17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Λουκέτο” στο ΤΕΙ Κρήτης ενάντια στη διαθεσιμότητα

Ημερομηνία:

Στην αναστολή των εκπαιδευτικών, αλλά και διοικητικών λειτουργιών τους από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου προχωρά το ΤΕΙ Κρήτης.Η απόφαση πάρθηκε χθες στο Ηράκελιο κατόπιν πολύωρης σύσκεψης της Διοίκησης του Ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ για όλες τις εξελίξεις γύρω από την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, αλλά και τους γενικότερους όρους κάτω από τους οποίους λειτουργεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των συλλόγων όλων των εργαζομένων στο ΤΕΙ Κρήτης σε κοινή τους συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα την Τρίτη 27.08.2013 κατέληξαν στο παρακάτω κείμενο-ανακοίνωση:

“Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα μοιάζει με καμιά από τις προηγούμενες για το ΤΕΙ Κρήτης. Οι αμφιβολίες μετατρέπονται πλέον σε βεβαιότητες για αδυναμία έναρξης πολλών λειτουργιών του Ιδρύματος μας. Η απότομη και σοβαρή συρρίκνωση και υποβάθμιση που έχει υποστεί μέχρι σήμερα με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται ακόμη περισσότερο:

-1)Η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να εγκρίνει τις προτάσεις τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΤΕΙ Κρήτης και αξιοποίησης υπολοίπων παρελθόντων ετών, όπως και των άλλων ΤΕΙ της χώρας, συνεπάγεται εκτός των άλλων την αδυναμία προμήθειας στοιχειωδών υλικών εκπαίδευσης καθώς και επισκευής και συντήρησης βασικών εγκαταστάσεων για την λειτουργία του.

-2) Η βεβαιότητα πλέον ότι ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω του ανεπαρκέστατου αριθμού εκτάκτων εκπαιδευτικών που θα επιλεγούν να διδάξουν εξ αιτίας των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

-3) Η άμεση και μεγάλη απειλή για απομάκρυνση διοικητικού προσωπικού από το Ίδρυμα, καθώς και η απειλή για απομάκρυνση ειδικού τεχνικού προσωπικού σε επόμενο στάδιο.
Εκτιμούμε ότι αυτές οι εξελίξεις οδηγούν το ΤΕΙ Κρήτης σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, σπέρνουν το πανικό σε μεγάλο μέρος του προσωπικού του και εν κατακλείδι το οδηγούν σε απαξίωση και σε συρρίκνωση κάτω από το σημείο της κρίσιμης μάζας.

Ως φορείς που εκπροσωπούμε όλους τους εργαζόμενους του Ιδρύματος αποφασίσαμε να αντισταθούμε σε αυτή τη στρατηγική της Κυβέρνησης για πλήρη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως εκφράζεται στο χώρο μας.

Αποφασίσαμε να αντισταθούμε ενωμένα στις οριζόντιες και βάρβαρες περικοπές του προϋπολογισμού του Ιδρύματος, των μισθών των εργαζομένων, στη συρρίκνωση ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων του, στις απειλούμενες απολύσεις  του διοικητικού και ειδικού τεχνικού προσωπικού του, στο όνομα της εξυγίανσης και αποτελεσματικότητας του.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε το μέλλον του ΤΕΙ Κρήτης και κατά συνέπεια και το δικό μας με αξιοπρέπεια. Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να διατηρηθούν οι στρεβλώσεις και παθογένειες που συνέβαιναν στο χώρο μας μέχρι σήμερα. Πρέπει να πάμε μπροστά.

Πρέπει να αγωνιστούμε για ένα ΤΕΙ Κρήτης που θα παρέχει σύγχρονη, ολοκληρωμένη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, που θα  πρωτοπορεί στην εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα, που θα παράγει πτυχιούχους με υψηλά επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες. Αυτό το όραμα πρέπει να εξυπηρετεί το οργανόγραμμα και η στελέχωση του με την αναδιάταξη προσωπικού που απαιτείται. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει.

Για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας μας και του μέλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ανεπαρκείς λογικές διαχείρισης αυτής της μίζερης και θνησιγενούς κατάστασης του Ιδρύματος μας.

Πρέπει τώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτό το κατήφορο, αρνούμενοι να παίξουμε το ρόλο που μας αναθέτουν οι κυρίαρχες ασκούμενες μνημονικές κυβερνητικές πολιτικές.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος να αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας του την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, ως στοιχειώδη πράξη αξιοπρέπειας και άρνησης αποδοχής του εγκλήματος που συντελείται στο χώρο μας και παράλληλα ως έναρξη πραγματικής αγωνιστικής αποτροπής όλων των προαναφερόμενων αιτιών και παραγόντων που το απαξιώνουν σαν Ίδρυμα και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Παράλληλα θα αναλάβουμε άμεση προσπάθεια συνεννόησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και με τους φορείς των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο,  ώστε να δημιουργηθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα αποτροπής της συρρίκνωσης και διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.”.

"google ad"

Βαρδής Καλογεράκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...