16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ήττα Podemos στις Ισπανικές εκλογές – Επιστροφή στο δικομματισμό για τους Ισπανούς

Ημερομηνία:

Μπροστά σε ένα νέο μετεκλογικό θρίλερ βρίσκεται η Ισπανία. Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων, πρώτο είναι το Λαϊκό Κόμμα και δη, με ενισχυμένα ποσοστά -αλλά χωρίς αυτοδυναμία- και δεύτεροι οι Σοσιαλιστές.

Με καταμετρημένο το95% των εκλογέων τοΛαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,93% και 137 έδρες, τοΣοσιαλιστικό κόμμα 22,79%και 85 έδρες, οιUnidos Podemos 21,14% και 71 έδρες και οιCiudadanos 12,94% και 32 έδρες.

Η επόμενη ημέρα της κάλπης στην Ισπανία οδηγεί και πάλι σε διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η εκλογική βραδιά κλείνει με ανατροπή των αποτελεσμάτων των exit poll. Παρότι η δημοσκόπηση κάλπης έδινε τη δεύτερη θέση στην Unidos Podemos, τελικά με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, βγαίνει τρίτο κόμμα με δεύτερο τους Σοσιαλδημοκράτες (PSOE).

Τα exit poll που είχε δώσει με το κλείσιμο της κάλπης η κρατική ισπανική τηλεόραση είχαν ως εξής:

• Λαϊκό Κόμμα (PP): 117-121 έδρες (28,48%)
• Unidos Podemos (Podemos με Ενωμένη Αριστερά): 91-95 έδρες (25,61%)
• Σοσιαλιστές (PSOE): 81-85 έδρες (21,98%)
• Πολίτες (Ciudadanos): 26-30 έδρες (11,78%)

Προβολή εικόνας στο Twitter

Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές και αποσπά τις περισσότερες έδρες, μεταξύ 117 και 121,ενώ χρειάζονται 171 έδρες για να έχει απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα exit-polls που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Το κόμμα Unidos Podemos που τάσσεται κατά της λιτότητας, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 91-95 έδρες, οιΣοσιαλιστές στην τρίτη θέση 81-85 έδρες και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos στην τέταρτη με 26-30 έδρες, σύμφωνα πάντα με τα exit-polls.

Αν επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ποσοστά και οι έδρες που αναλογούν σε αυτά, τότε οι Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές θα έχουν την πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή.

H συμμετοχή του εκλογικού σώματος 

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν 51,17% στις 19.00 ώρα Ελλάδας, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Γενικά αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, έπειτα από έξι μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές κι ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές.

Στο ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, 36,9%, κυμαινόταν νωρίτερα η προσέλευση των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία, που πραγματοποιούνται τόσο υπό τη σκιά του Brexit, όσο και υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.

Ο ασκών ακόμη καθήκοντα πρωθυπουργού, ηγέτης του δεξιού λαϊκού κόμματος ΡΡ Μαριάνο Ραχόι και ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ψήφισαν με μικρή διαφορά ώρας, και στις δηλώσεις τους αμφότεροι κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

"google ad"

Ο Ιγκλέσιας δεν έδειξε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντας το «κακό για το κόμμα και κακό για την Ισπανία» ενώ ο Σάντσεθ που είχε βιαστεί να κάνει δηλώσεις μετά τα Exit Poll δεν έκρυβε τελικά τη χαρά του για το αποτέλεσμα. Οι ισπανοί πολίτες φαίνεται να επιστρέφουν προς τον δικομματισμό ενώ οι αναλύσεις δείχνουν ότι το δημοψήφισμα στην Αγγλία βοήθησε τον Ραχόι να κερδίσει 13 έδρες, κερδίζοντας μάλιστα και την Βαλένθια που αποτελεί προπύργιο των Σοσιαλιστών. Άνοδος του PP σημειώθηκε επίσης και στην περιοχή της Καταλονίας κάτι που κάνει σαφές ότι το BREXIT έκανε πολλούς ισπανούς να το ξανασκεφτούν.

Οι Podemos πληρώνουν και την μείωση της συμμετοχής που έφτασε στο 68,4% , δηλαδή στα επίπεδα του 1979. Οι πρώτες δημογραφικές αναλύσεις της El Pais κάνουν λόγο για μικρότερη συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία που εξηγεί και τα μειωμένα ποσοστά του κόμματος του Ιγκλέσιας.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων το PP λαμβάνει 136 έδρες, το PP 86, Οι Podemos 71 και Οι Ciudadanos 32 έδρες.

Με αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Ραχόι να μην μπορεί ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πολίτες. Οι Σοσιαλιστές μαζί με τους Podemos αθροίζουν 2 λιγότερες ψήφους από το Δεκέμβρη του 2015 και άρα η Ισπανία μπαίνει σε νέο γύρο συζητήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

thepressproject.gr, tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...