16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 | Η γυναίκα της Κρήτης στην εποχή της Τουρκοκρατίας

Ημερομηνία:

Αντωνούσα Καστάνη

Ήταν από την Κερά Κισάμου. Στο μεγάλο ξεσηκωμό του 1866-69 ήταν 22 χρονών. Όπως και η Ροδάνθη αλλά για έναν άλλο λόγο, σκότωσε του Τούρκο Μουσά – δερβίση. Η παράλογη απαίτησή του να ζητά επίμονα τα κατοικίδια ζώα του σπιτιού της για το συσσίτιο των ανδρών του τουρκικού στρατοπέδου στο Καστέλλι αποτέλεσε την αφορμή της δολοφονίας του. Ζώστηκε η Αντωνούσα τ’ άρματά του και βγήκε στο βουνό με τους άντρες πολεμιστές της Κισάμου.

Παίρνει μέρος σε πολλές μάχες από το 1866 έως το 1897. Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία που έδειχνε σε κάθε μάχη έκανε τον οπλαρχηγό της να αισθάνεται υπερήφανος. Έγραψε την δική της ιστορία αλλά και η ιστορία ευτυχώς δεν την ξέχασε. Τοποθέτησε τη θρυλική μορφή της δίπλα στις φωτογραφίες των οπλαρχηγών και των άλλων Κρητικών ηρώων στο ιστορικό αρχείο Κρήτης όπου διαβάζουμε:

«Αντωνούσα Καστάνη

Γενναία πολεμίστρια του 1866-69 και 1897.

Ανδρικά ενδεδυμένη και φέρουσα την σπάθην και το πυροβόλον, εμάχετο παρά το πλευρόν των ανδρών. Κατήγετο εκ Κεράς Κισάμου»

Ο λαός λέει ότι οι Τούρκοι την συνέλαβαν και την έβαλαν στις μυλόπετρες που βάζαν τις ελιές για να βγάλουν το λάδι και την συνέθλιψαν

Επαναστάτιδες γυναίκες Κρήσσαι. Η Αντωνούσα δεξιά και η Ελενούσα αριστερά. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Εικονογραφημένος Παρνασσός” τεύχος 20ης Νοεμβρίου 1911 – Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ” Εικονογραφημένος Παρνασσός” το Νοέμβριο του 1911 με τίτλο ” Επαναστάτιδες γυναίκες Κρήσσαι. Η Αντωνούσα και η Ελενούσα”. Η Αντωνούσα έφυγε από τη ζωή το 1918 στον Πειραιά.

Άννα Καλλέργη

Γεννήθηκε στη Ρογδιά Μαλεβιζίου το 1841 και ήταν κόρη του οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Καλέργη. Ακολούθησε τον ηρωικό πατέρα της και πήρε μέρος σ’ όλες τις μάχες που έγιναν στο Μαλεβίζι. Όταν το χωριό της, η Ρογδιά, είχε πολιορκηθεί από τους Τούρκους, εκείνη πήρε το όπλο πολεμώντας μαζί με τους άνδρες μαχητές και απώθησαν τους Τούρκους από το χωριό. Τραυματίστηκε και η ίδια σοβαρά στο κεφάλι. Η επαναστατική δράση τής οικογένειάς της, αποτελεί την αιτία ενός άγριου διωγμού της από τους Τούρκους. Αναγκάζεται η οικογένεια και μετοικεί στο Σέλινο.

Εκεί παντρεύτηκε τον Ι. Κοντογιάννη από τον Πελεκάνο του Σελίνου και συνέχισε τη δράση της ως Κοντογιάνναινα ή Καπετάν Γιάννενα ή Σπανονικολής. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην περιοχή των Χανίων και η Κοντογιάνναινα γίνεται θρύλος.

Πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1938 και της αποδόθηκαν τιμές οπλαρχηγού όπως της άξιζαν

Σγουροφυλλιά και Κατσούλη Μπούρμπαχη

Σκοτώθηκαν πολεμώντας στην καταστροφή του Ιμπραήμ Αληδάκη στο Εμπρόσνερο Αποκορώνου το 1774, όπως διασώζει δημοτικό τραγούδι της εποχής

Σοφία Μαυράκη

"google ad"

Κατερίνα Λουπάση και Πατσουροζαμπιά

Πήραν μέρος πολεμώντας στην πολιορκία του Πύργου του Αληδάκη στο Εμπρόσνερο το 1774.

Η αδελφή του μοναχού της Μονής Οδηγήτριας Ιωάννου Μαρκάκη η Ξωπατέρα πολέμησε μαζί με τον αδελφό της στην πολιορκία του πύργου του Ξωπατέρα.

Από το βιβλίο του Γεώργιου Ι. Παναγιωτάκη  «Η γυναίκα της Κρήτης στο χθες και το σήμερα»

Η φωτογραφία της Αντωνούσας Καστάνη από anopolis72000.blogspot.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ