19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Όλα τα πανηγύρια του 15Αύγουστου και των επόμενων ημερών στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ήρθε η εποχή του χρόνου που οι απανταχού Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών τση Κρήτης βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για το ετήσιο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού. Τραπεζάκια στρώνονται, παραδοσιακά φαγητά ετοιμάζονται, ψητά μπαίνουν στους ξυλόφουρνους, καρπούζια… σφάζονται για να προσφερθούν σε λευκά πλαστικά πιατάκια, τα παραδοσιακά όργανα κουρδίζονται, και “γλεντιστές” ξεσκονίζουν τα παπούτσια του χορού.

Αύγουστος λοιπόν, ο κατεξοχήν πανηγυριώτικος μήνας. Και ο Δεκαπενταύγουστους η κορύφωσή του. Γλέντια και παραδοσιακές γιορτές παντού στην Κρήτη, σε κάθε χωριουδάκι που διαθέτει πολιτιστικό σύλλογο, με αποκορύφωμα φυσικά τον Δεκαπενταύγουστο όπου οι λύρες (ή και τα βιολιά) ηχούν από άκρη – σ’άκρη στο νησί.

Ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού, σας ευχόμαστε καλό διονυσιασμό, καλά γλέντια, μπόλικους χορούς και… με το μέτρο τη ρακή!

 

Δευτέρα 15 Αυγούστου 

Αρμένοι Σητείας (Λασίθι) – Πανηγύρι της Παναγίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων διοργανώνει πανηγύρι στο δημοτικό σχολείο του χωριού με τον Αχιλλέα Δραμουντάνη. Ώρα έναρξης: 21.00

Λάστρος Σητείας (Λασίθι) – Πανηγύρι 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάστρου “Η Αναγέννηση” σας καλεί στο πανηγύρι του χωριού με το συγκρότημα του Στέλιου Πετράκη – Ψαρογιώργη.

Σίτανος Σητείας (Λασίθι) – Αναβίωση πατροπαράδοτου πανηγυριού 

Αναβίωση πατροπαράδοτου πανηγυριού στη Σίτανο με το συγκρότημα του Σωτήρη Χατζαντωνάκη.  Όπως κάθε χρόνο, παραδοσιακοί μεζέδες από τις γυναίκες του χωριού και ψητά στους ξυλοφουρνους του Συλλόγου.

Παρασπόρι Σητείας (Λασίθι) – Ημερήσιο πανηγύρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Παρασπορίου σας προσκαλεί στο παραδοσιακό πανηγύρι (12.00 το μεσημέρι) στην Κάτω Βρύση με το συγκρότημα του Μουντρονικόλα. Μαζί με τον Γιάννη Μπουντρονικόλα οι Νίκος Τσαφαντάκης και Παναγιώτης Μανιάτης. Επίσης παρασποριανοί και άλλοι ντόπιοι μουσικοί. Είσοδος με πλήρες μενού €12. Ώρα έναρξης: 12.00 (μεσημέρι)

Τουρλωτή Σητείας (Λασίθι) – Πανηγύρι 

"google ad"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής σας προσκαλεί στο ετήσιο πανηγύρι , ανήμερα της Παναγίας όπου θα διασκεδάσουμε με το συκρότημα των Γ. Φασουλά και Κ. Καλλέργη! Ωρα έναρξης: 21:00. Είσοδος: €5

Σταυροχώρι Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κρητικό Γλέντι

Κρητικό Γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Χαιρέτη. Έναρξη 21.30 στο Δημοτικό  Σχολείο  Σταυροχωρίου.

panhgyri 2

Παχειά Άμμος Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κρητικό Γλέντι

Κρητικό Γλέντι με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη. Έναρξη 21.30 στο Λιμάνι Παχειάς  Άμμου. Οργάνωση: Πολιτιστικός, Οικολογικός, Λαογραφικός Σύλλογος Παχείας Άμμου

Ορεινό Λασιθίου – Κρητικό Πανηγύρι

Κρητικό Πανηγύρι με τον Γιώργο Σκορδαλό και τον Μανώλη Κακλή, στην πλατεία του Ορεινού. Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού, έναρξη: 21.30

Ψυχρό Αγίου Ιωάννη (Λασίθι) – Ημερήσιο πανηγύρι

Ημερήσιο πανηγύρι με ντόπιο κρητικό συγκρότημα, από τις 9.00 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στο Ψυχρό Αγίου Ιωάννη. Οργάνωση: Σύλλογος Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη.

Γρα Λυγιά Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κρητικό γλέντι

Κρητικό γλέντι με τοπικά σχήματα στο σχολείο της Γρα Λυγιάς. Έναρξη: 21.30.

Γδόχια Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κρητικό γλέντι με τον Μ. Παπαδάκη

Κρητικό Γλέντι με τον Μανώλη Δ. Παπαδάκη, τον Γιάννη Λιναρδάκη και τον Μανώλη Μοσχάκη. Έναρξη: 21.30 στην Πλατεία  Γδοχίων.

Επισκοπή Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κρητικό Γλέντι με τον Γ. Λεκάκη

Κρητικό Γλέντι με τον Γιώργο Λεκάκη Έναρξη: 21.30 στην Πλατεία  Επισκοπής.  Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής.

Μαρμακέτο (Οροπ. Λασιθίου) – Γιορτή Ρακής

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μαρμακέτου η “Γιορτή Ρακής”. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γιορτάσουμε στις 15 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα. Φέτος κοντά μας θα βρίσκεται ο Νίκος Καλομοίρης με το συγκρότημα του. Τιμή εισόδου: €10 (στην τιμή περιλαμβάνεται φαγητό, σαλάτα, μεζέδες και άφθονη ρακή). Ώρα έναρξης: 21.30

Άνω Βιάννος (Ηράκλειο) – Βιαννιώτικο γλέντι

Παραδοσιακό Βιαννιώτικο γλέντι, με ντόπιους καλλιτέχνες στην Πλατεία  Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Άνω Βιάννο.

Άγιος Βασίλειος Βιάννου (Ηράκλειο) – Κρητικό γλέντι

Κρητικό γλέντι με τον Αλέκο Καλεμάκη και το συγκρότημά του. Ώρα έναρξης 22:30.

Αβδού (Ηράκλειο) – Μουσική βραδιά με το συγκρότημα “Οκτάβα”

Το ενδεκαμελές συγκρότημα των “ΟΚΤΑΒΑ” αναμένεται να μας χαρίσει μια ευχάριστη αυγουστιάτικη βραδιά, με το πλούσιο λαϊκό και όχι μόνο ρεπερτόριο τους. Ώρα έναρξης: 21.00. Χώρος εκδήλωσης: Παλιό Δημοτικό Σχολείο. Είσοδος: ελεύθερη

Παναγιά Πεδιάδος (Ηράκλειο) – Κρητικό Γλέντι

Κρητικό γλέντι με τους Αποστολάκη Θανάση, Παπαδάκη Μανόλη, Φραγκιαδουλάκη Μιχάλη, Νηστικάκη Γιώργο, και Χριστονάκη Γιώργο.

Κρουσώνας (Ηράκλειο) – Παραδοσιακή κρητική βραδιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα “Νέα Γενιά” διοργανώνει ένα τριήμερο με γνήσιες παραδοσιακές κρητικές βραδιές για την γιορτή του 15αύγουστου στην αυλή του 2ου Δημοτικού σχολείου Κρουσώνα: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ | ΣΑΜΟΛΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ. Είσοδος ελεύθερη, ώρα έναρξης: 21.00

Χρωμοναστήρι (Ρέθυμνο) – Πανηγύρι της Παναγίας Κεράς

Πανηγύρι της Παναγίας Κεράς στο Χρωμοναστήρι με τους Γιάννη Βρεττό, Κώστα Βεργιαννάκη και Βασίλη Παπαδάκη, στο γήπεδο του χωριού. Είσοδος €15 με πλήρες μενού.

Κάλυβος Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο) – Κρητικό πανηγύρι

Κρητικό πανηγύρι στην Κάλυβο Μυλοποτάμου με τον Μιχάλη Νικηφόρο στη λύρα, τον Βασίλη Παπαδάκη στο λαούτο, τον Νίκο Νικηφόρο στο μαντολίνο, τον Μιχάλη Σαπουνάκη στην κιθάρα και τον Αντώνη Ζαχαράκη στα τύμπανα.

Βρύσες Αγίου Βασιλείου (Ρέθυμνο) – Πανηγύρι της Παναγίας

Ο Μιχάλης Παυλάκης (λύρα) και ο Στρατής Μαμάλιος (λαούτο) στο πανηγύρι της Παναγίας στις Βρύσες Αγίου Βασιλείου. Διοργάνωση: Ενορία Βρυσών.

Κούμοι (Ρέθυμνο) – Πανηγύρι με τον Ν. Ζωιδάκη

Πανηγύρι με το συγκρότημα του Νίκο Ζωιδάκη, στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου στους Κούμους. Είσοδος €15.

Κοξαρέ (Ρέθυμνο) – κρητικό γλέντι με τα Στρατάκια

O E.E Σύλλογος Κοξαρέ διοργανώνει και σας καλεί τη Δευτέρα 15 Αυγούστου σε κρητικό γλεντί με τα Στρατάκια. Σας περιμένουμε να περάσουμε μαζί έναν αξέχαστο Δεκαπενταύγουστο γεμάτο κέφι και κρητικό χορό! Είσοδος: 15 ευρώ με πλήρες μενου

Πλακιάς (Ρέθυμνο) – Κρητικό γλέντι με τον Στέλιο Μπικάκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλίων διοργανώνει κρητικό γλέντι ανήμερα του δεκαπενταύγουστου στο λιμάνι του Πλακιά με το Στέλιο Μπικάκη. Είσοδος: €10 με φαγητό. Τηλέφωνο πληροφοριών/Ρεζερβέ: 6978776826

Λαμπίνη (Ρέθυμνο) – Πανηγύρι της Παναγίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαμπινης διοργανώνει και μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί το δεκαπενταύγουστο, σε ένα μοναδικό γλέντι με τους Μιχάλη Σουλτάτο, Κυριάκο Σταυριανουδάκη, Γιώργο Μανωλιούδη & Γιώργο Χαλκιά. Τιμή εισόδου 10 ευρώ (με πλήρες μενού)

Τύλιφος Γραμβούσας (Χανιά) – Πανηγύρι Παναγίας

Πανηγύρι της Παναγίας στην Τύλιφο Γραμβούσας με κρητική μουσική από τον Σκαράκη Στρατή και το συγκρότημα του. Είσοδος ελεύθερη, έναρξη: 20.00

Ανώπολη Σφακίων (Χανιά) – Γιορτή Γραβιέρας 

Την ετήσια «Γιορτή Γραβιέρας» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 στις 21.00, στην Ανώπολη Σφακίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης Σφακίων με τη συνδρομή του Δήμου Σφακίων. Στη γιορτή θα προσφερθούν πλούσια Σφακιανά εδέσματα, όπως βραστό, πιλάφι, σφακιανό γιαχνί, στιφάδο, τυρί και μέλι. Στη μουσική, το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη. Τιμή εισόδου €15 (παιδιά μέχρι 10 ετών €5).

Φρε Αποκόρωνα (Χανιά) – Κρητική βραδιά

Κρητική βραδιά στην πλατεία του Φρε με το συγκρότημα των αδερφών Βλαμάκη.

Πεμόνια (Χανιά) – Πανηγύρι της Παναγίας

Ένα διήμερο πανηγύρι της Παναγίας στα Πεμόνια, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας. Στις 14/8 θα παίξει το συγκρότημα του Μ. Κονταρού και στις 15/8 θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα του Μαγγελάκη.

Τρίτη 16 Αυγούστου 

panhgyri

Κίσαμος (Χανιά) – “Γραμπούσια 2016”: Αναπαράσταση κρητικού γάμου

Ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου “Η Γραμπούσα” διοργανώνει αναπαράσταση κρητικού γάμου με κισαμίτικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Μουσική από το συγκρότημα του Στρατή Σκαράκη και το γλέντι θα συνεχίστει με κρητικά συγκροτήματα σε όλη την πόλη της Κισάμου. Η γαμήλια πομπή θα ξεκινήσει στις 19.00 από την πλατεία Τζανακάκη. Είσοδος ελεύθερη.

Κουρνάς (Χανιά) – Κρητική βραδιά με τον Νίκο Ζωιδάκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρνά “Άγιος Γεώργιος” διοργανώνει κρητική βραδιά με τον Νίκο Ζωιδάκη και το συγκρότημα του. Πλήρες μενού. Έναρξη 21.00 (με εισιτήριο).

Τετάρτη 17 Αυγούστου 

Δαμάστα (Ηράκλειο) – Χοροεσπερίδα με τα Στρατάκια

Χοροεσπερίδα με το συγκρότημα των Νίκου και Γιώργου Στρατάκη, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, στη Δαμάστα Ηρακλείου. Είσοδος ελεύθερη.

Θρόνος (Ρέθυμνο) – Συναυλία με τον Ψαρογιώργη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρόνους – Κλεισιδίου “Η Σύβριτος” διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μια παραδοσιακή συναυλία με τον Ψαρογιώργη.

Μέρωνας (Ρέθυμνο)

Ο Α.Ο. Ψηλορείτης διοργανώνει χοροεσπερίδα την Τετάρτη 17 Αυγούστου στο χωριό ΜΕΡΩΝΑ Ρεθύμνου. Θα μας διασκεδάσει το συγκρότημα του ΓΑΛΑΤΙΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ.

Ξαμουδοχώρι (Χανιά) – Γιορτή Σταφίδας 2016

Παραδοσιακή κρητική βραδιά με κρητική μουσική και κρητικούς χορούς. Πλήρες μενού. Έναρξη: 20.30

Πέμπτη 18 Αυγούστου 

Κεντρί Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κεντριανά Ανταμώματα

Μουσική Βραδιά με κεντριανούς καλλιτέχνες. Συμμετέχουν: Γαϊτανάκης Βαγγέλης και το συγκρότημά του, Δοξαστάκης Μπουζούκια live, Καβουσανού Βασιλεία, Χειλάς Κωστής, Χωραϊτης Βαγγέλης – Καραλάκης Κυριάκος.

Έναρξη 21.30 στο Σχολείο Κεντριού. Οργάνωση: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Κεντριού

Παρασκευή 19 Αυγούστου

Χόνδρος Βιάννου (Ηράκλειο) – Γιορτή Ξυνόχοντρου

Γιορτή ξυνόχοντρου και παραδοσιακό κρητικό γλέντι. με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη, στο χωριό Χόνδρος Βιάννου. Ώρα έναρξης: 21.00

Καλό Χωριό (Ηράκλειο) – Μουσικοχορευτική βραδιά με Β. Σταυρακάκη – Ψαρογιώργη- Μανωλάκη – Πατεράκη 

Κρητική μουσικοχορευτική βραδιά με τους Βασίλη Σταυρακάκη, Γιώργη Ψαρογιώργη, Ιάκωβο Πατεράκη και Γιώργο Μανωλάκη, στο Καλό Χωριό Ηρακλείου.

Γωνιές Πεδιάδος (Ηράκλειο) – Γιορτή Καρυδιού

Σε ένα χωριό κατάφυτο από καρυδιές όπως είναι οι Γωνιές, δε θα μπορούσε να λείψει η καθιερωμένη “Γιορτή Καρυδιού” που είναι ο συνήθης ρακομεζές των χωριανών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαζί μας για μια αξέχαστη μουσική βραδιά θα είναι οι:

Γιώργος Μανωλιούδης

Γιώργος Χαλκιαδάκης

Κυριάκος Σταυριανουδάκης

με το συγκρότημά τους.

Είσοδος: 5€

Σφακοπηγάδι (Χανιά) – Γιορτή Τρυγητού 

Γιορτή Τρυγητού στον χώρο του δημοτικού σχολείου Σφακοπηγαδίου. Θα γίνει συμβολικό πάτημα σταφυλιών και θα ακολουθήσει παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Ελεύθερη είσοδος, ώρα έναρξης: 21.00

Σάββατο 20 Αυγούστου 

Έξω Μουλιανά (Σητεία, Λασίθι) – Παραδοσιακό ζύμωμα ψωμιού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Μουλιανών σας προσκαλεί στο παραδοσιακό ζύμωμα ψωμιού με το συγκρότημα του Δημήτρη Μπετίνη. Είσοδος €5.

Μακρυλιά Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κρητικό γλέντι 

Κρητικό Γλέντι με το συγκρότημα του Μανώλη Ρασιδάκη. Έναρξη 21.30 στο Δημοτικό  Σχολείο  Μακρυλιάς. Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυλιάς

Κρούστα (Λασίθι) – Γιορτή φτάζυμου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα Λασιθίου διοργανώνει και σας καλεί το Σάββατο 20 Αυγούστου (ώρα 21.00) στη Γιορτή Φτάζυμου στο Δημοτικό Σχολείο Κρούστα. Θα μας διασκεδάσει το συγκρότημα του Γιώργου & Νίκου Βάρδα. Παράλληλα, θα λειτουργήσει εργαστήρι και έκθεση αγγειοπλαστικής που όλοι μπορούν να συμμετάσχουν. Τιμή εισόδου: 15 ευρώ (περιλαμβάνει μενού με μπριζόλα & πατάτα, σαλάτα, λαζάνια, φρούτο)

Κάτω Καστελιαννά (Ηράκλειο) – Κρητικό γλέντι με τον Κώστα Νοδαράκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Καστελλιανών “ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ” σας καλεί το Σάββατο 20 Αυγούστου στο γλέντι που οργανώνει. Θα υπάρχει καλό φαγητό, καλό κρασί και πάνω απ’όλα τρομερή διάθεση για ξεφάντωμα με το Συγκρότημα του Κώστα Νοδαράκη!

Κάνδανος (Χανιά) – Γιορτή καλιτσουνιού 

Ο Σύλλογος Γυναικών Κανδάνου διοργανώνει Γιορτή Καλιτσουνιού στο προαύλιο του Γυμνασίου Κανδάνου. Ώρα έναρξης: 21.30

cretazine.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...