17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ανησυχία από νέα ευρήματα: 1 στους 5 ασθενείς στα νοσοκομεία με κορωνοϊό αναπτύσσουν πρόβλημα με την καρδιά – Οι καρδιολόγοι προσπαθούν να μάθουν αν ο ιός επιτίθεται στο όργανο

Ημερομηνία:

Ενώ η προσοχή στην επιδημία του Covid-19 έχει δοθεί στα προβλήματα που δημιουργεί στο αναπνευστικό σύστημα, οι γιατροί βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο ιατρικό μυστήριο.

Πέραν της ζημιάς στα πνευμόνια, πολλοί ασθενείς με τον ιό αναπτύσσουν και καρδιακά προβλήματα και πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή.

Καθώς συλλέγονται περισσότερο στοιχεία από την Κίνα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, ειδικοί καρδιολόγοι αρχίσουν να πιστεύουν οτι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει τον μυ της καρδιάς. Μία αρχική έρευνα έδειξη καρδιακή ζημιά σε 1 στους 5 ασθενείς που οδήγησε σε καρδιακή κατάρρευση και θάνατο ακόμα και σε αυτούς που δεν είχαν σημάδια αναπνευστικών προβλημάτων.

Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που που γιατροί και νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τους ασθενείς, ειδικά στα αρχικά στάδια της αρρώστιας. Επίσης θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη μάχη ενάντια στην πανδημία, με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων πρόληψης για ανθρώπων που έχουν ήδη καρδιακά προβλήματα, ανάγκη για νέο εξοπλισμό και νέα σχέδια θεραπείας για τους ασθενείς που επιβιώνουν με ταλαιπωρημένη όμως την καρδιά τους.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαντήσουμε την ερώτηση: Επηρεάζεται η καρδιά τους από τον ιό και μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;” είπε ο Δρ. Urlich Jorde, επικεφαλής του τμήματος Καρδιολογίας του Νοσοκομείο Montefiore στη Νέα Υόρκη.

Το ερώτημα είναι αν τα προβλήματα στην καρδιά προκαλούνται από τον ιό ή είναι παράγωγο της αντίδρασης του σώματος στον ιό είναι ένα σοβαρό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι γιατροί στην προσπάθειά τους να καταλάβουν αυτή τη νέα ασθένεια. Καθορίζοντας πώς ο ιός επηρεάζει την καρδιά είναι δύσκολο, γιατί μόνο μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.

Τον Μάρτιο, γιατροί από την Κίνα δημοσίευσαν δύο μελέτες για το πόσο συνηθισμένα είναι τα καρδιακά προβλήματα σε ασθενείς με Covid-19. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 19% παρουσίασε προβλήματα στην καρδιά. Και όσοι παρουσίαζαν είχαν εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν που έφτανε το 51% σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσίαζαν πρόβλημα στην καρδιά των οποίων το ποσοστό να πεθάνουν ήταν 4,5%.

Οι ασθενείς που είχαν αρρώστιες της καρδιάς πριν τη μόλυνση με τον ιό είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ζημιά στην καρδιά μετά. Αλλά κάποιοι ασθενείς που δεν είχαν κανένα πρόβλημα στην καρδιά έδειξαν σημάδια καρδιακής ζημιάς. Μάλιστα, ασθενείς που δεν είχαν προβλήματα με την καρδιά και που αναπτύσσανε ζημιά στην καρδιά κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τον ιό ήταν πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από ασθενείς που είχαν προβλήματα με την καρδιά αλλά δεν αναπτύξαν τα προβλήματα με την καρδιά λόγω του ιού.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στην καρδιά από άλλους. Μπορεί να είναι γενετική προδιάθεση ή μπορεί να είναι λόγω της προσβολής από μεγαλύτερες ποσότητες του ιού.

Όλες αυτές οι αβεβαιότητες κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη παρακολούθησης των καρδιακών στοιχείων των ασθενών με Covid-19. Αν γίνει κατανοητό πώς ο ιός επηρεάζει την καρδιά, οι γιατροί θα μπορούσαν να προσφέρουν οδηγίες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού.

Η συλλογή όμως των απαραίτητων στοιχείων είναι δύσκολη εν μέσω της κρίσης. Ιδανική, οι γιατροί θα πραγματοποιούσαν βιοψίες στην καρδιά για να καθορίσουν αν ο μυς της καρδιάς έχει μολυνθεί από τον ιό.

Αλλά οι ασθενείς με Covid-19 είναι πολλές φορές τόσο άρρωστοι που είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε τέτοιες επεμβάσεις. Και τέτοιου είδους τεστ θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο για τους εργαζόμενους.

Εφοσον όμως βρεθεί πως ο ιός επηρεάζει την καρδιά, αυτό θα βοηθούσε τους γιατρούς να καθορίσουν τι είδους θεραπείες να ακολουθήσουν για να κρατήσουν τους ασθενείς τους ζωντανούς.

Μετά την ανάρρωση, οι ασθενείς με κορωνοϊό μπορεί να έχουν αναπτύξει προβλήματα από τη ζημιά που έχει προκληθεί στην καρδιά. Αλλά υπάρχουν θεραπείες για διάφορα προβλήματα στην καρδιά που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές εφοσον ο ιός έχει καταπολεμηθεί.

"google ad"

Αλλά κι έτσι, αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα ευρύτατων απαιτήσεων μετά το τέλος της πανδημίας, για την θεραπεία αυτών που έχουν αναρρώσει από τις μακροχρονιες συνέπειες του ιού.

scientificamerican.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...