20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Όσο σείεται η γη, η Κρήτη είναι “υγιής”

Ημερομηνία:

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

“‘Όταν δεν κάνει σεισμό πρέπει να φοβάται η Κρήτη, όχι τώρα”, δηλώνει στο MadeinCreta o γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς.Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών εντάσσεται απλά στη φυσιολογική δραστηριότητα του Νοτίου Αιγαίου και γίνεται επειδή η αφρικανική πλάκα πλησιάζει την ευρωπαϊκή. Είναι ακριβώς στο σημείο που οι δύο πλάκες ακουμπούν μεταξύ τους, είπε στο MadeinCreta ο Χαράλαμπος Φασουλάς, γεωλόγος του ΜΦΙΚ, με ερευνητικό αντικείμενο τη μελέτη και αξιολόγηση της Γεωποικιλότητας, Γεωδυναμικής και τεκτονισμού του νοτίου Αιγαίου, της Τεκτονικής Γεωμορφολογίας σε πρόσφατες ορογενετικές ζώνες.

«Το αντίθετο θα ήταν το επικίνδυνο» σημειώνει. Αν στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει σεισμικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό είναι που εγκυμονεί κινδύνους.

Γιατί όμως γίνεται αυτό;

Σε 3 εκ χρόνια η Αφρική και η Κρήτη θα είναι ένα. Κάθε χρόνο πλησιάζουν κατά 4 εκ.

Κάθε χρόνο ως Κρήτη πλησιάζουμε την Αφρική κατά τέσσερα εκατοστά. Αυτή η μετακίνηση των τεσσάρων εκατοστών προς την περιοχή της Αφρικής θα πρέπει να εκδηλώνεται με μετακινήσεις πετρωμάτων.

“Αυτές οι μετακινήσεις, όταν γίνονται, προκαλούν σεισμούς και πρέπει να προκαλούν σεισμούς. Αν δεν γίνονται σημαίνει ότι η γη συνεχίζει να μετακινείται, αλλά το «σύστημα κάπου έχει φρακάρει, έχει φρεναριστεί». Οπότε αυτή η κίνηση πρέπει να εκδηλώνεται. Αν δεν εκδηλώνεται, η ενέργεια συσσωρεύεται και μετά οι σεισμοί που κάποια στιγμή θα γίνουν θα είναι δυνατότερης έντασης”.

-Οι σεισμοί, δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι είναι η υγεία της Κρήτης;

“Ακριβώς.Υπήρχε ένα διάστημα κατά το οποίο, για δυο δεκαετίες ή περισσότερο αυτή η περιοχή δεν έδινε σεισμούς και αυτό ήταν ανησυχητικό. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει εκδηλωθεί πάλι η σεισμικότητα με σεισμούς στον συγκεκριμένο χώρο και αυτό είναι ευχάριστο”.

– Το ότι είναι επιφανειακοί σας ανησυχεί;

«Όχι! Διότι οι σεισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτή της φύσεως. Ξεκινάνε από τα 10 χιλιόμετρα και φθάνουν μέχρι τα 60 χιλιόμετρα. Δεν μπορούν να γίνουν παρακάτω. Παρακάτω δεν υπάρχουν πετρώματα, είναι μόνο λάβα.

Το θέμα με την επικινδυνότητα ενός σεισμού δεν έχει σχέση με την επιφάνεια αλλά με την απόσταση που είναι το επίκεντρο από την ξηρά. Όταν ο σεισμός είναι πάνω στη ξηρά τότε τα προβλήματα μπορεί να είναι μεγάλα. Αυτοί που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες είναι σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και άνω των 80 από τον Πύργο.

Αν το επίκεντρο του σεισμού είναι στην ξηρά και επιφανειακός τότε σίγουρα θα είχαμε άλλα θέματα».

– Η σεισμική ακολουθία σε ποια φάση βρίσκεται τώρα;

"google ad"

«Βλέπουμε ότι σβήνει ομαλά. Μετά το σεισμό του προηγούμενου Σαββάτου έδωσε τον κύριο μετασεισμό την Κυριακή και υπάρχουν και αρκετοί μετασεισμοί. Νομίζω ότι μετεξελίσσεται ομαλά μιλώντας πάντα για τον συγκεκριμένο χώρο».

– Και πότε η Αφρική και η Κρήτη θα γίνουν ένα;

«Με τους ρυθμούς που κινούμαστε σε 3 εκ. χρόνια!»

– Αυτοί οι σεισμοί υπάρχει περίπτωση, έστω και μια, να έχουν σχέση με κάτι άλλο;

«Σίγουρα αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με πιθανές έρευνες για πετρέλαια. Οι σεισμοί αυτοί είναι καλό να γίνονται. Τους θέλουμε διότι εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια».

madeincreta.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...