15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Όχι πόλεμος, όχι εκμετάλλευση, όχι φασισμός, το μήνυμα της κινητοποίησης στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Ημερομηνία:

Με τη συμμετοχή πολλών φορέων από τα Χανιά και πιο συγκεκριμένα τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ), την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ), την Αλβανική Κοινότητα, την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, την ΣΑΜΠΟΤΑΖ – ΕΑΑΚ ΤΕΙ Χανίων, την Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και την κατάληψη Rosa Nera πραγματοποιήθηκε σήμερα συλλαλητήριο στις 12μμ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με αφορμή τη διεθνή κινητοποίηση στα πλαίσια της Μέρας Δράσης ενάντια στο φασισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Να σημειώσουμε ότι τα Χανιά ήταν μία από τις 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, από την Αγγλία, ως την Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα όπου πραγματοποιήθηκαν σχετικές διαδηλώσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα μας ο Χρήστος Κιούπης από την Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή είπε:

DSCF1861

Βγαίνουμε συντονισμένοι για να πούμε ποτέ ξανά φασισμός, να πούμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές της ευρωπαϊκής ένωσης που με τους φράχτες και τις Συμφωνίες που έχει κάνει με την Τουρκία και τη Λιβύη έχουν γεμίσει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με άψυχα κορμιά προσφυγόπουλων, μεταναστών, γυναικών.

Μαζί με τις πολιτικές της λιτότητας και της ανεργίας ανοίγουν το δρόμο στους νοσταλγούς του Χίτλερ και του Μουσολίνι που βλέπουμε να σηκώνουν ξανά απειλητικά το κεφάλι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη.

DSCF1908

Παρέα με την αντιδραστική εκστρατεία του Τραμπ, τον μισογυνισμό, την Ισλαμοφοβία, την καταπίεση των έγχρωμων στην Αμερική, ουσιαστικά δίνουν πάτημα σε όλους αυτούς σα τη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της να οργανώνουν επιθέσεις από τη δικηγόρο της οικογένειας του Παύλου Φύσσα προ λίγες ημέρες στο κοινωνικό κέντρο Φαβέλα, μέχρι την Ευγενία Κουνάκη, τη δικηγόρο της πολιτικής αγωγής έξω από το ίδιο το Εφετείο της Αθήνας, μέχρι τους Πακιστανούς εργάτες στο Ασπρόπυργο, μέχρι τον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη έξω από τα κεντρικά τους γραφεία στη Μεσογείων.

Γι’ αυτά τα πράγματα διαδηλώνουμε σήμερα και ζητούμε να κλείσουν τα γραφεία – ορμητήρια που έχουν κλείσει στην πόλη μας δυο φορές ήδη. Να κλείσουνε παντού, να μπουν οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Λουκμάν στη φυλακή που ανήκουν, να πούμε ποτέ ξανά φασισμός και βέβαια να κλείσουμε το ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, τη νατοϊκή βάση της Σούδας όπου όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αποτελούν ορμητήριο για τέτοιου είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Ο Γιώργος Τζήμας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων είπε:

DSCF1885

Θεωρούμε ότι τα περιστατικά ρατσισμού στα Χανιά είναι δρομολογούμενα από το ευρύτερο ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο που σπέρνεται από τις κυβερνήσεις αλλά και από τους πολιτικούς εκφραστές του εθνικισμού όπως είναι η Χρυσή Αυγή και άλλα ακροδεξιά κόμματα. Βρίσκουν πάτημα σε μία νεολαία που ψάχνει να βρει διέξοδο και δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο κάθε άλλο παρά πετυχαίνει αυτό που επιθυμεί.

Όσο δεν καταφέρνουν οι λαοί να ενωθούν, οσο δεν καταφέρνουν οι πολίτες να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της ευρωπαϊκής ένωσης, του ρατσισμού και του πολεμου, τόσο αυτά θα αναπαράγονται. Οπότε εμείς από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν, σπέρνουν το δηλητήριο το εθνικιστικό και το ρατσιστικό, επειδή ακριβώς είναι μία περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και η επίθεση των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ έρχονται να διαλύσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται διαρκής διεθνιστικός αντιπολεμικός, αντικαπιταλιστικός αγώνας με όλους τους πληττόμενους ενωμένους, για ειρήνη στο Αιγαίο, για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι, να σταματήσει ο εθνικισμός και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών εντός της χώρας και εκτός.

"google ad"

Ο Σεραφείμ Ρίζος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας είπε:

DSCF1889

Σήμερα στο Αγαθονήσι, σε ένα ναυάγιο που έγινε, έχουν ανασυρθεί έξι πτώματα ανάμεσα σε αυτά και 4 παιδιά. Αυτό είναι ένα ακόμα κατόρθωμα της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και Λιβύης που έχει κλείσει τα σύνορα για τους φτωχούς ανθρώπους που τρέχουν να βρουν καταφύγιο κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, τη φτώχια, τη δυστυχία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.

Χιλιάδες παιδιά μέσα στο ελληνικό σχολείο βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παιδιά κυρίως φτωχών, παιδιά μεταναστών, παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παιδιά μειονοτήτων.

Η φασιστική απειλή, η ανερχόμενη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ακροδεξιά διεκδικεί ότι αυτοί οι διαχωρισμοί και αυτοί οι αποκλεισμοί θα πρέπει να ενταθούν στο επόμενο διάστημα. Διεκδικούν ένα σχολείο κοινωνικού αποκλεισμού, ένα σχολείο ελιτίστικο, ένα σχολείο ρατσιστικό.

Όπως πρόσφατα είδαμε την ίδια εμπειρία έχουμε και στην πόλη μας όπου πρόσφατα επιχειρήθηκε να στερηθεί η αλβανική κοινότητα το δικαίωμα των παιδιών της να διδαχθεί τη μητρική της γλώσσα.

DSCF1912

Θεωρούμε ότι η μάχη για τη δημόσια εκπαίδευση, για την επέκταση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ταυτόσημη με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό.

Διεκδικούμε ένα σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλους, ένα σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών. Ένα σχολείο που να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους, σε όλα τα παιδιά, να αποκτήσουν εκείνες τις γνώσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τη ζωή τους, τον κόσμο, και τον πλούτο που υπάρχει και που οι ίδιοι θα παράξουν στο μέλλον. Ζητούμε ένα σχολείο στο οποίο η γνώση να μην είναι προνόμιο των ολίγων του πλούτου αλλά να είναι δικαίωμα των όλων.

Και με αυτή την έννοια όχι μόνο χαιρετίζουμε το σημερινό συλλλαλητήριο, είμαστε από τους βασικούς συντελεστές του. Και καλούμε όλους τους Χανιώτες στο επόμενο διάστημα να συστρατευθούν μαζί με τα σωματεία, μαζί με τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό.

Ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων είπε:

DSCF1898

Ο κόσμος της εργασίας να βάλει ένα φραγμό απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που γεννούν τον πόλεμο, τον φασισμό και τον ρατσισμό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τις συνολικότερες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και παντού.

Ο Θοδωρής Φούντας, φοιτητής, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλιας, είπε:

DSCF1901

Συμμετέχουμε και εμείς στη σημερινή διαδήλωση ενάντια στο φασισμό και τον ρατσισμό. Βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα σκηνικό και στην Ελλάδα με τους φασίστες να ανεβαίνουν συνεχώς. Βλέπουμε τις επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Καλούμε ως Ενωτική Πρωτοβουλία τη νεολαία και τους φοιτητές να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στη φασιστική απειλή και να είναι ενεργοί ενόψει και του αντιπολεμικού διημέρου που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στις 27 και 28 Απρίλη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...