20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Όργιο εργατικής αυθαιρεσίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης

Ημερομηνία:

Στην περιφέρεια με τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, η μαύρη εργασία και η εργοδοτική αυθαιρεσία βρίθουν όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Κατά την Παγκρήτια Συνδιάσκεψη όλων των περιφερειακών οργανώσεων στον κλάδο τους τουρισμού και επισιτισμού, που διεξήχθη στο Ηράκλειο, η Ομοσπονδία δέχθηκε πληθώρα καταγγελιών, που εκτείνονται από την συνεχείς απολύσεις, έως την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και την καθυστέρηση πληρωμής της μισθοδοσίας.

Επίσης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατήγγειλαν ότι τα προγράμματα μαθητείας με πιο πρόσφατο από των 10.000 νέων ανέργων απειλεί τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απασχολούνται για 12 ώρες ημερησίως και δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ρεπό.

Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό καταγγέλλουν κατακόρυφη πτώση στις μισθολογικές αποδοχές εξαιτίας της απώλειας της κλαδικής σύμβασης επισιτισμού και ταυτόχρονα έχουν επιδεινωθεί οι εργασιακές σχέσεις.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματρείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων ν. Ρεθύμνου όπου τονίζεται ότι στη χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι εργάζονται στον τομέα της σίτισης:

Το σωματείο μας συμμετείχε στη Παγκρήτια Συνδιάσκεψη στο Ηράκλειο που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία μας με όλες τις περιφερειακές μας οργανώσεις στην Κρήτη με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση στον κλάδο μας και να συναποφασιστούν κοινές δράσεις υποστήριξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων.

Η αγορά εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό είναι απολύτως απορυθμισμένη, η απώλεια κάθε προστατευτικού πλαισίου της Εργατικής Νομοθεσίας κατέστησε τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους απέναντι στις συχνά ασύδοτες διαθέσεις των εργοδοτών.

Καταγγέλθηκαν συνεχείς απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία και επιδείνωση του φαινομένου των οφειλόμενων αποδοχών (μεγαλοξενοδόχος δηλώνει απροκάλυπτα πλέον, ότι θα καταβάλει μισθοδοσία στα πάνω από 20 ξενοδοχεία του ανά την Ελλάδα, από ..Αύγουστο και βλέπουμε!), υποκατάσταση θέσεων εργασίας από κάθε λογής ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ψευδομαθητεία, “εξωτερικοί συνεργάτες”, το σκανδαλώδες δωράκι 10.000 θέσεων υποτιθέμενης κατάρτισης στον ΣΕΤΕ κ.α.)

Στην πιο δεινή θέση βρίσκονται οι απασχολούμενοι στην Σίτιση όπου μετά την απώλεια της Κλαδικής Σύμβασης Επισιτισμού αποσαθρώθηκαν όχι μόνο οι αποδοχές τους αλλά και οι εργασιακές σχέσεις στον Τομέα.

Απασχολούνται σαν σύγχρονοι σκλάβοι, 12ωρα χωρίς ρεπό. Παλιά φορούσαν αλυσίδες, τώρα φοράμε γραβάτες

Από την αύξηση των τουριστικών μεγεθών που αναμένεται φέτος, δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για την απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πλήττονται βάναυσα και απειλούνται από την επερχόμενη απώλεια των επιδομάτων ανεργίας το Φθινόπωρο. Η Κυβέρνηση (έκανε ειδικά σεμινάρια στην Κίνα για να πετά πυροτεχνήματα) εκτός από ευχολόγια οφείλει να στηρίξει την επιβίωση των εργαζομένων.

Οι έλεγχοι ανύπαρκτοι – μηδαμινοί και η εργοδοσία εκβιάζει και απαιτεί σκλάβους στο όνομα της “ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας”!

Οι δηλώσεις από την συνάντηση των Υπουργών για το σχέδιο Άρτεμης με θέμα της πατάξεις της μαύρης εργασίας, ήταν ένα πυροτέχνημα όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, από τις συσκέψεις και δελτία τύπου αλλά στην ουσία, τίποτα. Το τοπικό ΙΚΑ αποδυναμώνεται, την ΕΥΠΕΑ την κατάργησαν, η ΣΕΠΕ δυο άτομα, Οικονομική Αστυνομία ανύπαρκτη στη επαρχία, η τουριστική Αστυνομία χωρίς πλήρης οργάνωση. Όλοι οι έλεγχοι γίνονται κατά 90% μόνο στην πόλη του Ρεθύμνου, λόγω έλλειψης οχημάτων και υπαλλήλων όσο συχνά γίνονται.

"google ad"

Με πληροφορίες από avgi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...