19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Όλη η Αλήθεια για τα Σφαγεία

Ημερομηνία:

Μέσα από την επιστολή μου αυτή θέλω να ενημερώσω υπεύθυνα την κοινή γνώμη των Χανίων, σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από το θέμα των Δημοτικών Σφαγείων, με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία μου για μια θετική έκβαση του θέματος.

Πριν αναφερθώ στην ουσία του ζητήματος, οφείλω να επισημαίνω κατηγορηματικά ότι η θέση μου ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, είμαι μια θέση απόλυτα συγκροτημένη και ως αποτέλεσμα, οι απόψεις και οι προτάσεις τις οποίες εκφράζω είναι πάντα – κατά την άποψή μου – δημιουργικές και παραγωγικές, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι, από τις αρχές μου δεν ασκώ ποτέ αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση κι αυτό μπορεί να το βεβαιώσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου των Χανίων και όχι μόνο.

Οφείλω επίσης, πριν αναφερθώ στην επικαιρότητα σχετικά με το θέμα που ανέκυψε και για να έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να το αντιληφθεί σε βάθος, να πω  ότι η απόφαση της τότε  Δημοτικής Αρχής  να δημιουργήσει Δημοτικό Σφαγείο στην εν λόγω περιοχή ήταν θνησιγενής, λανθασμένη και πλημμελώς σχεδιασμένη, με τεράστια και εν τέλει ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία είχαν να κάνουν με την νομιμότητα της λειτουργίας τους. Εξ’ αρχής, τα Δημοτικά Σφαγεία αναγκάστηκαν να λειτουργούν πέρα απ’ τα όρια των Ευρωπαϊκών Οδηγιών με την ανοχή τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων προς την κατεύθυνση πάντα της στήριξης των συμφερόντων των κτηνοτρόφων και εν γένει της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Παράλληλα, είναι αυτονόητο ότι, ένα οικόπεδο που χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο», ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων θα μπορούσε να έχει μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση από τον ίδιο τον Δήμο. Είναι επίσης βέβαιο, πως κάθε προσπάθεια επαναλειτουργίας του Σφαγείου, όσες επενδύσεις και να γίνουν σ’ αυτό δε θα μπορέσει να ξεπεράσει τα συνεχώς ανακύπτοντα θέματα της Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι το Δημοτικό Σφαγείο πρέπει να επαναλειτουργήσει για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, εντούτοις κάτω από την προοπτική της μελλοντικής μετεγκατάστασής του και μέσω ενός συνολικού σχεδιασμού από το νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων ο οποίος πλέον διαθέτει χώρους και προοπτικές που ο παλαιός – Καποδιστριακός – Δήμος δεν διέθετε.

Ως Νομάρχης Χανίων, στήριξα συνειδητά, με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα των Κτηνοτρόφων του Νομού με πολλές δράσεις και φυσικά, με αρκετή δόση ρίσκου εξασφάλιζα τη λειτουργία του Σφαγείου παρά τα προαναφερόμενα προβλήματα που ανέκυπταν από την σύγκρουσή της δομής και λειτουργίας του με την υφιστάμενη Νομοθεσία και την προάσπισή της από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή αλλά και η Αιρετή Περιφέρεια, αποφάσισαν την παύση της λειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων, επικαλούμενοι τη σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενώ κατά την άποψή μου θα μπορούσαν εν μέσω δίκαιων κι εύλογων παρεμβάσεων ή και πιέσεων να κερδίσουν μια ακόμα παράταση στη λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή τους είναι σεβαστή.

Στην παρούσα φάση, η νέα Δημοτική Αρχή, προσπάθησε να δώσει λύση στο θέμα, με μια σωστή κατά την άποψή μου αρχική προσέγγιση και σπεύδω να εξηγήσω. Είναι σωστή μια λύση μέσα από την οποία η λειτουργία του σφαγείου θα περάσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας στην οποία θα υπάρχει μια μικρή άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Δήμου Χανίων. Είναι επίσης βέβαιο ότι το Δημόσιο στερείται την «κουλτούρα» να διαχειριστεί μια τέτοια επιχείρηση και έτσι οι επαγγελματίες του εν λόγω κλάδου, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την διαχείριση ίσως του βασικότερου εργαλείου του επαγγελματικού τους αντικειμένου και κατά συνέπεια, της επαγγελματικής τους διαβίωσης και επιτυχίας.

Με δεδομένη την συμφωνία όλων μας επί των παραπάνω βασικών αρχών για την «επόμενη μέρα» των Δημοτικών Σφαγείων του Δήμου Χανίων, θα παρουσιάσω τις διαφωνίες της Παράταξή μας σε σχέση με το εισηγούμενο από τη νέα Δημοτική Αρχή «σχέδιο δράσης» για το εν λόγω ζήτημα, διαφωνίες οι οποίες εύκολα διαπιστώνεται από οποιονδήποτε ότι είναι εύλογες και προέρχονται από τις άριστες προθέσεις μας για το θέμα.

Μεταβίβαση Κυριότητας σημαντικού Δημόσιου Περιουσιακού στοιχείου και όχι Παραχώρηση της Χρήσης

Με βάση την εισήγηση, μια έκταση εμβαδού περίπου 18 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων, θα παραχωρούνταν στη Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» η οποία με τη σειρά της και ως ιδιοκτήτης, θα την εκμίσθωνε σε μια νέα, μισθώτρια εταιρεία, στην οποία η ίδια η εκμισθώτρια θα συμμετείχε με ποσοστό 20%, με το υπόλοιπο 80% να ανήκει στο νεοσύστατο Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων. Η βασική ένστασή μας στο σημείο αυτό βασίζεται στο ότι θα έπρεπε να βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα ώστε να παραχωρηθεί στην Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» μόνο η χρήση του προαναφερθέντος ακινήτου με καταστατικό δικαίωμα εκμίσθωσης στον νεοσύστατο Συνεταιρισμό, αφού ένα σημαντικό Δημόσιο περιουσιακό στοιχείο θα περνούσε στην διαχείριση  μιας επιχείρησης στην οποία η συμμετοχή του Δήμου θα περιοριζόταν στο 20%, με το υπόλοιπο 80% να ανήκει σε ιδιωτικού περιεχομένου συμφέροντα. Είναι κατ’ επανάληψη εκπεφρασμένη από εμένα προσωπικά η εν γένει συμφωνία μου σχετικά με τη συνεργασία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εντούτοις, έχω επίσης εκφράσει κατ΄ επανάληψη ότι όταν αυτό συμβαίνει πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα ειδικά σε θέματα μεταβίβασης και διαχείρισης  Δημόσιας Περιουσίας με σκοπό να μην επαναληφθούν οι προς αποφυγή πρακτικές του πρόσφατου αλλά και απώτερου παρελθόντος (Βατοπέδι, Μονή Τοπλού κ.λπ.).

  1. 1. Μη ύπαρξη επίσημης θέσης – υποστηρικτικής εισήγησης από την Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ»

Πάλι βάση της εισήγησης η οποία έγινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» θα αποτελούσε το «όχημα» το οποίο θα υλοποιούσε τον παραπάνω σχεδιασμό. Είναι συνήθης αυτή η πρακτική εφόσον ο Δήμος Χανίων – και ο εκάστοτε Δήμος – έχει τη βούληση να συμμετέχει στην υπό σύσταση εταιρεία διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων μέσω μιας εκ των εταιρειών του και εμείς τονίζουμε και πάλι ότι συμφωνούμε με αυτήν. Όμως είναι απόλυτα σαφές ότι σε ένα τέτοιο σχέδιο, η βούληση της εταιρείας – οχήματος είναι καταλυτικής σημασίας, σε σχέση με την επιτυχία του εγχειρήματος. Στην όλη διαδικασία η οποία διαδραματίστηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, δε γίναμε κοινωνοί μιας επίσημης γραπτής θέσης εισήγησης της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ» τόσο από τον Πρόεδρό της κ. Γ. Πουλιδάκη όσο και από τους εργαζόμενους αυτής. Από την άλλη πλευρά και εκτός διαδικασίας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και μέλη της Παράταξής μας, γίναμε αποδέκτες αρνητικότατων θέσεων σχετικά με τη συμμετοχή της εν λόγω Δημοτικής Επιχείρησης στην εταιρεία διαχείρισης των Σφαγείων. Οι θέσεις αυτές εκπεφρασμένες τόσο από τις χαμηλότερες όσο και τις υψηλότερες τάξεις της Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ» είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε κανάλια αναξιοπιστίας το όλο έργο. Παρά τη βασική μας συμφωνία με το περίγραμμα της εν λόγω απόφασης, διαφωνούμε κάθετα με την καταστρατήγηση από της πλευρά της Δημοτικής Αρχής, τόσο των Δημοκρατικών θεσμών όσο και των βασικών επιχειρησιακών αρχών που διέπουν την επιτυχία ενός Project δηλαδή την απόλυτη συναντίληψη, ομοφωνία και βούληση του συνόλου των συμμετεχόντων σε αυτό.

  1. 2. Εμπλοκή Οικονομικών Παραγόντων στο Πλάνο Εφαρμογής του Δημοτικού Σφαγείου Χανίων

Εισήγηση από την Δημοτική Επιχείρηση «ΚΥΔΩΝ» δεν ακούσαμε, ακούσαμε όμως με προσοχή την άποψη του Συλλόγου Κρεοπωλών διαπιστώνοντας παρά τη σύμφωνη γνώμη του, μια σαφή επιφύλαξη εκπεφρασμένη με λεπτότητα μήπως η δημιουργία της προαναφερόμενης εταιρείας διαχείρισης των Σφαγείων οδηγήσει σε μονοπωλιακά φαινόμενα. Παράλληλα εκφράσθηκε μία ακόμα επιφύλαξη σε σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία είναι πιθανόν να παρεισφρήσουν υπό μορφή βοηθείας στην επιχείρηση και από την πλευρά της συμμετοχής του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων. Συμφωνούμε απόλυτα στο ότι η εμφάνιση μονοπωλιακών φαινομένων θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για την αποτυχία του όλου εγχειρήματος με αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η αποδοχή εκ μέρους του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων οικονομικής βοήθειας από την πλευρά του Τοπικού Συνεταιρισμού Σούπερ Μάρκετ δεν μας βρίσκει κατά βάση αντίθετους, αφού αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εταίρου η διαδικασία εύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων και παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του Προέδρου του εν λόγω Συνεταιρισμού να χειραγωγήσει την αγορά με αμφίβολης αποτελεσματικότητας μεθόδους προκειμένου να εδραιώσει τον χαρακτηρισμό του ως παράγοντα του Νομού. Σε κάθε περίπτωση όμως, η μη δημοσιοποίηση της εν λόγω συνεργασίας στην οποία επαναλαμβάνουμε δεν διαφωνούμε εφόσον συντελεστή νομίμως από κάθε πλευρά, μας προβληματίζει σε σχέση με τη διαφάνεια και τις προθέσεις της, παρόλο που συνομολογήθηκε με σαφήνεια παρουσία τόσο εμένα προσωπικά όσο και μελών της ομάδας μας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γ. Αμπαδιωτάκη σε συνάντηση η οποία διαμείφθηκε στα γραφεία της Παράταξης μας.

  1. 3. Οικονομοτεχνική Μελέτη – Μελέτη Βιωσιμότητας για την Εταιρεία Διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων

Κατέβαλα σημαντική προσπάθεια στις μέχρι στιγμής επισημάνσεις μου να καταστήσω σαφή τα σημεία στα οποία συμφώνησα ή διαφώνησα φτάνοντας σ’ αυτήν την παρατήρηση που η διαφωνία μου είναι μονοδιάστατη. Στις εποχές της χειρότερης οικονομικής συγκυρίας της χώρας, γεγονός που επιβάλλει την μέγιστη προσοχή σε επίπεδο επενδύσεων δεν είδαμε ούτε μια οικονομική πρόβλεψη ή σχεδιασμό. Πολύ περισσότερο δεν γίναμε κοινωνοί στην παρουσίαση μιας Οικονομοτεχνικής Μελέτης η οποία θα μας διασφάλιζε – τουλάχιστον επί χάρτου – ότι το εν λόγω σχέδιο με την προτεινόμενη σύνθεση και τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις σε επίπεδο βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού θα είχε προοπτική οικονομικής επιτυχίας. Ακόμα και σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνονται μελέτες ακόμα και για την χορήγηση δανείων και δεν ήταν εφικτό να γίνει κάτι αντίστοιχο για την εταιρεία διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων; Φυσικά δεν επιρρίπτω την ευθύνη για τα παραπάνω στον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων οι οποίοι όπως προαναφέραμε θα στηριχθούν – με άγνωστο ποσοστό και αντάλλαγμα – στην ικανότητα ρευστότητας του Τοπικού Συνεταιριστικού Σούπερ Μάρκετ, αλλά στη Δημοτική Αρχή η οποία δεν θέλησε μέσα από μια Οικονομοτεχνική Μελέτη να μας ενημερώσει για τον γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της εταιρείας αλλά και την πιθανότητα να χρεώσει ή όχι τον Δήμο Χανίων με επιπλέον δαπάνες, πράγμα που θα φαινόταν σε μια Μελέτη Βιωσιμότητας. Για θέματα πρόβλεψης εσόδων, εξόδων, στελέχωσης κ.λπ. ούτε λόγος. Να σημειώσω πως μόνο για την απαραίτητη βελτίωση των υποδομών του σφαγείου προκείμενου να αδειοδοτηθεί προσωρινά απαιτούνται από 600.000ευρω έως 1.000.000ευρω όπου η δημόσια επιδότηση περιορίζεται στο 50% μόνο. Αξιοκατάκριτη αμέλεια ή διάθεση να μη δούμε τα στοιχεία που θα έπρεπε σε μια επιχείρηση στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Χανίων; Σε κάθε περίπτωση έχει ακουστεί πολλάκις ότι η μελέτη ενός έργου αποτελεί και το βασικότερο στάδιο ωρίμανσης του. Ας ελπίσουμε ότι θα τη δούμε σύντομα διασφαλίζοντας έτσι, τόσο τον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων όσο και τη νέα Εταιρεία Διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων μας.

Προς αποκατάσταση της απόλυτης αλήθειας, θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι υπηρέτησα ως αιρετός τον παραπάνω σκοπό και τους στόχους του εγχειρήματος, συμφωνώ με τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του και φυσικά θα το υποστηρίξω ψηφίζοντάς τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Παράταξη μας «Χανιά – Ανοικτή Πολιτεία» εφόσον η εισηγούμενη Δημοτική Αρχή άρει τις προαναφερθείσες σοβαρές παραλείψεις της.

Με εκτίμηση
Αρχοντάκης Γρηγόρης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
«Χανιά, Ανοικτή Πολιτεία»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...