18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Αιθελάτες”: Μια μαθητική επιχείρηση που παράγει αιθέρια έλαια

Ημερομηνία:

Είχαν μια καινοτόμα ιδέα να παράξουν αιθέρια έλαια από τα μοναδικά βότανα της Κρητικής γης. Με πολύ μεράκι, όρεξη για ομαδική δουλειά τα κατάφεραν. Ο λόγος για τους μαθητές της “Συνεργατικής Επιχείρησης” του ΕΠΑΛ Κισάμου.Στο πλαίσιο του προγράμματος του “Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων – Junior Achievement”, οι μαθητές εξέλεξαν το Δ.Σ. της εταιρείας τους, έγινε κατανομή αρμοδιοτήτων, αποφάσισαν τον τομέα με τον οποίο θα ασχοληθούν, έκαναν συλλογή βοτάνων, τα απέσταξαν, πήραν τα αιθέρια έλαια, τα τοποθέτησαν σε μπουκαλάκια και τα πουλούν με τα έσοδα να διατίθενται αποκλειστικά στον σύλλογο “Ορίζοντας” για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Η ονομασία της εικονικής επιχειρήσεις του ΕΠΑΛ Κισάμου είναι “Αιθελάτες” και προέρχεται από τις λέξεις Αιθέρια έλαια “Αιθέ” και Ιχνηλάτες βοτάνων “λάτες” και προκειμένου να γίνει πραγματικότητα είχε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, του συλλόγου γονέων και του ίδιου του σχολείου φυσικά.

Λεμονόχορτο, ευκάλυπτο, δάφνη, φασκόμηλο, μέντα, ρίγανη, δάφνη και μυρτιά χρησιμοποίησαν για τα αιθέρια έλαια τους οι μαθητές και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Οι μαθητές συμμετείχαν, πρόσφατα και στην Εμπορική Μαθητική Έκθεση «Trade fair 2013» που έγινε στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν 48 σχολεία από όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τα πρωτότυπα προϊόντα τους.
Χθες οι “Αιθελάτες” παρουσίασαν τα αιθέρια έλαια τους σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Βαρδής Καλογεράκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ