20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σοκολατάκια
1 βιτάμ, 1 γάλα ζαχαρούχο, τρία φλυτζάνια καρύδια, 250gr κουβερτούρα.
Διαλύστε το βιτάμ με την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέστε το ζαχαρούχο και τα καρύδια και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει. Όταν είναι έτοιμο πέρνομε λίγο – λίγο μ’ ένα κουταλάκι και πλάθομε τα σοκολατάκια σαν μικρό καρύδι.

Τρουφάκια αμυγδάλου
Μισό κουτί γάλα Βλάχας, μισό κιλό ζάχαρη άχνη, ένα τέταρτο αμυγδαλόψιχα, δύο χαρτάκια βανίλια.
Ασπρίζετε τα αμύγδαλα και τα κοπανίζετε να γίνουν σαν τραχανάς. Αδειάζετε το γάλα σε σουπιερίτσα και προσθέτετε τα αμύγδαλα, τις βανίλιες, τη ζάχαρη περασμένη από τρυπητό ψιλό. Ζυμώνετε καλά και αν το μείγμα είναι αραιό προσθέτετε λίγη ζάχαρη ακόμα. Πλάθετε στρογγυλά ή στενόμακρα κομματάκια και τοποθετείτε για λίγες ώρες στο ψυγείο.

Μοσχάρι
Αγοράζομε μοσχάρι κομμάτι ρολό άκοπο (νουά). Το βράζομε ολόκληρο με λάδι μ’ ένα κρεμμύδι και το σβήνομε μ’ ένα πορτοκάλι, ένα λεμόνι, μισό ποτήρι κρασιού κονιάκ και μισό άσπρο κρασί. Το σιγοψήνομε. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το κατεβάζομε από τη φωτιά. Το αφήνομε να κρυώσει εντελώς, το κόβομε σε ροδέλες. Τις ξαναβάζομε στη σάλτσα και ψήνομε εντελώς. Το τραβάμε, το βάζομε σε πιατέλα. Δένομε τη σάλτσα με μια κουταλιά κορν φλάο και σερβίρομε πάνω στο κρέας.

Μπαβαρουάζ (3)
Πέντε κρόκοι, ογδόντα gr ζάχαρη. Τα χτυπάμε στο μίξερ καλά. Διαλύομε διακόσια gr ζαχαρούχο με τριακόσια πενήντα gr νερό ζεστό και το ρίχνουμε σιγά – σιγά στα αυγά χτυπώντας συνέχεια. Μετά δένουμε όλο το μίγμα σε μπεν μαρί. Η κρέμα δένει ελαφρά ρίχνουμε έξι (6) φύλλα ζελατίνης διαλυμένη σε λίγο κρύο νερό και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μετά εκατόν πενήντα (150) gr κουβερτούρα με τρεις (3) κουταλιές κρέμα γάλακτος διαλυμένη σε μπεν μαρί, μέσα στο μείγμα, αφήνουμε να κρυώσει και μετά χτυπούμε την υπόλοιπη σαντιγύ με σαράντα gr άχνη και την ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα. Βάζουμε και αρκετά αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα. Λαδώνουμε την φόρμα με ραφινέ. Ξαφορμάρομε για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό.

Χοιρινό με κάστανα
Κόβομε το χοιρινό μικρά κομμάτια. Το τσιγαρίζομε με κρεμμυδάκι και λάδι καλά. Σβήνομε με κρασί. Βάζομε την ντομάτα και προς τα μισά του ψησίματος έχομε ψήσει ένα κιλό κάστανα στην χόβολη ή λίγο στον φούρνο έως ότου να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζουν και τα ρίχνομε στο κρέας και ψήνομε.

Χοιρινό με μπύρα και πορτοκάλι
Ενάμισι κιλό χοιρινό ρολό. Τρία τέταρτα φλυτζανιού φυτίνη, ένα κουτί μπύρα, χυμό από δύο πορτοκάλια, μία με δύο φλούδες πορτοκάλι, δύο κρεμμύδια κομμένα, αλάτι, πιπέρι.
Βάζω το κρέας σε κατσαρόλα με την φυτίνη και το σωτάρω σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές. Όταν πάρει χρώμα σβήνω με την μπύρα και τον χυμό πορτοκάλι. Προσθέτω φλούδα, κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνω τη φωτιά. Σιγοβράζω μία ώρα.

Χοιρινό με λάχανο
Ενάμισι κιλό χοιρινό ψαχνό, 1 μέτριο λάχανο, δύο μικρά χωριάτικα λουκάνικα, μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι, λίγη μαργαρίνη, 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, δύο πράσα ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι.
Για το αυγολέμονο: Χυμό από δύο ζουμερά λεμόνια, ενάμισι φλυτζάνι γάλα, 1 φλυτζάνι ζωμό φαγητού, 2 κρόκοι αυγών, δύο κουταλάκια κορνφλάο, δύο κουταλιές σούπας βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.
Το βράζετε σε αλατισμένο νερό και το τραβάτε. Πλένετε και κόβετε το λάχανο. Σωτάρετε το κρέας με το λάδι και τα κρεμμύδια, προσθέτετε τα πράσα και το σέλινο. Αλατίζετε, πιπερώνετε και το βράζετε με ενάμισι φλυτζάνι νερό 25 λεπτά περίπου να πιεί το ζουμί του. Κόβετε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα τηγανίζετε με την μαργαρίνη. Τα βάζετε στο χοιρινό με το λάχανο.
Ετοιμάζετε το αυγολέμονο: Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το γάλα και τον ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και βράζετε σε σιγανή φωτιά. Χτυπάτε τους κρόκους με τον χυμό του λεμονιού. Κατεβάζετε απ’ τη φωτιά και ρίχνετε τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβράζετε το αυγολέμονο λίγο και τέλος προσθέτετε το κορνφλάο διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά να πήξει η σάλτσα.
Τραβάτε το φαγητό σε πιατέλα και από πάνω το αυγολέμονο.

Χοιρινό με διάφορα τυριά
Κόβομε το κρέας σε κύβους. Ξεβράζομε ελαφρά και το τσιγαρίζομε με μισή φλυτζάνα τσαγιού λάδι με κρεμμυδάκι και λίγο κρασί. Μετά προσθέτομε μανιτάρια του κουτιού, κομμένα, και ένα καρότο ψιλοκομμένο. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όπως μείνει στο τσικάλι το ρίχνομε σ’ ένα πυρέξ και προσθέτομε 600 gr διάφορα τυριά (γκούντα, ένταμ, έμενταλ) και μία κρέμα γάλακτος και φουρνίζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να τραβήξουν τις κόρδες τους τα τυριά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ