14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

17 Απρίλη: Ημέρα Παλαιστίνιου Κρατούμενου

Ημερομηνία:

Οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο τιμούν την 17η Απρίλη κάθε χρόνου ως Ημέρα Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές.

Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι ανά τον κόσμο θυμούνται τους φίλους και την οικογένειά τους που κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές.

Από το 1967 πάνω από 950.000 Παλαιστίνιοι έχουν τεθεί σε κράτηση στις Ισραηλινές φυλακές και στα κέντρα κράτησης αντιστεκόμενοι στην Ισραηλινή κατοχή.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi δήλωσε:

«Δεν υπάρχει τίποτα το φυσιολογικό σε ότι αφορά την κατοχή, το απαρτχάιντ και τη μαζική φυλάκιση σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν το τίμημα του αγώνα τους για την ελευθερία και την απαλλαγή από την αποικιοκρατική στρατιωτική κατοχή, την απαλλοτρίωση της γης και την στέρηση των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους.  Η πιο τρομακτική από αυτές τις παραβιάσεις της ισραηλινής κατοχής αφορά την στόχευση στα παιδιά των Παλαιστινίων, τα οποία μεταξύ άλλων δολοφονούνται, κρατούνται αυθαίρετα, ανακρίνονται χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή της οικογένειάς τους, βασανίζονται, συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κακοποιούνται, και τους ασκείται λεκτική και σωματική βία».

Ο Παλαιστίνιος Καρίμ Γιουνίς συνελήφθη στις 6 Γενάρη 1983 καταδικάστηκε σε ισόβια και βρίσκεται φυλακισμένος μέχρι σήμερα. Είναι ο πιο παλιός πολιτικός κρατούμενος στις Ισραηλινές φυλακές.

Σήμερα υπάρχουν 5.700 Παλαιστίνιοι Πολιτικοί Κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά, στις Ισραηλινές φυλακές. Από τον Μάρτιο του 2019 υπάρχουν 500 κρατούμενοι που κρατούνται χωρίς δίκη ή χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ( Διοικητική Κράτηση — μια «νόμιμη» πρακτική του Ισραήλ που κληρονόμησε από την Βρετανική αρχή του 1945). Από το 1967 υπήρξαν 218 θάνατοι Παλαιστινίων κρατουμένων λόγω βασανιστηρίων και ιατρικής αμέλειας.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο στην οποία λειτουργεί στρατιωτικό δικαστήριο ανηλίκων αποκλειστικά για τα παιδιά των Παλαιστινίων ηλικίας έως 12 ετών.

Το 2018, στο Ισραήλ κρατήθηκαν ή φυλακίστηκαν 3.255 παιδιά των Παλαιστινίων μεταξύ των ηλικιών 12 και 17 ετών.

Το 70% αυτών των παιδιών απειλήθηκαν με άσκηση βίας, βιασμό, ευνουχισμό, κατεδάφιση των σπιτιών τους, ισόβια φυλάκιση, στέρηση τροφής κλπ.

Εκτός από τους ζωντανούς κρατούμενους, το Ισραήλ κρατά σε μη σηματοδοτούμενους τάφους τα σώματα Παλαιστίνιων που σκότωσαν σε διάφορες επιδρομές και επιχειρήσεις. (Καταγράφονται 253 τέτοιες περιπτώσεις και άλλα 42 σώματα βρίσκονται στα νεκροτομεία).

Εκτός από τα παραπάνω σημειώνεται και οικονομική εκμετάλλευση των Παλαιστίνιων κρατουμένων από το κρατος του Ισραήλ. Οι επίσημες Αρχές του Ισραήλ, σύμφωνα με τα στοιχεία μεταξύ 2009 – 2011, αναφέρουν ετήσιο εισόδημα 33,82 εκατομμυρίων από την πώληση τροφίμων, προϊόντων καθαρισμού και άλλων βασικών υλικών στους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε τιμές έως 140% περισσότερο από τον μέσο όρο των τιμών της αγοράς.

"google ad"

Η στέρηση των Παλαιστίνιων Κρατουμένων από τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους, αποτελούν παραβίαση της 4ης Συνθήκης της Γενεύης (οι Παλαιστίνιοι Κρατούμενοι μεταφέρονται δια της βίας εκτός του κατεχόμενου Παλαιστινιακού εδάφους) και κατάφωρη παραβίαση κάθε εννοίας Διεθνούς Δίκαιου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Τα αποτελέσματα αυτών των συστηματικών και ευρέως διαδεδομένων πρακτικών εκ μέρους του Ισραήλ, της κατοχικής δύναμης, εξοντώνουν ψυχολογικά και σωματικά τους Παλαιστίνιους και ειδικότερα τα παιδιά, τα οποία φέρουν την ελπίδα των επόμενων γενεών.

imerodromos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ