20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Όνειρο η Ευρώπη των λαών

Ημερομηνία:

«Θα νικήσουμε όμως γιατί η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας. Να. Βλέπετε αυτό το μνημείο μπροστά σας; Το βλέπετε; Το χρηματιστήριο λέει ο Σακάρ. Ε, αλίμονο, και βέβαια το βλέπω. Χαζό μου φαίνεται να το γκρεμίσουμε και να το χτίσουμε αλλού… Αν και προβλέπω ότι θα τιναχτεί στον αέρα από μόνο του, όταν θα το απαλλοτριώσει το κράτος, που θα είναι λογικά η μοναδική και καθολική τράπεζα του έθνους. Και ποιος ξέρει; Θα γίνει τότε μια δημόσια αποθήκη για να βάζουμε τα αμέτρητα πλούτη μας. Ένας μεγάλος σιτοβολώνας που θα δίνει στα εγγόνια μας κάθε λογής πολυτέλεια για τις γιορτές τους». Εμίλ  Ζολά, 1891

Και λοιπόν πιστεύατε ότι επειδή ο Λεωνίδας ο Κύρκος το ΚΚΕεσ- η ανανεωτική αριστερά διατυμπάνιζε τότε, την δεκαετία 70 -80, «Ναι στην Ευρώπη των λαών όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων» θα γινόταν πραγματικότητα; Όχι μόνο δεν έγινε η Ευρώπη των λαών, αλλά φορτώνουν και στους λαούς τις τεράστιες ζημιές των τραπεζών, από τα τοξικά  χρηματιστηριακά προϊόντα. Η Ελληνική κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά κρίση του  παγκόσμιου και ειδικότερα του δυτικού  καπιταλισμού . Κρίση της Γουόλ στριτ,του Σίτυ, του Τόκιο, της Φρανκφούρτης. Η Αμερική είναι  υπερχρεωμένη ,όπως και η μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, και η ίδια η  κραταιά Γερμανία. « Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας μείζονος οικονομικής καταστροφής. Η οικονομία του πλανήτη μας κυριαρχείται πια από την απόλυτη ισχύ ενός παγκοσμιοποιημένου  χρηματοοικονομικού συστήματος, η αυξανόμενη αστάθεια του οποίου, είναι η πηγή  των πιο πρόσφατων κρίσεων. Πως είναι δυνατόν να μην βλέπουμε ότι η επόμενη κρίση είναι μπροστά μας; Και, αυτή τη φορά πως θα μπορέσουν άραγε τα κράτη να ανταποκριθούν»; Γράφει ο διαπρεπής Γάλλος καθηγητής Φρανσουάν Μορίν στο βιβλίο του¨ «Ένας κόσμος χωρίς την Γουόλ στριτ».  «Εκδόσεις Μεταίχμιο». Είναι καιρός οι λαοί μέσα από τον αγώνα τους ενταγμένοι σε κοινωνικά κινήματα,  να πιέσουν την πολιτική εξουσία που τώρα υπηρετεί τις τράπεζες και τις πολυεθνικές, να αλλάξει κατεύθυνση προς όφελος των λαών. Γιατί¨ «λαοί  ενωμένοι ποτέ νικημένοι».  Πριν να ξεσπάσουν στον ορίζοντα θύελλες και καταιγίδες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ