22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Ρήσεις για την Ανθρώπινη Φύση, τη Συγγραφή και τα Πάθη

Ημερομηνία:

«Ο καλύτερος τρόπος για να δεις εάν μπορείς να εμπιστευθείς κάποιον είναι ακριβώς αυτός, να τον εμπιστευτείς.»

«O κόσμος διαλύει τους πάντες, τους σπάει σε κομμάτια και μετά, κάποιοι γίνονται πιο δυνατοί ακριβώς στα σημεία που έχουν σπάσει.»

«Μου αρέσει ο ύπνος. Δυστυχώς η ζωή μου, ξέρετε, έχει την τάση να διαλύεται όταν είμαι ξύπνιος.»

«Όταν κάποιος στέκεται πίσω σου την ώρα που ψαρεύεις είναι τόσο άσχημο όσο κάποιος που σε κρυφοκοιτάζει πάνω από τον ώμο σου όταν γράφεις γράμμα στο κορίτσι σου.»

«Μου αρέσει να ακούω τους άλλους όταν μιλάνε. Έχω μάθει πολλά πράγματα στη ζωή μου, απλώς ακούγοντας τον άλλον προσεκτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν ποτέ τον άλλον.»✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!

«Τι σημαίνει να είσαι ανώτερος από τον διπλανό σου, από μόνο του δεν έχει τίποτα το άριστο, τίποτα το ευγενές. Η πραγματική αριστεία είναι να είμαστε ανώτεροι από εκείνον τον εαυτό που αφήσαμε πίσω μας.»

«Δεν είναι και τίποτα σημαντικό το γράψιμο. Το μόνο που κάνεις είναι να κάθεσαι μπροστά από μια γραφομηχανή και να αιμορραγείς.»

«Το θάρρος είναι η χάρη που δείχνει κανείς όταν βρίσκεται σε πίεση.»

«Όλα τα διαβολικά πράγματα ξεκινούν από την αθωότητα.»

«Η ευτυχία είναι κάτι που σπάνια συναντάω σε ευφυείς ανθρώπους.»

«Η πρώτη πανάκεια για ένα αποπροσανατολισμένο έθνος είναι το χρήμα∙ η δεύτερη είναι ο πόλεμος. Και τα δύο προσφέρουν μια προσωρινή ευμάρεια∙ και τα δύο προκαλούν μόνιμη καταστροφή. Και τα δύο είναι το καταφύγιο των καιροσκόπων της πολιτικής και της οικονομίας.»

«Ποτέ μην παρερμηνεύετε ότι η κίνηση μπορεί να είναι δράση, δεν είναι. »

«Όλοι είμαστε μαθητευόμενοι σε μια τέχνη, την οποία δεν θα μάθουμε ποτέ τέλεια.»

«Δεν υπάρχει κυνήγι πιο ζοφερό από το κυνήγι του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Όσοι έχουν κυνηγήσει ανελέητα ένοπλους άνδρες και τους άρεσε, σταμάτησαν να ενδιαφέρονται πλέον για οτιδήποτε άλλο από εκεί και πέρα.»

"google ad"

«Ο άνθρωπος δεν έχει φτιαχτεί για να χάνει τις μάχες. Ο άνθρωπος μπορεί να καταστραφεί, αλλά δεν θα νικηθεί. »

«Για έναν πραγματικό συγγραφέα το κάθε βιβλίο είναι μια νέα αρχή∙ κάνει τα πάντα, προσπαθεί ξανά και ξανά να πετύχει το άπιαστο. Προσπαθεί να κάνει κάτι το οποίο ποτέ κανείς δεν πέτυχε στο παρελθόν, κάτι που οι άλλοι κάποτε προσπάθησαν, αλλά δεν το πέτυχαν. Και τότε, ίσως με πολύ μεγάλη τύχη, καταφέρει να το πετύχει.»

«Εκτός από την αυτοκτονία, δεν υπάρχει χειρότερη μοναξιά στον θάνατο από τον άνδρα που έζησε μια ζωή με μια γυναίκα την οποία είδε να πεθαίνει. Εάν δύο άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον το τέλος τους δεν θα είναι ευτυχισμένο. »

«Η πιο σύντομη απάντηση σε κάτι, είναι να κάνεις αυτό που σου ζητούν.»

«Βλέπετε, προσπαθώ σε όλα μου τα έργα να προβάλω το αίσθημα της ζωής όπως είναι στην πραγματικότητα – δεν θέλω μόνο να απεικονίσω τη ζωή – ούτε να την κατακρίνω – θέλω να την ζωντανέψω, όπως είναι. Όταν διαβάζετε κάτι δικό μου, βιώνετε ακριβώς αυτή την πραγματικότητα. Αυτό δεν γίνεται χωρίς να συνταιριάσουμε το κακό, το άσχημο αλλά και το όμορφο.»

«Ο πόλεμος είναι παντού και πάντα ένα έγκλημα, όσο αναγκαίος κι αν είναι, όσες αιτίες κι αν βρίσκουμε για να τον κάνουμε.»

«Μπορείς να αφανίσεις τους αντιπάλους σου. Αν ο αφανισμός είναι άδικος, τότε είναι σα να αφανίζεις τον ίδιο σου τον αυτό. »

«Το ταλέντο του ήταν τόσο φυσικό όσο το σχέδιο στα φτερά μιας πεταλούδας. Δεν το κατάλαβε, όπως δεν κατάλαβε κι η πεταλούδα την ομορφιά που έκρυβε στα φτερά της. Κι εκείνος, ποτέ δεν κατάλαβε για πότε το ταλέντο του έσβησε, καταστράφηκε, σαν το σχέδιο στα φτερά της πεταλούδας.»

«Το ηθικό σε κάνει να αισθάνεσαι καλά αφού το κάνεις, το ανήθικο σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα αφού το κάνεις.»

«Όλα τα καλά βιβλία έχουν ένα κοινό στοιχείο – είναι πιο αληθινά από την πραγματικότητα.»

«Ο φόβος του θανάτου είναι ευθέως ανάλογος με την αύξηση του πλούτου.»

«Στον σύγχρονο πόλεμο…πεθαίνεις σαν το σκυλί χωρίς κανένα σοβαρό λόγο.»

«Από όλα εκείνα που έχουν συμβεί και από εκείνα που συμβαίνουν τώρα, όπως τα ξέρουμε, και απ΄όλα εκείνα που γνωρίζετε αλλά κι εκείνα που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε, επινοείτε κάτι που δεν είναι μια απλή αναπαράσταση, αλλά κάτι εντελώς νέο, πιο αληθινό απ΄οτιδήποτε αληθινό και ζωντανό υπάρχει και εσείς του δίνετε ζωή∙ αν το κάνετε καλά θα του χαρίσετε την αθανασία.»

«Τρεις συνθήκες είναι απαραίτητες για έναν πόλεμο – δημόσια αρχή, δίκαιη αιτία, κατάλληλη αφορμή.»

«Κανένα όπλο δεν έλυσε ποτέ κανένα ζήτημα ηθικής. Το όπλο επιβάλλει τη λύση αλλά δεν εγγυάται ότι η λύση αυτή είναι δίκαιη.»

«Ο ενδοιασμός απέναντι στον κίνδυνο αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.»

«Δειλία….σχεδόν πάντοτε, η δειλία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια έλλειψη της ικανότητας να ανακόπτεις τη λειτουργία της φαντασίας.»

«Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι αληθινό. Τα πάντα είναι αληθινά. »

«Πέρασα τη ζωή μου κοιτάζοντας λέξεις, λες και τις έβλεπα για πρώτη φορά.»

«Εφ΄όσον έχουμε πόλεμο, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να νικήσουμε. Γιατί η ήττα θα φέρει δεινά χειρότερα από τα δεινά που θα αφήσει πίσω του ο πόλεμος. »

«Έμαθα να μην αδειάζω το πηγάδι της έμπνευσής μου, αλλά να σταματώ μόλις καταλάβω ότι υπάρχει ακόμη κάτι εκεί μέσα, στον πάτο του πηγαδιού. Έτσι άφηνα το πηγάδι να ξαναγεμίσει από την πηγή με την οποία το γέμιζα.»

«Ξέρω τον πόλεμο όσο λίγοι άνθρωποι που είναι ακόμη ζωντανοί και για μένα τίποτα δεν είναι πιο συγκλονιστικό από αυτό. Πιστεύω ότι ο πόλεμος πρέπει να καταργηθεί, καθώς αυτή η καταστροφική μανία απέναντι τον φίλο και τον εχθρό έχει αχρηστεύσει τον πόλεμο, τον έκανε μια απλή μέθοδο να ρυθμίζουν τα κράτη τις διαφορές μεταξύ τους.»

«Ίσως τα πράγματα να μην γίνονται αμέσως ξεκάθαρα για αυτόν που γράφει, αλλά αυτό μπορεί να είναι και καλό μερικές φορές. Ωστόσο, στην ουσία τα πάντα γίνονται σχεδόν ξεκάθαρα, καθώς όταν συνταιριάξει όλα αυτά μαζί με την μαγεία, με την οποία είναι προικισμένος, είτε θα επιβιώσει είτε θα ξεχαστεί.»

«Αυτό πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε  στην καλύτερη στιγμή μας – να επινοήσουμε τα πάντα – αλλά πρέπει να το κάνουμε τόσο αληθινά, ώστε αργότερα αυτό να συμβεί ακριβώς με αυτόν τον τόπο.»

«Η επιτυχία οφείλεται πάντα σε λάθος λόγους. Εάν γίνεις δημοφιλής, γίνεσαι πάντοτε λόγω της χειρότερης πλευράς του έργου σου. »

«Δεν μου αρέσει να γράφω σαν τον Θεό. Είναι διότι δεν το κάνεις ποτέ, παρά το γεγονός, ότι οι κριτικοί νομίζουν ότι δεν μπορείς.»

«Δεν είναι δουλειά τους να σου λένε πώς να γράφεις. Άφησέ να νομίζουν ότι γεννήθηκες έτσι.»

«Υπάρχουν γεγονότα τόσο συγκλονιστικά, που εάν ένας συγγραφέας τα έχει ζήσει από κοντά έχει την υποχρέωση να τα καταγράψει με την πάσα αλήθεια, όπως ακριβώς έγιναν, χωρίς να επινοήσει διάφορες εικασίες που μπορεί να τα αλλοιώσουν.»

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

share24.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ