13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Όταν ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό – Δεν περίμενα ποτέ ότι η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση θα δεχόταν ποτέ τέτοιο μνημόνιο

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε από τη ζωή και πλέον θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος η πορεία του. Ως ενεργός πολιτικά άνθρωπος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές σημαντικές στιγμές της ιστορίας της χώρας, μεταξύ αυτών και στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια. Ηγήθηκε και της εκλογικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ με την πίστη ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα κατορθώσει να ελευθερώσει τον τόπο. Όμως διαψεύστηκε. Ήταν 22 Φεβρουαρίου του 2015 που ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με άρθρο που δημοσίευσε ζητούσε συγγνώμη  από τον ελληνικό λαό επειδή “συνήργησε στην ψευδαίσθηση” της απαλλαγής απο το Μνημόνιο.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τότε ότι «είναι πιθανόν ο κ. Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται, με στόχο την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση» ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος στο άρθρο του, που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών.

«Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας. Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας. Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα», είχε δηλώσει τότε ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση» σημειώνειι ο κ. Γλέζος και ζητεί «πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε».

Ακόμη, ο Μ. Γλέζος πρόσθεσε πως «ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά. Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης».

Λίγους μήνες μετά, επανήλθε.

Τον Αύγουστο του 2015 σημείωνε:

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πια. Το τρίτο μνημόνιο είναι μνημόνιο. Όταν κατηγορείς τα άλλα δύο μνημόνια, γιατί υπερασπίζεσαι το τρίτο; Είπα δημόσια ότι είναι χειρότερο και από τα προηγούμενα, αλλά εννοούσα ιδιαίτερα την πολιτική του πλευρά. Δηλαδή, δεν περίμενα ποτέ ότι η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση θα δεχόταν ποτέ τέτοιο μνημόνιο. Δεν περίμενα ποτέ κυβέρνηση της αριστεράς να αποδεχθεί τέτοια πρόταση», είχε δηλώσει ο κ. Γλέζος.

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα εξέφραζε ακόμη την πίστη του ότι μπορούσε να αλλάξει:

«Έχω ακόμη ελπίδες ότι θα δει τα λάθη, που ομολογεί ότι έχει κάνει, και θα ταυτιστεί με την ιστορία», «ευελπιστώ και πιστεύω ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλογιστεί τα λάθη του και θα τα διορθώσει στην πράξη δίνοντας στον λαό την εξουσία και σε όλο τον κόσμο δουλειά».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Γλέζος είχε ταχθεί ενάντια σε μια διάσπαση που θεωρούσε ότι θα ήταν νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ