15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Όταν όσοι αντιστέκονταν στη Χούντα φώναζαν “Κάτω το Ποδόσφαιρο”

Ημερομηνία:

Τον Σεπτέμβριο του 1974, επί Μεταπολίτευσης πια, κυκλοφόρησε ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο από τις εκδόσεις Ερμείας, που είχε τίτλο «Πολυτεχνείο: Από την κατάληψη στην εισβολή». Επρόκειτο για ένα λεύκωμα 160 σελίδων, στο οποίο συγκεντρώνονταν δεκάδες φωτογραφίες από τις ημέρες της εξέγερσης, της εισβολής κι εκείνων που επακολούθησαν – ένα διάστημα που ξεκινά την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 1973.

Οι φωτογραφίες αυτές πάρθηκαν: α) από δύο ταινίες της ολλανδικής τηλεόρασης, που γύρισαν οι Albert Coerant, Charles Schwietert και Henri Jenner, β) από την ταινία του Δημήτρη Μακρή «Εδώ Πολυτεχνείο», γ) από τον φωτορεπόρτερ Αλέκο Βουτσαρά και δ) από ερασιτέχνες φωτογράφους.

Ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον έχει μια από αυτές τις φωτογραφίες. Σε αυτή φαίνονται μερικά από τα πανό που κρατούσαν φοιτητές στο Πολυτεχνείο. Το ένα έγραφε «Γενική απεργία», ένα άλλο «Κάτω η χούντα», το τρίτο «Κάτω ο φασισμός» και κάποιο άλλο «Κάτω το ποδόσφαιρο». Το ποδόσφαιρο, γι’ αυτούς που αντιστέκονταν, ήταν ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσε η χούντα για να ναρκώνει τον λαό. Άραγε, και σήμερα, που μεγαλοκεφαλαιούχοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να δημιουργούν ιδιωτικούς στρατούς και να ασκούν πολιτικές πιέσεις, δεν ισχύει κάτι παρόμοιο;

Δείτε τη φωτογραφία:

911901_a_LIFO_Polytexneio_7

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ