15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Όχι» και από την Άρτα στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, παρουσία πλήθους συμπολιτών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, έγινε ενημέρωση από στελέχη της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία είναι ανάδοχος για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτα-Πρέβεζα.  Εξαίρεση στην αρνητική απόφαση του Δήμου αποτέλεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Ξυλογιάννης από την παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», ο οποίος ψήφισε θετικά.

Έτσι, ο δήμος Αρταίων είναι ο δεύτερος Δήμος της Ηπείρου που παίρνει απόφαση κατά των ερευνών-εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή του.

«Η Κυβέρνηση, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, υπέγραψε μέσα στο 2018 μια σύμβαση με την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» για έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες, η οποία δεν μπορεί να δεσμεύσει σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Και δεν φρόντισε να γίνει με γνώμονα την ενδελεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι δε, σε καμία περίπτωση, μια απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί χωρίς διάλογο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και πίσω από κλειστές πόρτες. Για αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία σήμερα να καλέσουμε την αρμόδια εταιρία για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου» ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Και συνέχισε: «Είμαι ιδιαίτερα σκεπτικός και επιφυλακτικός. Και είναι λογικό οι συμπολίτες μας να αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής μας. Όλοι μας αγωνιούμε. Αυτό που ως Δημοτική Αρχή μας ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα: μια Άρτα που να στηρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

»Η περιοχή μας ως γνωστόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση και τον πρωτογενή τομέα. Γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεύματα καθώς και τα εξαίρετης ποιότητας προϊόντα μας γνωρίζουν σημαντική άνθηση και ενισχύουν όλο και περισσότερο την τοπική οικονομία. Επιπλέον, τόσο ο ορεινός όγκος με τα Τζουμέρκα, όσο και ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού Κόλπου, που είναι ενταγμένος στη ζώνη Natura και προστατεύεται με τη συνθήκη Ramsar, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα και ενδείξεις του προφίλ της περιοχής μας. Παράλληλα, ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχή μας, αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της τοπικής οικονομίας.

»Η οποιαδήποτε ένδειξη περί υποβάθμισης του περιβάλλοντος ρύπανσης του αέρα ή του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει άμεση σχέση με τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, μας βρίσκει κάθε αντίθετους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω το παρόν, αλλά και τo μέλλον της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού και εν γένει της τοπικής οικονομίας. Και προφανέστατα αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να λήξει σήμερα, αλλά χρειάζεται χρόνος, ενημέρωση και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, πρέπει για το θέμα να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι Σύλλογοι Περιβαλλοντολόγων. Δεν φτάνουν μόνο οι αγαθές προθέσεις και οι μελέτες, οι οποίες …μένουν στα χαρτιά. Θέλουμε μια αξιοβίωτη Άρτα για εμάς και τα παιδιά μας. Η Άρτα αλλάζει και είμαστε περήφανοι ξανά!» κατέληξε ο Δήμαρχος.

ThePressProject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ