18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Προβληματισμός για την τουριστική πτώση στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Πτωτικές τάσεις καταγράφει ο τουρισμός στην Κρήτη που παραμένει χαμηλά σε επίπεδο κρατήσεων  εντείνοντας τον προβληματισμό για τους μήνες υψηλής περιόδου με τους επαγγελματίες να είναι συγκρατημένοι όσων αφορά την αύξηση  των επισκεπτών.

Την ανησυχία στον κλάδο δημιουργούν κυρίως οι απώλειες σε επίπεδο ροής των κρατήσεων, που εν μέσω Ιουλίου είναι εμφανώς μειωμένες ενώ οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής γίνονται με πολύ υψηλές εκπτώσεις και προσφορές κάτι που έχει επιπτώσεις στα έσοδα από τον τουρισμό. Συγκριτικά μάλιστα με τις αφίξεις στα αεροδρόμια του νησιού που κινούνται οριακά σε σχέση με πέρυσι, οι διανυκτερεύσεις δεν είναι οι αντίστοιχες  και αυτό  μεταξύ άλλων οφείλεται και στις απώλειες που καταγράφουν τα ξενοδοχεία , λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης Μανώλης Τσακαλάκης στο Ρέθυμνο για το μήνα Μαΐο οι διανυκτερεύσεις έκλεισαν με πτώση 11,31% ενώ και ο Ιούνιος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν έχει φέρει τον αναμενόμενο τουρισμό στην πόλη. Όπως εξήγησε ο ίδιος αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους άλλους Νομούς της Κρήτης και υπογράμμισε:  «Δυστυχώς, η φετινή τουριστική περίοδος δεν είναι καλή. Υπάρχει ανησυχία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε όλη την Κρήτη, κάτι που εκφράστηκε σε επικοινωνία που είχα με τους προέδρους του νησιού.  Έχουμε μείνει πίσω στις κρατήσεις και όσες έρχονται έχουν δυστυχώς μεγάλες εκπτώσεις» επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης.

Συγκρατημένοι είναι οι επαγγελματίες  του τουρισμού για τους μήνες υψηλής περιόδου καθώς εκτιμάται ότι οι πληρότητες δεν θα είναι αντίστοιχες της περυσινής περιόδου. «Φέτος, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα δεν αναμένονται υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες που πέρυσι κατέγραφαν ποσοστά πάνω από 90%. Φέτος δεν φαίνεται ότι θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία μας και αυτό δημιουργεί ανησυχία» επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης.

Μείωση 11,31% στις διανυκτερεύσεις του Μαϊου

Την πτωτική τάση  στο Ρέθυμνο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις που τον Μάιο εμφάνισαν πτώση σε ποσοστό 11,31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Σε ό,τι αφορά τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούνιο, όπως επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα περυσινά επίπεδα, ακλουθώντας τη γενική πτωτική τάση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα επίσημα στοιχεία  για τον Ιούνιο αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ανταγωνισμός και φορολογία μειώνουν τον τουρισμό

Οι  πτωτικές τάσεις τη φετινή χρονιά οφείλονται κυρίως, όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης, στο άνοιγμα του ανταγωνισμού στη Μεσόγειο που τα τελευταία χρόνια παρέμενε ισχνός , με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός τουριστών να στραφούν προς την Ελλάδα και την Κρήτη. Πλέον ανταγωνιστικοί προορισμοί που έχουν πετύχει μείωση στις τιμές τους καταγράφουν αύξηση δημιουργώντας απώλειες για την χώρα μας.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης η Ελλάδα λόγω της υπεροφολόγησης παραμένει ένας ακριβός προορισμός, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου, αφού ο υψηλός συντελεστής και οι οικονομικές επιβαρύνσεις των επαγγελματιών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μείωση στις τιμές. «Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την εικόνα είναι αρκετοί, στους σημαντικότερους όμως είναι ο ανταγωνισμός ,το ότι δηλαδή οι ανταγωνιστικοί προορισμοί έχουν καταφέρει να μειώσουν τις τιμές τους και εμείς έχουμε ένα ακριβό προϊόν» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων.

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι, όπως υπογράμμισε ο κος Τσακαλάκης είναι το γεγονός πως υπάρχουν απώλειες σε αεροσκάφη, καθώς παραμένουν καθηλωμένα πιθανόν μέχρι και τον Αύγουστο τα  Boeing 737 MAX , απόφαση στην οποία οδήγησαν τα  δύο αεροπορικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν  μέσα σε λίγους μήνες. «Αυτά τα αεροσκάφη παραμένοντας καθηλωμένα, λείπουν τη φετινή χρονιά και από την Κρήτη και τον τουρισμό».

Στο 30% οι απώλειες των Πολωνών τον Μαϊο

Όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης μεγάλη πτώση σε ποσοστό 30% καταγράφεται στις αφίξεις των Πολωνών επισκεπτών στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για τον μήνα Μαΐο, μια απώλεια αισθητή, αφού όπως τόνισε ο ίδιος κάθε χρόνο η Κρήτη έχει περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες από την Πολωνία.

goodnet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ