Κρήτη: Το αναλυτικό πρόγραμμα για το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Βιάννο

Κανένα σχόλιο

14 έως 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Βιάννο θα πραγματοποιηθεί το 30 Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η ιστορία του Ολοκαυτώματος της Βιάννου καθώς και των μεγαλύτερων ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, θα γίνει διεισδυτική προσέγγιση της προσπάθειας λογοκρισίας και παραχάραξης της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης, θα εξεταστούν αναλυτικά οι ιστορικές, πολιτικές και νομικές πτυχές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, ενώ θα τεθεί στο μικροσκόπιο των συνέδρων η στάση της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα, η οποία καταφεύγει σε νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις για την αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την αναθεώρηση της Ιστορίας. Θα επιχειρηθεί, τέλος, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη πολιτικής, κινηματικής και νομικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Θα συμμετάσχουν Αντιστασιακοί, εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων και Μαρτυρικών  Δήμων από όλη την Ελλάδα, διαπρεπείς επιστήμονες κι εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία Γερμανών δημοκρατών, που συμμετέχουν στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών: μεταξύ άλλων αναμένεται να δώσουν το παρών οι Ομάδες “AK Distomo” (νομικοί με έδρα το Αμβούργο), “Angreifbare Traditionspflege” (ιστορικοί με έδρα το Βούπερταλ), “Initiative Germany must pay” (με έδρα το Βερολίνο).

"Sponsored links"

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14.9 και ώρα 11.30π.μ. και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 15.9.2018 στις 8.00μ.μ. Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συνέδρους ο Μανώλης Γλέζος. Επίσης θα διαβαστεί μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών και Αντιφασιστών (FIR) Γερμανού Dr. Ulrich Schneider. Μεταξύ των σημαντικών ομιλητών της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου ξεχωρίζει η παρουσία του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργου Μαργαρίτη. Θα συμμετάσχουν, επίσης, σημαντικοί νομικοί και ιστορικοί της νεότερης γενιάς, καθώς επίσης και βουλευτές και ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο π. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν κληθεί οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών και ευρωκοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα βραβευθούν ο διαπρεπής Γερμανός ιστορικός Dr. Martin Seckendorf (για την πολύτιμη συμβολή του στη μελέτη της Θυσίας της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής), ο Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης (για τη στάση του στην αποκάλυψη του ρόλου του περιβόητου Χάιντς Ρίχτερ), ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Παρμακέλης (γλυπτά του οποίου κοσμούν το Πανδημοτικό Ηρώο της Βιάννου και άλλους τόπους Θυσίας στην Κρήτη), καθώς και ο αείμνηστος Γεώργιος Μπαριτάκης (για την προσφορά του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου).

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου Βιάννου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στις 10πμ, στο Ηρώο Ολοκαυτώματος της Βιάννου (Σελί Αμιρά) με την επίσημη τελετή μνήμης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:

Παρασκευή 14.9.2018

Προσέλευση – εγγραφές: 10.00-11.00

11.00πμ-1.00μμ: 1η Συνεδρίαση: Τελετή Έναρξης

"Sponsored links"

Τιμητικό Προεδρείο

Νικόλαος Βερβελάκης , επιζήσας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Μανώλης Γκουραμάνης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη

Δημοσθένης Ραπτόπουλος, Αντιστασιακός από τη Βιάννο, γιος του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου

Δώρα Φθενάκη – Κοκολάκη, Αντιστασιακός από τη Νεάπολη Λασιθίου

Συντονιστές

Χρήστος Τσιντζιλώνης (ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης).

Μανώλης Καρακωνσταντάκης (εκ μέρους της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου)

Αριστομένης Συγγελάκης (εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα)

Μήνυμα προς το Συνέδριο του Dr Ulrich Schneider, Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών & Αντιφασιστών (FIR).

Χαιρετισμοί

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας

Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου

Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός – π. Βουλευτής, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Χαιρετισμός Μανώλη Γλέζου

Κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου: Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Εναρκτήρια ομιλία: Καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου: «Εξουσία, μνήμη και λήθη».

Χαιρετισμοί εκπροσώπων κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων

2η Συνεδρίαση: 1.15μμ-2.45μμ: Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου: όψεις και πρόσωπα

Συντονιστές

Γιώργος Παπαδάκης, Δρ. Ανδρέας Αγγελάκης

Γιώργος Καλογεράκης: Στο σχολείο και τον αγώνα: πέντε δάσκαλοι σε χωριά της Βιάννου θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβρη 1943.

Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Αρχαιολόγος – Ιστορικός –Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Οι ωμότητες των Γερμανών στην Κρήτη με τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη.

Dr. Stephan Stracke Ιστορικός, Ομάδα AK Angreifbare Traditionspflege, Wuppertal:

Σχετικά με την ατιμωρησία των Γερμανών δολοφόνων της Βιάννου, των Ανωγείων και του Σκηνέ

Μανώλης Σπανάκης, Δημοσιογράφος – Εκδότης εφημερίδας «Η Ηχώ της Βιάννου»: Απαράγραπτα τα εγκλήματα πολέμου, απαράγραπτο και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.

Διάλειμμα 2.45μμ-4.30μμ

3η Συνεδρίαση: 4.30μμ -6.30μμ: Οι διχαστικές πολιτικές ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον ιστορικών προκλήσεων .

Συντονισμός

Μάριος Διονέλλης, Δημοσιογράφος

Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης – Εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Στέφανος Καργάκης, Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Εισηγητές

Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, Ψυχολόγος – Ομάδα Πρωτοβουλίας Βερολίνου: «Τα ανεξόφλητα ηθικά και υλικά χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα – Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει»

Η «ελληνογερμανική συνεργασία» και η υπονόμευση των ελληνικών αξιώσεων για πολεμικές επανορθώσεις (ελληνογερμανική συνέλευση, ταμείο για το μέλλον και ίδρυμα νεολαίας).

Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος: «Γερμανικές Αποζημιώσεις και μεθοδεύσεις του βαθέος γερμανικού κράτους: η σιωπή των ΜΜΕ στις μέρες μας»

Παρεμβαίνουν οι:

Μανώλης Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων και Γ.Γ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)

Αντώνης Περράκης, Δήμαρχος Κανδάνου και Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)

Γιάννης Λεονταράκης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Κρήτης

Στέλιος Ορφανός, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Μιχάλης Κριτσωτάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, π. Βουλευτής

Μανόλης Τζανιδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Μυλοποτάμου, πρώην Δήμαρχος Γεροποτάμου.

4η Συνεδρίαση: 6.30μμ-8.00μμ Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών: νομικοπολιτικές διαστάσεις και προοπτικές

Συντονιστές:

Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, Πρώην Βουλευτής, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αγγελική Παναγιωτοπούλου, πληρεξούσια δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων περιοχής Αιγίου , μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Αθανασία Φωτιάδη, Νομικός, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Εισηγητές

Δημήτριος Α. Κούρτης, δικηγόρος – υπ. Δρ. Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ:

Εγείροντας Αξιώσεις Επανόρθωσης 75 Έτη μετά τη Μαζική Θηριωδία: Κυριαρχικές Ασυλίες, Μεταβατική Δικαιοσύνη και τα Όρια του Διεθνούς Δικαίου.

Πέτρος Κ. Ζάπρος, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ).

«ΠΕΔ: Είκοσι ένα χρόνια αγώνες στην υπηρεσία ενός εθνικού σκοπού. Πώς θα υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος Ελλήνων πολιτών κατά το Β´ παγκόσμιο πόλεμο».

Διονύσης Παντής, Δικηγόρος, Συντονιστής Τομέα Δικαιοσύνης «Πράττω» Γερμανικές Αποζημιώσεις: 2018 – σήμανε η ώρα της διεκδίκησης!

Γιάννης Χατζηαντωνίου, Δικηγόρος, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο της νομικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Παρασκευή 14.9.2018, 8.30 μμ, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά

Πολιτιστική εκδήλωση «Βιάννος – Σεπτέμβρης 1943: μνήμη και ευθύνη».

Βράβευση του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη

από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της καθοριστικής του συμβολής στην αποκάλυψη και απόκρουση του εγχειρήματος παραχάραξης της Ιστορίας της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

Ομιλία: Δημήτρης Ξενάκης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης

Απόδοση τιμής στη μνήμη του Γεωργίου Μπαριτάκη

από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της συμβολής του στην Εθνική Αντίσταση και την ανάδειξη της Θυσίας της Βιάννου.

Ομιλία: Αλίκη Φραγκάκη Μπαριτάκη, κόρη του εκλιπώντος.

Συναυλία

Α΄ μέρος

Η υψίφωνος Λουκία Σπανάκη με συνοδεία πιάνου σε ένα μουσικό οδοιπορικό μνήμης με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Β΄ μέρος

Ο τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης ερμηνεύει έργα Ελλήνων δημιουργών.

Σάββατο 15.9.2018

1η Συνεδρίαση: 9.00πμ-10.45 πμ: Ομιλίες & παρεμβάσεις εκπροσώπων Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Μαρτυρικών Δήμων

Συντονιστές

Ιγνάτιος Αξιώτης, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Γιώργος Σαρρής, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μαρία Σοφουλάκη, Γ.Γ. Δήμου Φαιστού

Εισηγητές

Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος & μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Πόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας

Γιάννης Δημάκας& Γιάννης Σταθάς, Μέλη οικογένειας θυμάτων από το Δίστομο.

Ηλίας Λουλούδης, εκπαιδευτικός, Ολοκαύτωμα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

Παναγιώτης Παππάς & Δημήτρης Δήμος, Εκπρόσωποι Θυμάτων Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας.

Γιώργος Καρτσωνάκης, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος μαρτυρικού Σοκαρά.

Στέφανος Καργάκης, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος Δράμας.

Μαρία Κωστάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικής – Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου.

Κατερίνα Ντάσση, Δασκάλα, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος των χωριών του Φαναρίου Πρεβέζης.

Μιχάλης Σπυριδάκης, Ψηφιακός Χαρτογράφος – Περιβαλλοντολόγος Ιστορικοί συμβολισμοί της πρώτης πορείας μνήμης του Τυμπακίου.

Δήμητρα Κόρμπα, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω.

2η συνεδρίαση: 11.00-12.15: Η μνήμη της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και οι νεότερες γενιές

Συντονιστές

Πόπη Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Κώστας Βασιλάκης, Δημοσιογράφος

Γιώργος Βιτώρος, Δημοσιογράφος –Συγγραφέας

Εισηγητές

Βασιλική Λάζου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Διδάσκουσα στο ΑΠΘ: Η γυναίκα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση

Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος, υποψήφια διδάκτωρ πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ολοκαυτώματα και τέχνη-τα όρια της μνήμης.

Δημήτρης Χρηστάκης, Καθηγητής ΤΕΙ: Η ιστορία της ιστορίας της Βιάννου

Γιώργος Δασκαλάκης, Εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” και Γιώργος Πιτσιτάκης, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητής.

Τα μαθητικά έντυπα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση και η Εθνική Αντίσταση στα σύγχρονα μαθητικά έντυπα».

Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος

Σχολείο και Τοπική Ιστορία. Αγώνας ενάντια στη Λήθη. Προτάσεις για τη βιωματική προσέγγιση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής μας με την περίοδο της Κατοχής, και της Αντίστασης στη Βιάννο και με το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων”

12.15μμ-12.40μμ: Ομιλία του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο: «Ιστορία, λήθη και πολιτική»

12.40μμ-12.50μμ: Παρέμβαση Νότη Μαριά, Ευρωβουλευτή και Προέδρου πολιτικού κόμματος «Ελλάδα – ο άλλος δρόμος».

12.50μμ-1.00μμ: Παρέμβαση Σοφίας Σακοράφα, Ευρωβουλευτή.

3η Συνεδρίαση: 1.00μμ-2.30μμ: Η φρίκη της Κατοχής, οι συνέπειες και το εγχείρημα άμβλυνσης της μνήμης

Συντονιστές

Μανόλης Αργυράκης, δημοσιογράφος

Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Σταύρος Καρτέρης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης,

Εισηγητές

Βασίλης Μανουσάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Κρήτης: Οικονομικές διαστάσεις και συνέπειες της Κατοχής στην Κρήτη

Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη (1941 – 1945)

Jeffrey Levett, Καθηγητής Πανεπιστημίου ΟΗΕ, Βελιγράδι

Οι συνέπειες της Κατοχής στην υγεία του ελληνικού λαού

Μπάμπης Νανακούδης, υπεύθυνος σύνταξης εφημερίδας «Χορτιάτης 570: «Ολοκαυτώματα: λογοκρισία, παραχάραξη, “στρογγύλεμα” της μνήμης. Το παράδειγμα του Χορτιάτη (και όχι μόνον) και ο αγώνας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!»

Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος και συγγραφέας εκ Κομμένου: «Η σφαγή του Κομμένου και τα ψευδή στοιχεία της γερμανικής Βέρμαχτ».

2.30μμ-4.00μμ διάλειμμα

4η Συνεδρίαση: 4.00μμ – 5.30μμ: Quo vadis Germania?

Συντονιστές

Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, Ψυχολόγος, Initiative “Germany must Pay!”

Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Εισηγητές

Βαγγέλης Τζούκας, Δρ. Κοινωνιολογίας-Διδάσκων στο ΕΑΠ: Φυλετικός Ρατσισμός και Γερμανικά Εγκλήματα Πολέμου: όψεις της ναζιστικής γενοκτονικής βίας.

Δημήτρης Μπελαντής: Η συνέχεια των πολιτικών της γερμανικής ελίτ στην Ευρώπη στον 20ο και 21ο αιώνα

Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής: Η κατάρα της Γερμανίας

Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, Δημοσιογράφος & Πολιτικός Επιστήμων : Η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ ΟΔΓ και Ελλάδας: σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ

5η Συνεδρίαση: 5.30μμ -700μμ: Το κίνημα της διεκδίκησης σήμερα: δημιουργική σκέψη, αποφασιστική δράση!

Συντονιστές: Stephan Stracke, Διονύσης Παντής, Αθανασία Φωτιάδη, Γιάννης Χατζηαντωνίου.

Ομιλία Χρήστου Τσιντζιλώνη, Προέδρου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ & Συμπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:

Η δικαίωση θα έλθει με ανυποχώρητη πάλη του λαού!

Εισηγούνται – παρεμβαίνουν:

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, π. Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Βουλευτής.

Βασίλης Μπρακατσούλας, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Παρεμβάσεις συνέδρων – ανοιχτή συζήτηση

6η Συνεδρίαση: 7.00μμ-7.45μμ: Τα παιδιά μιλούν με τον Μανώλη Γλέζο: Οι συντάκτες της μαθητικής εφημερίδας «Πεφταστέρι», νεοσσοί της δημοσιογραφίας το 2013, αφηγούνται την εμπειρία της συνέντευξής τους με τον Μανώλη Γλέζο πέντε χρόνια μετά και ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις για την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας και τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση .

Συντονιστές:

Παναγιώτης Νάκας, Φιλόλογος.

Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος

Δρ. Μαρία Χρηστάκη – Χάμψα, Πρόεδρος Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου

Συμμετέχουν μαθητές οι οποίοι πήραν συνέντευξη από το Μανώλη Γλέζο το 2013 (τότε ήταν μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού το 2013 και σήμερα της Β’ Λυκείου) μαζί με τη δασκάλα τους Μαρία Παπαδημητροπούλου.

7η Συνεδρίαση: 7.45μμ-8.15μμ: Κλείσιμο εργασιών – έγκριση ψηφίσματος

Σάββατο 15.9.2018, 8.30 μμ, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Η τραγωδία της Βιάννου. Κάθαρση πότε;».

Βράβευση του διαπρεπούς Γερμανού ιστορικού Dr. Martin Seckendorf

από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στη μελέτη και την ανάδειξη της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής και στην συνεπή υποστήριξη του αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!

Ομιλία: Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ

Βράβευση του Ακαδημαϊκού Ιωάννη Παρμακέλη

Από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου με τη δημιουργία του μνημείου των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου.

Ομιλία: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Συναυλία

Στο Α΄ μέρος: ο Κάρολος Κουκλάκης και η Ειρήνη Δερέμπεη αντάμα από τα «Παλαιϊνά Σεφέρια» μάς ταξιδεύουν στο χρόνο και τη γνήσια μουσική παράδοση της Κρήτης.

Στο Β΄ Μέρος: συναυλία Αντιστασιακού & Πολιτικού τραγουδιού με τη Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλα και τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Δημήτρης Καρβέλης (κιθάρα), Παντελής Μπέσης (μπουζούκι), Μάνος Παπαδάκης (μπάσο).

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στις 10.30πμ, με την τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Γραφείο Τύπου Συνεδρίου

Γιάννης Δημάκας, Λευτέρης Σπανάκης, Βασιλική Χαραλαμπίδου.

Κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων: viannos1943@gmail.com

75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ:

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Ευχαριστούμε τους θεσμικούς φορείς που στήριξαν οικονομικά και ηθικά το Συνέδριό μας.

Ευχαριστούμε την ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ Α.Ε. για την χορηγία της, τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ για την έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, την εφημερίδα Η ΗΧΩ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ και τα ΜΜΕ που στήριξαν την προσπάθειά μας, καθώς και τον Γιώργο Βιτώρο για το σπικάζ στα σποτ του Συνεδρίου.

Ευχαριστούμε επίσης τους εκλεκτούς εισηγητές και τους συντονιστές των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου καθώς και όλους όσοι δούλεψαν εθελοντικά και ανιδιοτελώς για την προετοιμασία και την επιτυχία του.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις