16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Φεστιβάλ Orange Water στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων

Ημερομηνία:

Σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου ξεκινά η δεύτερη έκθεση του Φεστιβάλ Orange Water στα Χανιά, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων στο Νεώριο Μόρο.

Σε επιμέλεια της Βασιλικής Βαγενού θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί: Johhn Sikking, Γιώργος Παπαγεωργίου, Anutosh, Νίκος Μόσχος.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 4 Σεπτεμβρίου και το ωράριο λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 09:00 έως τις 12:00.

Η Βασιλική Βαγενού σημειώνει μεταξύ άλλων για την ανωτέρω έκθεση:

“Αν ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης παραγωγής Τέχνης εμβαθύνει ολοένα στη σημασία της έννοιας της μνήμης, εξομοιώνοντάς την κατά κάποιον τρόπο και με την ίδια την υλικότητα και ύπαρξη του έργου τέχνης, αυτό οφείλεται μερικώς στην αναγνώριση της πολύπτυχης και αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στη μνήμη και την εικόνα: η πρώτη ως προϋπόθεση για τη διατήρηση, την επεξεργασία ( σύνθεση – αποδόμηση, απόρριψη – επιλογή, αρχειοθέτηση) και την τελική διατύπωση της δεύτερης με εικαστικά μέσα, και η δεύτερη ως βασικό συστατικό και ‘απόδειξη” της λειτουργίας της πρώτης.

Μέσα σε αυτή τη σχέση συμβιώνουν η γνώση και η εμπειρία, η συλλογική και η προσωπική, οι πολλαπλοί δρόμοι της αντίληψης της πραγματικότητας του κόσμουκαι του Εαυτού, και η σύγχρονη επιθυμία να αποτελέσει η ιστορική μνήμη έναν αντίποδα στοχασμού απέναντι στις αβεβαιότητες, τις απειλές και τις αδυναμίες κατανόησης της εποχής. Είναι η ίδια η πολυπλοκότητα της οριακής φύσης της μνήμης με τις αμφισημίες και τις έμφυτες συγκρούσεις και εντάσεις της που δίνει στον καλλιτέχνη τις επιλογές της διαφορετικής χρήσης της και καθιστά το ίδιο το έργο τέχνης χώρο κριτικού διαλόγου και έρευνας, συνεχούς αντιπαράθεσης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν”.

Το Orange Water είναι το Ολλανδο – Ελληνικό εικαστικό Φεστιβάλ Σύχγρονης Τέχνης που εξελίσσεται σε 10 χώρους πολιτισμού σε Αθήνα, Πάρο και Κρήτη. Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας αποτελεί μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών. Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ έχουν αναλάβει οι εικαστικοί Κέλλυ Αθανασιάδου και Αποστόλης Ζολωτάκης, που εδώ και τρία χρόνια επιμελούνται εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων κι Ολλανδών καλλιτεχνών. Το γενικό εννοιολογικό πλαίσιο έχει θέμα “Τοπίο Μνήμης” και το κείμενο του καταλόγου υπογράφει η Δρ. Ντόρα Ρογκάν.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Κρήτης έως τις 24 Αυγούστου, ενώ στην Πάρο οι εκθέσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 13 Αυγούστου στη Μαρίνα και τον Άγιο Αθανάσιο στη Νάουσα και στο Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών στις Λεύκες.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...