14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Όταν ο καθηγητής Ιωαννίδης μιλούσε για το “φιάσκο του αιώνα” και προέβλεπε “λιγότερους από 40.000 νεκρούς” από κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης είναι οπωσδήποτε ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες παγκοσμίως στον τομέα της επιδημιολογίας, όμως ακόμα και οι πιο σπουδαίοι μπορεί να κάνουν σπουδαία λάθη και να πέσουν έξω στις εκτιμήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι όταν αυτά τα λάθη συμβαίνουν εν καιρώ πανδημίας, το κόστος της διάδοσης ψευδών και λανθασμένων πληροφοριών από τα χείλη ειδικού, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάατους.

Ο καθηγητής Ιωαννίδης αποκάλεσε την απόφαση για λοκντάουν “το φιάσκο του αιώνα”. Έκανε αυτή τη δήλωση βασιζόμενος στην πρόβλεψη που έκανε ότι στις ΗΠΑ οι νεκροί από τον κορωνοϊό δεν θα ξεπεράσουν τους 40.000.

Είχε πει πιο συγκεκριμένα σε συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria:

“Όταν κοιτάς τα στοιχεία και τα προσαρμόζεις στον πληθυσμό των ΗΠΑ, τότε φανερώνεται ότι η θνησιμότητα του covid-19 δεν ξεπερνά αυτόν της εποχιακής γρίπης. Στοιχεία από την Ισλανδία και τη Δανία οδηγούν σε παρόμοια συμπεράσματα”.

Και συνέχισε:

“Αν θα έπρεπε να κάνω μία εκτίμηση βασισμένη στα δεδομένα που έχουμε, θα έλεγα ότι ο Covid-19 θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερους από 40.000 νεκρούς αυτή τη χρονιά στις ΗΠΑ”.

Βεβαίως, όλοι πλέον ξέρουμε ότι η πρόβλεψη του καθηγητή Ιωαννίδη έπεσε δραματικά έξω αφού κι ενώ δεν έχουμε μπει ακόμα στον χειμώνα, οι νεκροί στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 217.000 και αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί κατακόρυφα τους επόμενους μήνες.

Τελικά, το “φιάσκο του αιώνα” ήταν η πρόβλεψη του καθηγητή Ιωαννίδη.

Το λάθος παραδέχθηκε και ο ίδιος σε κείμενο του στο οποίο αναφέρεται στις συγκεκριμμένες του δηλώσεις ως “ηλίθιες”:

Το πρόβλημα είναι ότι στη βάση αυτής της ηλιθιότητας, εκατομμμύρια άνθρωποι παραπλανήθηκαν σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...