15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Όλοι βλέπουν συμφωνία εκτός από τους Γερμανούς

Ημερομηνία:

Από νωρίς το πρωί σύσσωμοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν σε δηλώσεις τους πως η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί ένα προοίμιο συμφωνίας, ξεφεύγοντας από τη τη ρητορική πέρι Grexit, εκτός από τους συνήθεις ύποπτους… Γερμανούς.

Συγκεκριμένα, ο σκληρός και «δύσκαμπτος» πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση εμπεριστατωμένη, υπογραμμίζοντας στο Bloomberg πως «απόφαση σχετικά με την Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει -κατά πάσα πιθανότητα- εντός της σημερινής ημέρας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μείνουν στη Ευρωζώνη, αφού το πρόγραμμα που προτείνουν είναι σοβαρό και αξιόπιστο, ενώ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, όπως μεταδίδει το Reuters. «Είμαι, σε λογικά πλαίσια, αισιόδοξος» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, που είχε συνάντηση το πρωί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας πως η πρόταση είναι μία καλή βάση για συμφωνία, τονίζοντας πως «τα 35 εκατ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν».

Παράλληλα και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ μίλησε για «βάση συζήτησης» σχετικά με την ελληνική πρόταση. «Σε πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας δίνουν βάση συζήτησης» τόνισε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, σε σημερινές του δηλώσεις είπε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή, καθώς θα υπάρξει πιο πριν συμφωνία.

Αμφιβάλλουν οι Γερμανοί

Μέχρι στιγμής η ενημέρωση που υπάρχει από την πλευρά της Γερμανίας, έρχεται με τη μορφή διαρροών από Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τονίζουν πως τηρούν επιφυλακτική στάση για τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Μάλιστα, αναφέρουν πως βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία είναι η ελληνική πλευρά να περιγράψει πλήρως και αναλυτικά τις προτάσεις της, αποδεικνύοντας πως μπορεί να φέρει εις πέρας ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να εκμηδενιστούν οι όποιες αμφιβολίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική πρόταση δεν θα υπερψηφιστεί από τη γερμανική καγκελαρία.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ