19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρέμβαση Β. Βαγιωνάκη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Ημερομηνία:

Στις «πληγές που άφησε η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην ελληνική κοινωνία» καθώς και στην ανάγκη «ανοικοδόμησης ενός πλαισίου προστασίας της εργασίας» αναφέρθηκε η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη στην χθεσινή ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας. Η βουλευτής Χανίων εκτίμησε πως «τον στόχο αυτό υπηρετούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, διατάξεις που προέκυψαν μετά από διαβούλευση με εργαζόμενους, φορείς και συνδικάτα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν εργασιακά δικαιώματα, να εμπεδωθεί σταδιακά η εργασιακή ομαλότητα και να διευκολυνθεί η πρόσβαση όλων σε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς».

Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση μιλώντας για «κριτική που περιορίζεται σε επικοινωνιακές κορόνες» καθώς όπως σημείωσε: «μερίδα της Αντιπολίτευσης αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ανάπτυξη και η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα από την ανάκαμψη της εργασίας και την κοινωνική συνοχή, ενώ ένα κομμάτι που εκφράζεται κυρίως από τη ΝΔ, επιθυμεί τον εργασιακό μεσαίωνα και προκρίνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ως μονοπάτι εξόδου από την κρίση. Αυτό το μονοπάτι που ακολούθησε η χώρα πιστά μέχρι τις εκλογές του 2015, όταν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν μια διαλυμένη αγορά με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ του 27%».

«2,5 χρόνια μετά, τώρα που διαγράφονται σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και εκτόνωσης της ανεργίας που αναμένεται να πέσει κάτω από 20% εντός του 2018, τώρα μας καλείτε να επαναλάβουμε τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος. Δεν σας κάνουμε το χατίρι» πρόσθεσε η κα Βαγιωνάκη.

Η βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου: «Ενισχύουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με 7,6 εκατ. ευρώ για προγράμματα ελέγχων, αναβάθμιση υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς εργαζόμενους και προγράμματα εκπαίδευσης Επιθεωρητών, παρέχοντας εφόδια στους επιθεωρητές και συμμάχους στους εργαζόμενους στην διεκδίκηση δουλειάς με αξιοπρέπεια».

«Προβλέπεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε εργοδότες ή τρίτους που αρνούνται στους επιθεωρητές εργασίας την είσοδο στο χώρο εργασίας ή την πρόσβαση σε στοιχεία, ενώ για όσους παραβαίνουν διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας προβλέπεται προσωρινή ή οριστική διακοπή της επιχείρησης και απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιες συμβάσεις ή χρηματοδοτήσεις» συνέχισε η κα Βαγιωνάκη, προσθέτοντας: «Ο κάθε εργοδότης θα υποχρεούται ν’ αναγγέλλει ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, ενώ καταργείται το βιβλίο ημερησίων δελτίων σε οικοδομικά και τεχνικά έργα. Πλέον ο εργοδότης θα υποχρεούται ν’ αναγγείλει το απασχολούμενο προσωπικό πριν την έναρξη της βάρδιας. Είναι αδιανόητο το 2017 να μην επιδιώκουμε την ηλεκτρονική καταγραφή».

Συνεχίζοντας η κα Βαγιωνάκη είπε πως: «Ενισχύεται η διαφάνεια και η προστασία εργαζομένων κατά το στάδιο διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες, επεκτείνεται η προστασία της μητρότητας, ενισχύεται η θέση των εργαζομένων απέναντι στην παράνομη πρακτική της μη καταβολής ή της καθυστέρησης καταβολής μισθού. Η Κυβέρνηση προχωρά στοχευμένα θεσπίζοντας επίδομα ανεργίας από την αμέσως επόμενη μέρα της απόλυσης, δίνοντας λύση στο ζήτημα του βιοπορισμού καθώς και την ταχεία εκδίκαση των διαφορών εντός 60 ημερών, ώστε σύντομα ο εργαζόμενος να έχει στα χέρια του μια δικαστική απόφαση και αποζημίωση».

Η βουλευτής αναφέρθηκε και σε διατάξεις πέραν των εργασιακών: «Επιταχύνουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εξασφαλίζουμε ταχύτερη απονομή συντάξεων και θωρακίζουμε και αναβαθμίζουμε τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες. Επιλύεται το ζήτημα υπολογισμού συντάξεων όσων λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είχαν ή είχαν περιορισμένης διάρκειας χρόνο ασφάλισης στο διάστημα από 1/1/2002 και εντεύθεν. Αποκαθίσταται ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισφορών και όχι μέρος αυτών. Καταργούνται διατάξεις που προέβλεπαν την μη καταβολή αναδρομικών σε περιπτώσεις που το δημόσιο δεν είχε καταβάλλει σύνταξη, άνω των τριών ετών από την αίτηση συνταξιοδότησης. Καταργείται για δικηγόρους και μηχανικούς η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με την εγγραφή τους στο ΤΕΕ ή στους δικηγορικούς συλλόγους».

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε η κα Βαγιωνάκη στους αγρότες για τους οποίους όπως είπε «προβλέπεται δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης, έναντι χαμηλού τιμήματος, που παλαιότερα υπολογιζόταν από την πρώτη ασφαλιστική κλάση. Τώρα το αντίτιμο ανέρχεται στα 82€ το μήνα περίπου».

Κλείνοντας η κα Βαγιωνάκη σχολίασε ότι: «Με το παρόν νομοσχέδιο απλώνεται ένα δίχτυ προστασίας για πολίτες κι εργαζόμενους, βελτιώνοντας ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό δε μπορεί να αποσιωπάται, να διαστρεβλώνεται ή να υποτιμάται. Μπορεί μόνο να ενώνει. Για το καλό της χώρας και των εργαζομένων».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...