15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

2014: Καταστροφική χρονιά για εκατομμύρια παιδιά

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος IFJ

Καταστροφική χρονιά για εκατομ­μύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ήταν το 2014, σύμφωνα με τη UNICEF. Όπως σημείωσε ο εκτελεστικός διευ­θυντής της οργάνωσης, Άντονι Λέικ, περίπου 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες και περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συ­γκρού­­σεις και τουλάχιστον 15 εκατομ­μύρια παιδιά έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις στην Κεντρο­αφρικανική Δημο­κρατία, στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν, στη Συρία, στην Ου­κρανία και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Και ο αριθμός ολοένα αυξάνεται.

«Παιδιά έχουν σκοτωθεί ενώ μελετούσαν στην τάξη τους και ενώ κοιμούνταν στα κρεβάτια τους, παιδιά έχουν μείνει ορφανά, έχουν πέσει θύματα απαγωγών, έχουν βασανιστεί, έχουν στρατολογηθεί, έχουν βιαστεί, και ακόμα έχουν πουληθεί ως σκλάβοι», επισήμανε ο κ. Λέικ.

Σύμφωνα με τη UNICEF: Από την εθνοτική βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις, τουλάχιστον 10.000 παιδιά πιστεύεται ότι έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια του 2013 και περισσότερα από 430 έχουν σκοτωθεί ή έχουν ακρωτηριαστεί.

Στη Γάζα, 538 παιδιά σκοτώθηκαν, 3.370 τραυματίστηκαν και 54.000 έμειναν άστεγα, από την ένοπλη σύγκρουση των 50 ημερών το περασμένο καλοκαίρι, μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χαμάς.

Ο σχεδόν τετραετής πόλεμος στη Συρία έχει επηρεάσει, σύμφωνα με τη UNICEF, 7,3 εκατομμύρια παιδιά, περιλαμβανομένου 1,7 εκατ. παιδιών που εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, ενώ τουλάχιστον 700 πιστεύεται ότι έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή σκοτωθεί μόνο φέτος.

Στο Νότιο Σουδάν εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε πριν ένα χρόνο περίπου 750.000 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και 320.000 είναι πρόσφυγες. Περισσότερα από 600 παιδιά έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 200 έχουν τραυματιστεί σοβαρά φέτος, ενώ άλλα 12.000 τα χρησιμοποιούν ένοπλες οργανώσεις. Επιπλέον, 235.000 κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από υποσιτισμό. Σημαντικοί κίνδυνοι επίσης προκύπτουν για την υγεία των παιδιών από κρίσεις, όπως για παράδειγμα τη φονική επιδημία του ιού Έμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά και περίπου 5 εκατομμύρια δεν μπορούν πια να πάνε σχολείο.

«Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία τόσα πολλά παιδιά δεν έχουν υποστεί τέτοια ανείπωτη βία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ και πρόσθεσε ότι, καθώς ο αριθμός των κρίσεων που συγκλονίζουν περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο ολοένα και αυξάνεται, πολλές από αυτές τις κρίσεις γρήγορα ξεχνιούνται ή δεν καταγράφονται εκτενώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα εκείνες στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στην Υεμένη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...