, Δρυγιές, Κρύα Βρύση) ολοκαυτώθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ανάμεσα στα 164 θύματα ήταν και 35 άμαχοι πολίτες της Κρύας Βρύσης, ενώ το χωριό καταστράφηκε και λεηλατήθηκε.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Βασιλείου

Το θέμα είχε ήλθε στο φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αγίου Βασιλείου από 29 Μαϊου του 2020 όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Χαριτάκης και Χαρά Βρυλάκη κατήγγειλαν τον Δήμο για επικίνδυνα παιχνίδια με τις γερμανικές αποζημιώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του  δημοτικού σχολείου-μουσείου της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης από το λεγόμενο «ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον» με την μεσολάβηση του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης.

Στην καταγγελία γινόταν αναφορά στα εξής:

«Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του δήμου Αγίου Βασιλείου είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να καταγγείλει τα παιγνίδια που παίζονται τον τελευταίο καιρό στο δήμο μας γύρω από το πολύ σοβαρό θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων στη χώρα μας και στα θύματά τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δημοτική αρχή διάλεξε τις 30/3/2020, στο φόρτε της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια δια περιφοράς «συνεδρίαση» του ΔΣ, να θέσει ως θέμα τη χρηματοδότηση του  δημοτικού σχολείου-μουσείου της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης από το λεγόμενο «ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον» με την μεσολάβηση (;;;) του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης. Σύλλογο στον οποίο, περιέργως, μεταφέρθηκε η χρήση του σχολείου για να το επισκευάσει εντάσσοντάς το στο LEADER ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα!!! Λες και δεν ήταν αυτό πολύ πιο εύκολο για το δήμο από ένα οποιοδήποτε πολιτιστικό. Τελικά, δύο χρόνια μετά, στη θέση του LEADER μας προέκυψε η Γερμανική πρεσβεία και το ύπουλο «ταμείο για το μέλλον» (της Γερμανίας φυσικά). Με επιστολή του Συλλόγου (16/3/20) ζητούσαν την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, για χρηματοδότηση από το εν λόγω ταμείο. Μας ζήτησαν μάλιστα να εκδώσουμε και ευχαριστήρια προς την πρεσβεία επιστολή!!!

Ένα ταμείο που σκοπός του είναι να εξουδετερώσει τον αγώνα της έμπρακτης αναγνώρισης από το Γερμανικό κράτος των εγκλημάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας και την καταβολή των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Ένα ταμείο που εμφανίζεται ως διακρατικό (ελληνογερμανικό) αλλά έχει στηθεί μονομερώς από το Γερμανικό κράτος στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος με την ονομασία «λήθη». Το διαχειρίζεται το υπ. Εξωτερικών και η εδώ πρεσβεία τους χωρίς καμιά συμμετοχή των ελληνικών αρχών.

Απευθύνεται σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά επιδιώκοντας να προσφέρει λίγα «καθρεφτάκια» (μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ) στους «ιθαγενείς». Να τους χορτάσουν με διακηρύξεις λεκτικής αναγνώρισης των εγκλημάτων  με απαγορευμένη όμως κάθε αναφορά στην έμπρακτη αναγνώριση και στις αποζημιώσεις. Αυτός είναι ο απαράβατος όρος των «ευεργεσιών» τους αφού ο σκοπός τους είναι μέσα από την ανάπτυξη τέτοιων διμερών σχέσεων με τις μαρτυρικές περιοχές, που θα αποσιωπούν το θέμα το αποζημιώσεων, να εξουδετερώσει ηθικά, πολιτικά αλλά και νομικά την διεκδίκησή τους.

Για να επιβάλουν μάλιστα τις στημένες «δωρεές» τους δεν διστάζουν, όπως από πολλά δημοσιεύματα αποκαλύπτεται, ακόμη και να προσφέρουν προσωπικά ανταλλάγματα σε «παράγοντες-διαμεσολαβητές» που θα εξευμενίσουν τις τοπικές κοινωνίες να χάψουν το τυρί και να αγνοήσουν τη φάκα. Αντιγράφουν στο σήμερα τις άθλιες πρακτικές των προγόνων τους, να στρατολογούν πρόθυμους από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ένα τόσο σοβαρό θέμα η δημοτική αρχή διάλεξε «νύχτα» να το περάσει. Στο φόρτε του κορωνοϊού (30/3) σε μια δια περιφοράς «συνεδρίαση», που δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως συζήτηση, αφού οι σύμβουλοι ψηφίζουν από τα σπίτια τους και χωρίς καμιά επικοινωνία μεταξύ τους. Η αποφασιστική αντίδραση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ την ανάγκασε να το αποσύρει.

Όμως ήταν μια κίνηση τακτικής. Ο στόχος να παίξουν το παιγνίδι της Γερμανικής διπλωματίας έπρεπε να φαίνεται ότι είναι «λαϊκή επιταγή». Έτσι στις 22/5 σε μια επίσης πέτσινη δια περιφοράς «συνεδρίαση» εμφανίζουν έγγραφο των φανερά πλανημένων εκπροσώπων του χωριού που συναινούν στην χρηματοδότηση από το Γερμανικό ταμείο «αρκεί αυτή να μην έχει την μορφή αποζημίωσης για το ολοκαύτωμα του Αυγούστου ’44 στην Κρύα Βρύση»!!! Μα αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι Γερμανοί. Το αντίθετο, σημαίνει ντε φάκτο αναγνώριση των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Η σύγχυση είναι παραπάνω από προφανής. Ύστερα από την επισήμανσή μας αυτή και για να μπαλώσει τα αμπάλωτα ο δήμαρχος πρόσθεσε στην εισήγησή του τη φράση «Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων συνεχίζεται».

Όταν όμως προτείναμε η φράση αυτή έστω και ως μονομερής δήλωση της ελληνικής πλευράς να συμπεριληφθεί στα επίσημα κείμενα με τους Γερμανούς, ώστε τουλάχιστον να μετριάζονται οι συνέπειες της συμφωνίας, ο κ Ταταράκης άρχισε να αναδιπλώνεται λέγοντας πως δεν μπορεί να το διασφαλίσει αυτό γιατί δεν θα υπογράψει ο δήμος που έχει την ιδιοκτησία του σχολείου αλλά ο Σύλλογος, που του έχει παραχωρηθεί η χρήση!!!Στην πραγματικότητα ομολογούσε πως οι λεονταρισμοί περί συνέχισης των διεκδικήσεων είναι για εσωτερική κατανάλωση και εξαπάτηση του λαού μας και δεν πρόκειται να αποτυπωθούν στα επίσημα διμερή κείμενα.

Επικαλούνται μια παραχώρηση χρήσης, που είναι ήδη άκυρη αφού δεν έχουν τηρηθεί οι ρητές της προϋποθέσεις, για να βάζουν τον Σύλλογο να κάνει όλα τα θελήματα της Γερμανικής πολιτικής και διπλωματίας και ο δήμος να τους στρώνει τα χαλιά με κούφιες μεγαλοστομίες και λεονταρισμούς χωρίς καμιά πρακτική αξία, για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού μας.  Είναι επικίνδυνοι και ανεκδιήγητοι.

Τόσα χρόνια κράτος και δήμος αδιαφορούν στο δίκαιο πόθο των κατοίκων της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης να δουν το σχολείο να γίνεται μουσείο ιστορικής μνήμης. Τώρα από την αδιαφορία περνούν σε ένα πιο επικίνδυνο υποκριτικό ενδιαφέρον Χρησιμοποιούν τον πόθο τους για να τους ξαναθυσιάσουν στους θύτες τους. Να εξουδετερώσουν και να γελοιοποιήσουν την απαίτηση της Κρύας Βρύσης, του Δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, των αντιστασιακών οργανώσεων, του λαού μαςγια έμπρακτη και όχι υποκριτική αναγνώριση των χιτλερικών θηριωδιών με την καταβολή των αποζημιώσεων.

Στην ιστορία του Αη Βασίλη με την τεράστια αντιστασιακή πατριωτική προσφορά, με τους εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές τέτοια μεταχείριση δεν αξίζει. Είναι ειρωνεία της ιστορικής μνήμης και των θυμάτων του ναζισμού αυτά να εξελίσσονται ακριβώς στην επέτειο της ηρωικής Μάχης της Κρήτης.

Αλλά αυτό που ξεγύμνωσε ολοκληρωτικά και πέραν κάθε αμφιβολίας τις προθέσεις τους ήταν η στάση τους στην πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Προτείναμε να απευθυνθούμε στην Περιφέρεια με αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας την αναγκαία χρηματοδότηση (δεν είναι δα και τα τεράστια κονδύλια) για να γίνει τα σχολείο μουσείο. Την απέρριψαν χωρίς κανένα επιχείρημα. Όπως θα απέρριπταν και οποιαδήποτε άλλη πρόταση που δεν περνά τα σκαλοπάτια της Γερμανικής πρεσβείας.

Οι ευθύνες του δημάρχου αλλά και ενός προς ένα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που ψήφισαν την κατάπτυστη αυτή απόφαση, είναι τεράστιες. Θα τους στιγματίζουν για πολλά χρόνια. Έχουν ελάχιστο χρόνο να την ανακαλέσουν”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...