16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Όταν οι Αρχές έδιναν συνέντευξη τύπου για το Μάτι και έλεγαν: “Όλα έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο”

Ημερομηνία:

Το πόρισμα για το Μάτι απόδειξε αυτό που ήταν εμφανές σε οποιονδήποτε έβλεπε την πραγματικοτητα ως είχε τις στιγμές που εξελισσόταν η τραγωδία. Ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός και αν λειτουργούσε υποτυπωδώς ο κρατικός μηχανισμός.

Σήμερα, και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγιναν πολλά λάθη με τον κ. Βούτση να επισημαίνει μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «ο τρόπος που επιχειρήθηκε να σταματήσει αυτή η τραγωδία και να μην έχει αυτά τα αποτελέσματα, όχι μόνο δεν ήταν ενδεδειγμένος αλλά είχε πάρα πολλά προβλήματα, σε όλη την επιχειρησιακή του διαμόρφωση», αν και, όπως είπε, ακόμη και σήμερα “με την έννοια της επιχειρησιακής ευθύνης δεν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες”.

Λίγους μήνες νωρίτερα πάντως, μέρες μόνο μετά την καταστροφή και ενώ μετρούσαμε πτώματα, ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη τύπου έλεγε το ακριβώς αντίθετο: Η αντίδραση ήταν η “ενδεδειγμένη”. Ότι μπορούσε να γίνει έγινε, ενώ ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης άφηνε υπόννοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει όσα εξελίχθηκαν τις πρώτες ημέρες της καταστροφής.

Αρχικά, το φταίξιμο για τους τόσους νεκρούς ρίχθηκε στους ισχυρούς ανέμους που δεν επέτρεψαν στους πολίτες να διαφύγουν και στους εμπρηστές με τον Χανιώτη αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη να αφήνει μάλιστα υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο με άλλο ένα ποστ στο facebook όπου σημειώνε με κεφαλαία γράμματα: “ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ”. Μετά, ανακαλύφθηκαν τα αυθαίρετα και η ευθύνη των πολιτών. Και μετά μπήκε στη συζήτηση ακόμη και η κλιματική αλλαγή που έφταιγε για την καταστροφή.

Σε όλη τη συζήτηση απουσίαζε κάθε ανάληψη ευθύνης από οποιονδήποτε υπεύθυνο.

Αποκορύφωμα αυτής της απερίγραπτης στάσης της κυβέρνησης ήταν η κοινή συνέντευξη τύπου στις 27 Ιουλίου του κυβερνητικού εκπρόσωπου κ. Τζανακόπουλου, του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Τόσκα, του επικεφαλή του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα όπου ο κάθε ένας από την πλευρά του έβρισκε κάποια αιτία για να αιτιολογήσει το αναπόφευκτο της καταστροφής.

Όλοι μαζί χαρακτήρισαν αναντίρρητα “ενδεδειγμένη” την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού».

Ο κ. Τζανακόπουλος πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Επισήμανε ότι «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε πως επρόκειτο “για τους ισχυρότερους ανέμους της τελευταίας 8ετίας”.

Ο κ. Τερζούδης υποστήριξε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν δυνατό να αναχαιτισθεί η πορεία φωτιάς προς το Μάτι, καθώς οι φλόγες είχαν ύψος 30 έως 40 μέτρα με συνέπεια να είναι αδύνατη η άμεση προσβολή τους από τα υδροφόρα οχήματα.

"google ad"

O αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας πήρε τον λόγο και ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη στο έργο των σωμάτων ασφαλείας.

Στη συνέχεια και ο κ. Τόσκας άφησε υπόνοιες για εμπρησμό μιλώντας για “εύρημα” που συνδέεται με “πράγματα” και οδηγεί σε “έρευνες”.

Τη σκυτάλη πήρε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας που και αυτός εξήρε την αποτελεσματικότητα του έργου της αστυνομίας και της τροχαίας, λέγοντας ότι υπήρξε μαζική έξοδος κατοίκων με αυτοκίνητα προς κοντινές περιοχές. Αρνήθηκε πως η Αστυνομία έκλεισε δρόμους.

Για να πάρει ξανά τη σκυτάλη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που είχε τονίσει ότι ήταν «ανθρωπίνως αδύνατο» να εκκενωθεί η περιοχή.

Σήμερα, αποδεικνύεται ότι όλα αυτά ήταν απλά ψέμματα. Όχι μόνο έγινε ότι ήταν ανθρώπινως δυνατό για να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων, όχι μόνο δεν ήταν “ανθρωπίνως αδύνατο” να εκκενωθεί η περιοχή, αλλά η ολιγωρία των αρχών υπήρξε καταδικαστική.

Για τον θάνατο αυτών των 100 ανθρώπων δεν έφταιγε η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα αυθαίρετα, κάποιο σχέδιο εμπρηστών. Έφταιγε η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να κάνει ακόμη και τα πιο βασικά.

Το πόρισμα αναφέρεται σε απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, τυπική και γραφειοκρατική λειτουργία των φορέων και σ’ ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας που δεν ήταν στην πράξη αλλά μόνο επί χάρτου προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται να λειτουργούσαν εντελώς συμπτωματικά και χωρίς κάποιο έστω στοιχειώδη σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Μάλιστα, είναι τέτοιος βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την κατέστησαν στην εξέλιξή της καταστροφική, είναι βέβαιο ότι ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα….»

Το πόρισμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό γιατί αποκαλύπτει το απόλυτο μπάχαλο στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού σε μία κατάσταση κρίσης.

Ούτε τα βασικά δε μπορούσαν να γίνουν:

«Εάν είχε ενεργοποιηθεί κατ’ ελάχιστον ένας …εκείνοι θα είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός, και το θερμικό φορτίο ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους…».

Ολόκληρο το πόρισμα που πρέπει να διαβαστεί από όλους γιατί αποτυπώνει την πραγματική εικόνα ενός κράτους ανίκανου.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, είναι δυνατόν να μη γνώριζαν στην κυβέρνηση για όλα αυτά; Είναι δυνατόν να έδιναν κοινή συνέντευξη τύπου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το μόνο που είχαν όλοι να πουν ήταν ότι:

“Όλα έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο”;

Θυμηθείτε τη συνέντευξη τύπου στις 27 Ιουλίου:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...