19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Ο Τσάβες ζει για πάντα”- 7ήμερο πένθος για τον ηγέτη των φτωχών

Ημερομηνία:

Ο μεγάλος ηγέτης της Βενεζουέλας έφυγε την Τρίτη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Στη Χώρα της μπολιβιριανής επανάστασης έχει κηρυχθεί επταήμερο εθνικός πένθος για τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες ο οποίος άλλαξε την πορεία του λαού.  Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός, κάνοντας λόγο για στιγμή «βαθιάς θλίψης».
Ήταν 58 ετών και έπασχε από καρκίνο. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά τις πιο δύσκολες ώρες του μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κούβα.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε χτυπηθεί από την επάρατη νόσο στα μέσα του 2011, επέστρεψε στη Βενεζουέλα στις 18 Φεβρουαρίου, μετά από περισσότερο από δύο μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Αβάνας, όπου υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση.

«Εχθρική επίθεση» ο καρκίνος;

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.

Σε διάγγελμά του προς το λαό της Βενεζουέλας την Τρίτη, ο Μαντούρο χαρακτήρισε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, εντάσσοντας μάλιστα την «επίθεση» στο «μπαράζ των συνομωσιών» οι οποίες εξυφάνθηκαν, κατά τον ίδιο, στη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον Τσάβες.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, θα έλθει μία στιγμή στην Ιστορία που θα μπορέσουμε να συστήσουμε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αποκαλύψει πως ο διοικητής Τσάβες είχε υποστεί επίθεση (από τους εχθρούς του) με αυτήν την ασθένεια. Οι ιστορικοί εχθροί αυτής της πατρίδας έψαξαν μία αχίλλειο πτέρνα για να πλήξουν την υγεία του», υποστήριξε ο Μαδούρο μετά τη συνάντησή του με την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ ως υποκινητής συνωμοσίας

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μίας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί «ειδικά μέτρα» για να αποτραπούν δολιοφθορές και άλλες συνωμοτικές δράσεις.

Με δάκρυα στα μάτια στους δρόμους για τον Τσάβες

Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.

“Πρώτη φορά είδαμε νερό τρεχούμενο, γιατρό και δάσκαλο στις γειτονιές του Καράκας…” Μακάρι να συνεχίσουν στη Βενεζουέλα…”

Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».

"google ad"

“Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες και όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί με μια αίσθηση δυσπιστίας ότι ο ηγέτης τους έφυγε

Στο μπάνερ της ιστοσελίδας έχει τοποθετηθεί ένα κολάζ φωτογραφιών με τον Ούγκο Τσάβεζ στο κέντρο και τη φράση: “Είμαστε όλοι Τσάβες!”

«Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος», δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.

Ζητωκραυγάζουν οι πλούσιοι της Βενεζουέλας

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.

«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter.

Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.

Και στη Φλόριντα της Αμερικής αντιφρονούντες του καθεστώτος ζητωκραύγαζαν και γιόρταζαν ανοιχτά το θάνατο του Τσάβες.

Την Παρασκευή η κηδεία

Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που χθες. Η δημόσια κηδεία παρουσία προφανώς πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα. Από την Ελλάδα, και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το παρόν θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κούβα: Θλίψη και ανησυχία των απλών πολιτών στην Αβάνα, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες .

Οι κουβανοί πληροφορήθηκαν την Τρίτη, με απογοήτευση και προφανή ανησυχία το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, του βασικότερου πολιτικού και οικονομικού συμμάχου του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αβάνας.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε για λίγο τα παιδικά προγράμματα που μετέδιδε το απόγευμα, για να μεταφέρει την εικόνα του δακρυσμένου αντιπροέδρου Νίκολα Μαντούρο να ανακοινώνει το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Η επίσημη ανακοίνωση της Κούβας για τον Τσάβες

«Ο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η Αβάνα για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας.

Με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τις κουβανικές αρχές για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνηση της Κούβας.

Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας, εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το θάνατο του Τσάβες και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος, από σήμερα έως την Παρασκευή, στη μνήμη του κύριου πολιτικού και οικονομικού σύμμαχου του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξη μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», ανακοίνωσε η Αβάνα, επιβεβαιώνοντας προς την κυβέρνηση του Καράκας «την υποστήριξή, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη».

«Ο Τσάβες είναι Κουβανός! Ένιωσε στο σώμα του τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και έκανε ότι μπορούσε, με ακραία γενναιοδωρία, συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος και η φιλία του με τον Ραούλ ήταν βαθιά» σημείωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Αβάνα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις από τον θάνατο του Τσάβες

Οι πολιτικές ηγεσίες τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμμάχων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Νικαράγουα υποκλίθηκαν στη μνήμη του προέδρου περιγράφοντας τον Τσάβες ως «εξαιρετικό άνθρωπο», του οποίου η απώλεια «είναι ανεπανόρθωτη» για τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μέλη του κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας.

«Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο»., δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες». Πρόσθεσε ότι θα πάει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας, την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. «Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της», πρόσθεσε. «Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η αγάπη του για τη χώρα και η δέσμευση του να εκλείψει η αιτία της φτώχειας συνεχίζουν να φωτίζουν το μέλλον της Βενεζουέλας», είπε ο προκάτοχός της Ρούσεφ στην κεφαλή της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.

Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής). «Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του», πρόσθεσε.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον».

Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του».

Συλλυπητήρια από Πούτιν- Αχμαντινεζάντ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας που πέθανε χθες στο Καράκας από καρκίνο, έναν άνθρωπο ξεχωριστό, ισχυρό που κοίταζε στο μέλλον.

«Ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός και δυνατός, που κοιτούσε στο μέλλον και που ήταν πάντα εξαιρετικά απαιτητικός με τον εαυτό του» δήλωσε ο Πούτιν στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήταν στενός φίλος της Ρωσίας, ο οποίος επέτρεψε να τεθούν γερές βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, να εδραιωθούν δυναμικές πολιτικές επαφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων ανθρωπιστικών και οικονομικών προγραμμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Τσάβες, μεγάλος επικριτής των ΗΠΑ, είχε προσεγγίσει τα τελευταία χρόνια τη Μόσχα. Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει αρκετές συμφωνίες κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των εξοπλιστικών συστημάτων από το 2005.

Στο τηλεγράφημά του ο Πούτιν ζητεί τη συνέχιση της πορείας αυτής με την ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας.

Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αποχαιρέτησε σήμερα έναν υπερασπιστή των επαναστατικών αξιών, έναν μάρτυρα που υπηρέτησε το λαό του και προστάτευσε τις ανθρωπιστικές και επαναστατικές αξίες, όπως αναφέρει στη συλλυπητήρια επιστολή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Αναφέροντας ότι ο Τσάβες πέθανε από «μια ύποπτη ασθένεια» , ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι «δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο εκλιπών θα επιστρέψει, στο πλευρό του ενάρετου Χριστού και του τέλειου ανθρώπου», σε μία αναφορά στην πίστη των σιιτών για την επιστροφή του 12ου ιμάμη τους, του “Μάχντι”, που πέθανε το 7ο αιώνα και που σύμφωνα με τον σιιτισμό, θα επιστρέψει στη γη, μαζί με τον Χριστό, για να σώσουν τον κόσμο και να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο.

Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική.

Οι δύο χώρες που δεν κρύβουν τα αντι-αμερικανικά τους αισθήματα, ανέπτυξαν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Αχμαντινεζάντ είχε χαιρετήσει την εκλογή του «αδελφού» του Τσάβες, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Φόρο τιμής απέτισαν ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, υπογραμμίζοντας πως κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της πατρίδας του.

«Ο Τσάβες έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινο-αμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου», δήλωσε ο Μπαν, ο οποίος χαιρέτισε και την ουσιαστική συμβολή του Τσάβες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης Farc.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε τη δέσμευση του οργανισμού για συνεργασία με την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Τσάβες.
«Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα του και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...