18-19-20-21 Ιουνίου: Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην πόλη των Χανίων το τετραήμερο των 18-21 Ιουνίου 2010. Το τετραήμερο περιλαμβάνει διαφορετικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με κύριο άξονα την αποκατάσταση της σχέσης του δημοσίου χώρου της πόλης με τον κάτοικο και τον επισκέπτη της.

19 και 20 Ιουνίου στο ΚΑΜ

Τις δύο από τις τέσσερις μέρες του τετραημέρου διοργανώνεται από τον ΣΑΔΑΣ (Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, τμήμα Χανίων) το αρχιτεκτονικό συνέδριο ppublic”, με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Έναυσμα για τη διοργάνωση στάθηκε μια σειρά διαδραστικών διεθνών συναντήσεων υπό τον τίτλο “Z-A Interaction” μεταξύ νέων δημιουργών διάφορων επαγγελμάτων που συντελείται στην Ευρώπη ήδη από το 2007. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιείται η 11η στη σειρά συνάντηση με θέμα το δημόσιο χώρο όπου νέοι από όλη τη χώρα και την Ευρώπη θα παρουσιάσουν εργασίες, μελέτες και τάσεις προς την βελτίωση και την ωφέλιμη αξιοποίησή του.

"Sponsored links"

Θεματολογία ομιλιών:

Ποίος είναι ο ρόλος, η μορφή και η οργάνωση του ανοικτού δημόσιου χώρου στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον; Πώς θα μπορούσε να ανανεωθεί η σχέση μας με το δημόσιο χώρο και ποίες ανάγκες διαμορφώνουν τις πόλεις του μέλλοντος; Δημιουργικές ομάδες και νέοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν μερικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, στο πλαίσιο μιας σειράς ομιλιών που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΑΜ.

Θα δούμε πως επιδρά ο φωτισμός στην αντίληψή μας για μία πόλη, μία βιβλιοθήκη, όπως δεν την έχουμε φανταστεί μέχρι τώρα, θα δούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών και τους αριθμούς ως εργαλείο στην υπηρεσία των σχεδιαστών. Θα δούμε τα θεματικά και εθνικά πάρκα και τις αστικές επεμβάσεις για την ανάπτυξη περιοχών χωρίς χαρακτήρα. Τις πλατείες μέσα από αναπλάσεις και προσεγγίσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα. Θα δούμε μία κοινωνιολογική προσέγγιση στη διαχείριση του δημόσιου χώρου για ένταξη των μεταναστών και για πολιτιστική ανανέωση.

Θα θέσουμε ερωτήματα, θα συζητήσουμε και θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα ανοίξουμε τη σκέψη μας σε ζητήματα που αφορούν στην ευημερία μας σε συνάρτηση με την εξέλιξη/βελτίωση του ανοικτού δημόσιου χώρου [concept: σκέφτομαι_ μελετώ_ συζητώ_ αλληλεπιδρώ_ βελτιώνω].

18-21 Ιουνίου σε όλη την πόλη

Οι ομιλίες στο ΚΑΜ συμπληρώνονται από γεγονότα και πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την πόλη, μέρος των οποίων είναι και η ένταξη της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (21 Ιουνίου).

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι το μεγαλύτερο δωρεάν πολιτιστικό δρώμενο και πραγματοποιείται σε περισσότερες από 70 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 1999 στην Αθήνα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, και από το 2006 άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της επικράτειας. Στα Χάνια οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από το 2008 με πρωτοβουλία της ομάδας xiamass (ξια μας) και την υποστήριξη τοπικών φορέων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και φυσικά του κόσμου. Είναι γνωστό ότι έχει αγκαλιαστεί θερμά από το κοινό τα τελευταία δυο χρόνια, ενθαρρύνοντας παράλληλα το πνεύμα πρωτοβουλίας των νέων καλλιτεχνών.

Όλες οι παραπάνω προσπάθειες θα πρέπει να τονιστεί ότι γίνονται στο πλαίσιο μιας εθελοντικής συνεργασίας νέων που έχουν κοινή προοπτική την ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης με εργαλείο τη διάθεση για εξωστρέφεια και δημιουργία. Στην ενέργεια αυτή συμμετέχουν εθελοντές και ομάδες όπως η ομάδα πρασίνου των νέων αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ, οι xiamass, οι ποδηλάτρεις, η ΔΕΔΙΣΑ, η ΚΙΝΟΧ, οι Before Light, το Πηλίκο και η Πυξίδα, ενώ ο κατάλογος των συμμετεχόντων μεγαλώνει και το πρόγραμμα σχεδόν κοντεύει να ολοκληρωθεί.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις