16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Όταν ο Σερζ Λατούς της «ολιγαρκούς αφθονίας» ήθελε αυτονομία της Κρήτης με δικό της νόμισμα

Ημερομηνία:

Για καταστροφή του ευρώ εντός ολίγων μηνών μιλούσε το 2011 ο οικονομολόγος Σερζ Λατούς, το μοντέλο του οποίου περί λιτής αφθονίας έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κόντρα επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις του στις οποίες εξέφραζε θέση για ζητήματα που αφορούν στο ευρώ και στη δυνατότητα της Κρήτης να διεκδικήσει περισσότερη αυτονομία και να καθιερώσει κρητικό νόμισμα.

Αποσπάσματα του βίντεο επανέφερε στο προσκήνιο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

https://www.youtube.com/watch?v=QeRDc7S4yz0

«Πιστεύω ότι οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες. Δυστυχώς από μία άποψη, διότι βολεύει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιώ το ευρώ στην Ελλάδα και να μην χρειάζομαι συνάλλαγμα, αλλά πιστεύω ότι το σύστημα αυτό είναι καταδικασμένο στους επόμενους μήνες», δήλωνε τότε ο Λατούς.

«Πληρώνουμε γα κάτι που καταρρέει αύριο;» τον ρώτησε ο παρουσιαστής της εκπομπής.

«Ναι, ναι, απολύτως έτσι είναι και γι’ αυτό πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα ξεφύγουμε, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας», ήταν η απάντηση του Γάλλου οικονομολόγου – φιλοσόφου.

«Να δημιουργήσουμε ένα κρητικό νόμισμα»

Μάλιστα, ο Λατούς τότε πρότεινε στην Κρήτη να διεκδικήσει την αυτονομία της σε όσο πιο ευρεία κλίμακα γίνεται, καθώς όπως είπε, το νησί συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για να γίνει το εργαστήριο της αποανάπτυξης.

«Οι Κρητικοί πρέπει να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία. Είναι δυνατόν, διότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Όχι την ανεξαρτησία τους, αλλά την αυτονομία τους, σε όσο πιο ευρεία κλίμακα γίνεται, ίσως, χωρίς να πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, να δημιουργήσουμε ένα τοπικό νόμισμα, ένα κρητικό νόμισμα, ένα παράλληλο νόμισμα, όπως ήδη αυτό υπάρχει σε πολλά κράτη», διακήρυττε.

Ποιος είναι ο Σερζ Λατούς

Γάλλος καθηγητής, γεννημένος το 1940, ο Σερζ Λατούς ειδικεύεται στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου και στην επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης, και είναι ένας από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς της.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομικές επιστήμες. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris-Sud (Ορσέ) και ειδικός στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου και στην επιστημονολογία των κοινωνικών επιστημών. Έχει διδάξει επίσης στη Λιλ της Γαλλίας, καθώς και στο Κονγκό και στο Λάος. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της απο-ανάπτυξης. Κυριότερα έργα του: «Η άλλη Αφρική: ανάμεσα στο δώρο και την αγορά» 1998, «Το «ά-λογο του οικονομικού λόγου» 2001, «Δικαιοσύνη δίχως όρια» 2003, «Η αποαποικιοποίηση του φαντασιακού» 2003, «Προς μια κοινωνία της λιτής αφθονίας», «Καστοριάδης» κ.λπ.

Το οικονομικό μοντέλο του

"google ad"

«Απέναντι στο αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας και την οικολογική ανάγκη να εξέλθει κάποιος από την κοινωνία της ανάπτυξης, μόνον ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το σχέδιο της αποανάπτυξης μπορεί να επιλύσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χώρες όπως η Ελλάδα» έλεγε o Λατούς τονίζοντας ότι «Οι προτάσεις βασίζονται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, η επανατοπικοποίηση: Επανατοπικοποιώ σημαίνει πρώτα απ’ όλα αποπαγκοσμιοποιώ. Αυτό το οποίο αποκαλούμε παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παιχνίδι σφαγής σε παγκόσμια κλίμακα. Ενός ανταγωνισμού στον οποίο όλοι οι λαοί αυτοκαταστρέφονται και καταστρέφουν τους άλλους λαούς. Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες».

Η συνέχεια ακόμη πιο αποκαλυπτική: «Ακολουθεί η αναδόμηση και η οικολογική αναστροφή. Η παραγωγική βιομηχανική γεωργία είναι μια μαζική αυτοκτονία, πηγή καρκίνων, μολύνσεων, επιδημιών και πανδημιών σε ζώα. Γι” αυτό πρέπει κατ” αρχάς να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειες για να ξαναβρούμε μια υγιεινή διατροφή. Αυτό προϋποθέτει την εκ νέου δημιουργία εκατομμυρίων αγροτών, οι οποίοι θα είναι παραγωγικοί και αποτελεσματικοί, χωρίς ωστόσο να πέσουμε στην παγίδα της υπερπαραγωγής, να αποκτήσουμε δηλαδή μια γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα και χωρίς μεταλλαγμένα».

Συνέχιζε αναφέροντας πως « πρέπει να πολεμήσουμε εναντίον της παρασιτικής παραγωγής (όπως η διαφήμιση) ή της επικίνδυνης (όπως είναι οι εξοπλισμοί), άρα πρέπει να επιδιώξουμε τη σταδιακή απεμπλοκή απ” αυτά. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να επανεξετάσει κανείς την αυτοκινητοβιομηχανία. Να παράξουμε άλλα μεταφορικά μέσα: πάνω απ” όλα δημόσια μέσα μεταφοράς. Παράγοντας όλα αυτά που λέω θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας έξω από τη λογική τού να παράγουμε όλο και περισσότερα, αλλά αντιθέτως θα αποτελούν μέρος μιας παραγωγής που βασίζεται στη λογική της ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών των πολιτών»

Και κατέληγε «Το τρίτο είναι η μείωση των ωρών εργασίας. Η σημερινή κατάσταση είναι απολύτως παράλογη. Εάν ένας Αρειανός έφτανε στη Γη και έβλεπε πώς ζούμε, θα μας αντιμετώπιζε ως τρελούς και θα είχε εκπλαγεί από τη βλακεία με την οποία οργανώνονται οι άνθρωποι. Γιατί από τη μια πλευρά υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνεργοι και από την άλλη υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σαν τρελοί, ακόμη και 15 ώρες ημερησίως. Η απόλυτη βλακεία!». Και τι πρέπει γίνει; «Για αρχή πρέπει να επιστρέψουμε στα εθνικά μας νομίσματα. Το πράγμα μιλά από μόνο του, πρέπει να βγούμε από το ευρώ, αλλιώς δεν υπάρχει πιθανότητα να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...