22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Για την 25η Μαρτίου: Πατζάρια βραστά, μπακαλιάρος τηγανητός και σκορδαλιά

Σκορδαλιά
Να ‘χει τα’ όνομα αλλά να ‘χει και τη χάρη

Δηλαδή: 1 σκορδοκεφαλή ολόκληρη (τα μικρά σκόρδα τα ντόπια), 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικη χωρίς την κόρα μουλιασμένη στο νερό και στιμμένη, 1 μέτρια πατάτα βραστή εντελώς κρύα, περίπου μια φλυτζάνα λάδι, περίπου ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι, αλάτι, μερικές σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο.
Καθαρίζομε ένα – ένα τα σκόρδα απ’ την σκορδοκεφαλή τα κοπανίζομε καλά – καλά στο γουδί και μετά τα βάζομε στο μπλέντερ. Μακαλώνομε με το χέρι μας το ψωμί και το βάζομε κι αυτό στο μπλέντερ, καθώς και την πατάτα λιωμένη καθώς και αλάτι. Γυρίζομε το μπλέντερ και ρίχνομε από λίγο το λάδι και το ξύδι. Όσο σηκώσει. Περίπου την αναλογία που σας έχω γράψει σηκώνει. Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό θέλει λιγότερο. Στο τέλος ρίχνομε το γάλα, χτυπιέται λίγο ακόμα η σκορδαλιά και είναι έτοιμη. Σαν κρέμα γίνεται. Πολύ ωραία.
Μπακαλιάρος παστός τηγανητός

Χυλός: αλεύρι, μπύρα, αλάτι
Ξεπλένομε τον μπακαλιάρο να φύγει το πρώτο αλάτι. Τον βάζομε σε μπόλικο νερό και τον γλυκαίνομε αλλάζοντας τακτικά το νερό για 24 ώρες.
Αφαιρούμε τα πτερύγια (κάποιοι αφαιρούν και την πέτσα του όμως η πέτσα του είναι νόστιμη, εγώ όχι, δεν την αφαιρών). Τον κόβομε μικρά κομμάτια και τον ραντίζομε με ούζο. Σε μπωλ ανακατεύομε το αλεύρι με την μπύρα και ελάχιστο αλάτι να γίνει χυλός. Καίμε λάδι σε τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό και τηγανίζομε. Το λάδι καυτό.

Μπακαλιάρος πλακί (φρέσκος)

Καθαρίζομε και κόβομε το ψάρι φέτες και το αλατίζομε. Σε κατσαρόλα σωτάρομε στο λάδι κρεμμύδι ξερό. Ρίχνομαι τις ντομάτες 3-4 ώριμες ξυσμένες και σκόρδο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι φιλοκομμένο με τα φύλλα του πιπέρι και αλάτι και αφήνομε να πάρει μερικές βράσεις. Βάζομε το ψάρι και ψήνομε μέχρι να ψηθεί το ψάρι και η σάλτσα να δέσει και να μην είναι νερουλή (Αν χρειαστεί βάζομε λίγο νερό)

Γαύρος

Ένα κιλό γαύρο. Τους καθαρίζομε και κόβομε τα κεφάλια. Τους πλένομε, τους βάζομε σε βαθύ τηγάνι με καπάκι. Ρίχνομε μισό ποτήρι νερό, αλατοπίπερο, μαϊντανό μισό ματσάκι, άνιθο μισό ματσάκι ψιλοκομμένα, ρίγανη και στο τέλος λεμόνι κομμένο λεπτές στρογγυλές φέτες. Προσθέτομε μισό νεροπότηρο λάδι και ψήνομε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο τηγάνι, μισή ώρα περίπου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...