1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις μπροστά σε κίνδυνο χρεών και λουκέτου – καταγγέλλουν ανεπαρκή μέτρα στήριξης – Κίνδυνος οριστικής απώλειας 190.000 θέσεων εργασίας

Κανένα σχόλιο

Αδυναμία αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες το προσεχές διάστημα, βλέπει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της καραντίνας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία αυτών (55%) θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις, εκφράζουν φόβους για κλείσιμο.

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της καραντίνας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διαβλέπει επερχόμενη συσσώρευση χρεών στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, σε ποσοστό 37,2%, δηλαδή περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις, δήλωσαν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ σε ποσοστό 33,4% δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στο δημόσιο.

"Sponsored links"

Την ίδια ώρα ένα ποσοστό 16,5% των μικρών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι αδυνατεί να πληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις, δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Ωστόσο το ίδιο γεγονός αποδεικνύει ότι για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, που ανέρχονται σε σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 46,2%, 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το ποσό.

Παράλληλα ένα 16,2% των επιχειρήσεων παρουσιάζει αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, Μία στις δέκα επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε οφειλές προς τους προμηθευτές έχει ενταχθεί στο μέτρο αναστολής πληρωμής των επιταγών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 74,9%, δηλώνει πως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κάλυψης των χρεώσεων προς τους προμηθευτές.

Η έρευνα επισημαίνει ότι ακριβώς λόγω των στοιχείων οπου αναφέρονται παραπάνω, είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα πλήθος υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω το ήδη υψηλό ιδιωτικό χρέος.

«Βουτιά» στον τζίρο έως και 46%

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν και τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητάς τους. Το πλήγμα που αναφέρει η έρευνα της ΓΕΣΕΒΕΕ, αφορά την πλειονότητα, η οποία πασχίζει να επιβιώσει σε συνθήκες μειωμένης ζήτησης.

Όπως σημειώνει η έρευνα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%), παρουσίασε μειωμένο τζίρο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ένα ποσοστό 11,8%, ανέφερε πως ο τζίρος του παρέμεινε σταθερός, ενώ μόλις ένα 3,9% κατέγραψε άνοδο του τζίρου.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις είναι ότι ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου για 8 στις 10 επιχειρήσεις είναι 46%.

Απολύσεις και λουκέτα

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την ανεργία καθώς 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%), δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, εκτιμάται πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

"Sponsored links"

Την ίδια ώρα και στο ίδιο πλαίσιο 1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις