15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπακαλιάρος πλακί φούρνου
Ξαρμυρίζουμε ως συνήθως τον μπακαλιάρο απ’ την προηγούμενη μέρα. Τον κόβομε κομμάτια του αφαιρούμε τα πτερύγια. Τον βάζομε σε ταψί, κόβομε πατάτες στα τέσσερα τις αλατίζομε χωριστά τις πιπερώνομε τις βάζομε γύρω απ’ τον μπακαλιάρο.
Κόβομε σε ροδέλες ξερά κρεμμύδια, φρέσκα κρεμμύδια μερικά πράσα λίγο σκόρδο ένα ματσάκι μαϊντανό, ξύνομε μερικές ντομάτες. Απλώνομε τα μυρωδικά πάνω στο φαγητό προσθέτομε  φρέσκο τριμμένο πιπέρι και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένη σε μισή  φλιτζάνα νερό. Τα ρίχνομε από πάνω και τέλος μια φλιτζάνα λάδι. Στο φούρνο βάζομε το ταψί. Αν χρειαστεί προσθέτομε από λίγο νερό. Και στο τσικάλι το ίδιο γίνεται.

Ρέγκα στη σχάρα
3 φρέσκες ρέγκες, 2 κουταλιές λάδι, 30 γραμμ. αλεύρι, 50 γραμμ. βούτυρο φρέσκο, 1 κουταλάκι αλάτι, ελάχιστο πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 λεμόνι χυμό.
Χαράζομε ελαφρά τις ρέγκες κατά μήκος , τις αλευρώνουμε τις αλείφουμε με λάδι και τις τοποθετούμε στη σχάρα. Τις γυρνάμε μια δύο φορές και τις σερβίρομε με το βούτυρο χτυπημένο με αλάτι πιπέρι χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τσιροσαλάτα
Ψήνουμε τους τσίρους στη σχάρα λίγο από κάθε πλευρά και μόλις κοκκινίσουν τους τυλίγομε σ’ ένα πανί. Τους χτυπάμε μ’ ένα φαρδύ αντικείμενο και αφαιρούμε την πέτσα και το κόκκαλό τους. Τους κόβουμε σε λεπτές φέτες και τους τοποθετούμε σ’ ένα βαθύ πιάτο. Αφού βράσομε ένα ποτήρι ξύδι το ρίχνομε στα ψάρια και τα πιέζομε μ’ ένα άλλο πιάτο. Τα αφήνομε μισή ώρα να μαλακώσουν. Στη συνέχεια αφαιρούμε το ξύδι τα τοποθετούμε στη σειρά σε πιατέλα προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο άνηθο ψιλοκομμένο , ελιές και ενάμιση φλιτζανάκι μικρό, ξύδι χτυπημένο με το λάδι.

Ψαροκεφτέδες
1 κιλό παλαμίδες καθαρισμένες, τις βάζομε σε κατσαρόλα με λίγο νερό προσθέτουμε το αλάτι τα κρεμμύδια το μισό μαϊντανό και τ’ αφήνουμε να βράσουν. Σουρώνομε το ζουμί από τα ψάρια αφαιρούμε τα κόκκαλα και τοποθετούμε την  ψίχα τους σ’ ένα σκεύος. Προσθέτουμε το ψωμί, που έχουμε μουλιάσει και  στραγγίσει καλά (2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο) λίγο μπαχάρι, πιπέρι, μαύρο και κόκκινο, 2 αυγά, 1 κουταλιά σούπας λάδι, κρεμμύδια, σταφίδες μαύρες , άνηθο, μαϊντανό και τα ζυμώνουμε καλά. Τα πλάθομε σε κεφτεδάκια τα αλευρώνομε τα βουτάμε σε δύο χτυπημένα αυγά τα κυλάμε σε φρυγανιά και τηγανίζομε σε καυτό λάδι.

Μπακαλιαροκεφτέδες
Ένα κιλό μπακαλιάρο παστό, ένα ματσάκι σπανάκι, ένα γερό χερόβολο δυόσμο και μάραθα, δύο μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα και δύο φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα βρεγμένες και καλά στυμμένες, μισό κρασοπότηρο ούζο και τρία αυγά. Τα χορταρικά τα κόβομε και τα μαραίνομε μερικές ώρες με το αλάτι. Τα ανακατεύουμε  όλα μαζί ρίχνομε το ούζο τα ζυμώνουμε και τ’ αφήνουμε στο ψυγείο κάμποση ώρα. Τα κάνομε κεφτεδάκια τ’ αλευρώνουμε με φαρινάπ και φρυγανιά και τα τηγανίζομε σε μπόλικο λάδι σε κανονική  φωτιά. Το λάδι όταν τα ρίχνομε να είναι καυτό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ