21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αντ. Μπαλωμενάκης: Τα χρόνια της λιτότητας αποδείχθηκαν πολλά. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η δεξιά παλινόρθωση

Ημερομηνία:

Ο δικηγόρος Αντώνης Μπαλωμενάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά.

Τελείωσε το Α’ Γυμνάσιο Χανίων, και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χανίων. Εδώ και χρόνια είναι δικηγόρος στην πόλη.

Παντρεύτηκε τη Μαρία Χατζαντωνάκη με την οποία έκανε δύο παιδιά.

Από μικρός σε ηλικία εντάχθηκε στην Αριστερά και αγωνίστηκε για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Από το ΚΚΕ, στον Συνασπισμό και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ποτέ δεν έφυγε από τον χώρο της Αριστεράς.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Γιώργου Κατσανεβάκη στο Δήμο Χανίων ενώ εκλέχθηκε βουλευτής Χανίων στις εκλογές μετά το Δημοψήφισμα, το Σεπτέμβρη του 2015.

Τα τέσσερα χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας διετέλεσε μέλος της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας και της ειδικής Επιτροπής παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και αναπληρωματικό Μέλος στην Επιτροπή «πόθεν έσχες», μέλος της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση, αντιπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στην διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, (Ρ.Α.Μ.).

Εκλέχτηκε Πρόεδρος στις δύο εξεταστικές επιτροπές που συγκρότησε η Ολομέλεια της Βουλής,  για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, (Μ.Μ.Ε.), διαδεχόμενος το Σωκράτη Φάμελλο, μετά την υπουργοποίησή του και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις και υπέγραψε δεκάδες ερωτήσεων και αναφορών για θέματα του Νομού Χανίων και της Κρήτης και τροπολογίες σε θέματα εργασιακών σχέσεων, περιβάλλοντος και υποδομών.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 συμμετέχει ξανά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί την ψήφο των Χανιωτών.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας ο Αντώνης Μπαλωμενάκης αναγνωρίζει ότι “τα χρόνια της λιτότητας αποδείχθηκαν πολλά” και αυτό συντέλεσε στην ήττα όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Για να προσθέσει: “Πολλοί περίμεναν περισσότερα απ’ όσα μπορέσαμε να δώσουμε. Οι γενικοί δείκτες μπορεί να πήγαν καλά, οι στόχοι να επιτυγχάνονταν αλλά δεν άγγιξαν τόσο την καθημερινότητα των πολλών.”

Ο κ. Μπαλωμενάκης όμως θεωρεί ότι σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ “η παλιά κρατική μηχανής, αδιάφορη έως και εχθρική, όχι σπάνια λειτούργησε υπονομευτικά” ενώ δίνει έμφαση και στον ρόλο των ΜΜΕ σημειώνοντας:

“Υποτιμήσαμε τη δύναμη της φαιάς προπαγάνδας”.

Αναφορικά με την συμμετοχή του ως Πρόεδρος σε δύο σημαντικές Εξεταστικές Επιτροπής, για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ λέει ότι έγινε “πολύ σημαντική δουλειά”.

"google ad"

“Αποκαλύφθηκαν και τεκμηριώθηκαν γεγονότα και πρακτικές του παλιού καθεστώτος που κοινό παρανομαστή είχαν το χρήμα, την κατασπατάληση και την ιδιοποίηση του δημοσίου πλούτου, την εξαπάτηση , τη διαπλοκή”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη τα συμπεράσματα των Επιτροπών αποτελούν “ένα σπουδαίο πολιτικό κεφάλαιο για το μέλλον” τη στιγμή όπου τα πορίσματα των επιτροπών “έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης”.

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας σε σχέση με την κριτική που ασκείται αναφορικά με την ανεργία που ναι μεν έχει μειωθεί αλλά με δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης αλλά και τη φυγή των νέων από τη χώρα ο κ. Μπαλωμενάκης είπε ότι “ένα μέρος επιστρέφει, κυρίως νέοι επιστήμονες” λόγω και επί μέρους μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια δίχως πάντως να παύει να είναι μια  “ανοιχτή πληγή” η μετανάστευση των νέων.

Το διακύβευμα των εκλογών για τον κ. Μπαλωμενάκη είναι ξεκάθαρο. “Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η δεξιά παλινόρθωση”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη η ΝΔ εκπροσωπεί ένα σύνολο ιδεών και μια εφαρμοσμένη πολιτική που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεωκοπία.

“Είναι το όχημα επιβολής επί του κοινωνικού συνόλου λύσεων που ευνοούν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού. Την χαρακτηρίζει ιδεοληπτική εμμονή ότι η εργασία αποτελεί , απλώς, ένα κόστος, ότι η «επιχειρηματικότητα» πρέπει να ασκείται χωρίς περιορισμούς από την εργατική, την περιβαλλοντική κλπ νομοθεσία και χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν η ιστορική φυσιογνωμία κάθε τόπου.”

Σε ερώτηση για τα κρίσιμα ζητούμενα των επόμενων ετών στο νομό ο κ. Μπαλωμενάκης επισημαίνει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των αναγκαίων υποδομών που δέχθηκαν πλήγματα από τις θεομηνίες, την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και κτιρίων, τα αποχετευτικά έργα, τις εργασίες στο λιμάνι της Σούδας αλλά και την ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου του νομού.

Ο κ. Μπαλωμενάκης υπενθυμίζει την δημοκρατική – προοδευτική παράδοση του νομού μας και τονίζει ότι το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  “είναι σε θέση να δώσει καλύτερη προοπτική στη χώρα και στον ελληνικό Λαό”.

Καταλήγει τονίζοντας:

“Βαδίζουμε στις κάλπες με το κεφάλι ψηλά με καθαρή συνείδηση ότι ασκήσαμε τα καθήκοντα μας με αποτελεσματικότητα και προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα στα Χανιά”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη:

ΕΡ.: κ. Μπαλωμενάκη, μετά από 4 χρόνια παρουσίας στο Κοινοβούλιο, πού θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε και πού απέτυχε; Και πώς εξηγείται την εκλογική ήττα των ευρωεκλογών;

Αντώνης Μπαλωμενάκης: Η επιτυχία της κυβέρνησης ορίζεται από τη γνωστή φράση «έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια». Στηρίξαμε κατ’ επιλογήν τα στρώματα που είχαν πληγεί περισσότερο από τη κρίση. Ανατάξαμε τα δημόσια οικονομικά. Θέσαμε τη βάση για θεσμικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς της δημόσια ζωής, όπως η εργασία, το περιβάλλον, τα δικαιώματα.

Από τους παράγοντες που συγκαθόρισαν το πρόσφατο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα ξεχωρίζω δύο: την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα και μια σειρά μικρές και μεγαλύτερες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ στον επικοινωνιακό τομέα. Τα χρόνια λιτότητας αποδείχθηκαν πολλά. Πολλοί περίμεναν περισσότερα απ’ όσα μπορέσαμε να δώσουμε.

Οι γενικοί δείκτες μπορεί να πήγαν καλά, οι στόχοι να επιτυγχάνονταν αλλά δεν άγγιξαν τόσο την καθημερινότητα των πολλών. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπήρξαν άστοχα και όχι αναπόφευκτα μέτρα που επιβάρυναν δυσανάλογα στρώματα που ήσαν ήδη κουρασμένα από την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία. Η παλιά κρατική μηχανής, αδιάφορη έως και εχθρική, όχι σπάνια λειτούργησε υπονομευτικά. Χάσαμε την ιστορική ευκαιρία για στιβαρό κοινωνικό έλεγχο στα Μέσα ενημέρωσης στα πλαίσια μιας νέας σύγχρονης και δημοκρατικής νομιμότητας . Υποτιμήσαμε τη δύναμη της φαιάς προπαγάνδας.

ΕΡ.: Συμμετείχατε σε σημαντικές Επιτροπές για ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας που προχώρησαν σε αποκαλύψεις. Όμως αυτό που προσάπτουν στην κυβέρνηση πολλοί που παρακολούθησαν τις εργασίες των Επιτροπών είναι ότι παρά τη διερεύνηση δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Αντ. Μπ.: Και στις δύο επιτροπές που είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος, αυτήν για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΕ και για τα σκάνδαλα της υγείας, έγινε πολύ σημαντική δουλειά.

Αποκαλύφθηκαν και τεκμηριώθηκαν γεγονότα και πρακτικές του παλιού καθεστώτος που κοινό παρανομαστή είχαν το χρήμα, την κατασπατάληση και την ιδιοποίηση του δημοσίου πλούτου, την εξαπάτηση , τη διαπλοκή.

Όλα έγιναν κτήμα του ελληνικού λαού με τη δημοσιότητα που πήραν και αυτό είναι ένα σπουδαίο πολιτικό κεφάλαιο για το μέλλον. Όπως ξέρετε έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι στο τέλος θα αποδοθούν και οι δέουσες ευθύνες .

ΕΡ.: Η ανεργία μειώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικό βαθμό όμως αυτοί που σας ασκούν κριτική σημειώνουν ότι αυτό επιτεύχθηκε με τη συνέχιση της φυγής από τη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων νέων. Αναφέρουν επίσης ότι η πλειοψηφία όσων θέσεων εργασίας δημιουργήθηκαν είναι συνήθως μερικής απασχόλησης. Τι απαντάται σε αυτή την κριτική;

Αντ. Μπ.: Το μεγάλο κύμα φυγής σημειώθηκε το 2011-2013. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μέρος επιστρέφει, κυρίως νέοι επιστήμονες . Συντέλεσε ασφαλώς η οικονομική ανάκαμψη και ορισμένα επί μέρους μέτρα, όπως για παράδειγμα η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) ,που προικίσθηκε εξ αρχής με 236 εκατομμύρια € και ήδη άρχισε να προσελκύει με ειδικά προγράμματα στοχευμένες κατηγορίες νέων επιστημόνων.

Δεν παύει να είναι μια ανοιχτή πληγή όμως , η μετανάστευση των νέων.

ΕΡ.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που δε διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Αντ. Μπ.: Το δίλημμα αυτών των εκλογών δεν είναι να τιμωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για πραγματικές ή φανταστικές αδυναμίες του. Ούτε, βέβαια, να δικαιωθεί η άποψη ότι δήθεν πρόδωσε τις αρχές και τα προτάγματα της Αριστεράς. Όσοι το επικαλούνται αυτό θεωρούν ότι η ιστορική παράταξη των αγώνων υπάρχει μόνο για τη διαμαρτυρία και ότι αποκλείεται να εφαρμόσει τις ιδέες της σε όφελος της κοινωνίας.

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η δεξιά παλινόρθωση. Παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, που ομολογούνται από όλους, προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε τις πραγματικές αρετές της παράταξής μας: την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλεια. Την καθαρότητα στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Τον σκληρό αγώνα που δώσαμε για την αποκάλυψη και τιμωρία των σκανδάλων. Οι διαφορές είναι ορατές για κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Η ΝΔ εκπροσωπεί ένα σύνολο ιδεών και μια εφαρμοσμένη πολιτική που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεωκοπία. Είναι το όχημα επιβολής επί του κοινωνικού συνόλου λύσεων που ευνοούν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού. Την χαρακτηρίζει ιδεοληπτική εμμονή ότι η εργασία αποτελεί , απλώς, ένα κόστος, ότι η «επιχειρηματικότητα» πρέπει να ασκείται χωρίς περιορισμούς από την εργατική, την περιβαλλοντική κλπ νομοθεσία και χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν η ιστορική φυσιογνωμία κάθε τόπου. Είναι η παράταξη που εγγενώς αξιοποιεί τη διαφθορά που δημιουργεί το κομματικό κράτος, ευνοεί την αδιαφάνεια, δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα.

Στον αντίποδα η οι δημοκρατικοί-προοδευτικοί πολίτες θέλουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, ίσων ευκαιριών, χωρίς διακρίσεις, ένα δημοκρατικό κράτος χωρίς εναγκαλισμό με αναχρονιστικούς θεσμούς, με έμφαση στην κοινωνική προστασία και την αλληλεγγύη.

Υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της εργασίας, επιβάλλουμε σεβασμό στα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΕΡ.: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κρίσιμα ζητούμενα για το νομό Χανίων για τα επόμενα χρόνια. Και τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά, εφόσον επιλεχθεί ως κυβέρνηση της χώρας;

Αντ. Μπ.: Πριν απ’ όλα η ολοκλήρωση των εργασιών ανάταξης των υποδομών που πλήγηκαν από τις θεομηνίες. Η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, που μπήκε σε φάση υλοποίησης. Η περιφρούρηση και η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες και της χάραξης των ορίων και των χρήσεων του αιγιαλού.

Η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και κτιρίων που έχουν παραχωρηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τα αποχετευτικά έργα στον νότιο τμήμα του νομού. Οι εργασίες στο λιμάνι της Σούδας ώστε να γίνει ένα δυναμικό σύγχρονο διεθνές κέντρο υποδοχής. Η ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου του νομού με έμφαση στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

ΕΡ.: Ποιο το προσωπικό σας μήνυμα προς τους Χανιώτες;

Αντ. Μπ.: Ο Νομός μας έχει μακρά δημοκρατική-προοδευτική παράδοση που ανάγεται στην ιστορικέ μνήμη των ανθρώπων του, παλιότερη και πρόσφατη. Μπορούμε να διακρίνουμε πού βρίσκεται η ειλικρίνεια και η ανιδιοτέλεια στην προσφορά και πού η αρπακτικότητα, ο ημετερισμός, η οικογενειοκρατία.

Το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι σε θέση να δώσει καλύτερη προοπτική στη χώρα και στον ελληνικό Λαό. Βαδίζουμε στις κάλπες με το κεφάλι ψηλά με καθαρή συνείδηση ότι ασκήσαμε τα καθήκοντα μας με αποτελεσματικότητα και προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα στα Χανιά .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...