3 Ιούνη, Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης των Εμπόρων: Μόνο με αγώνα μπορούμε να ελπίζουμε

Κανένα σχόλιο

Του Νίκου Βουρλάκη *

Με το άνοιγμα των μαγαζιών μας εδώ και μερικές μέρες επιστρέψαμε στην πραγματικότητα της επόμενης μέρας. Τα 21,36€ την ημέρα που μας έδωσε το κράτος για όσο διάστημα είχαμε κλείσει τα μαγαζιά μας δεν φάνηκαν ικανά να κρύψουν τις νέες δυσκολίες αλλά και τα κούφια λόγια που έλεγαν από πριν, δηλαδή ότι η ανάπτυξη που θα ερχόταν είχε για όλους μας “ατομικές ευκαιρίες” . Ούτε το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το παρουσιάζουν σαν «ιστορικό βήμα» ή σαν ένα νέο «ΕΣΠΑ δώρο» που φορτώνει στην Ελλάδα 22.5 δις € επιχορήγηση και 9.5δις € από δανεισμό μπορεί να κρύψει την σημερινή αβεβαιότητα που βιώνει ο αυτοαπασχολούμενος και μικρός επαγγελματοβιοτέχνης.

Τώρα είναι ώρα κύρια εμείς οι «μικροί»να αξιολογήσουμε πόσο αυτή η «ατομική ευθύνη», που αποδείξαμε με αδιαμφισβήτητο τρόπο αυτό το διάστημα της πανδημίας, θα πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς ότι δεν θα τους αφήσουμε εμείς να ξαναπληρώσουμε την νέα κρίση τους.

"Sponsored links"

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για αυτό που έρχεται κάνουν λόγο για μια κρίση με μείωση του Α.Ε.Π. που θα αγγίζει το 8% , ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ εκτιμούν ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 12%.

Η πανδημία του κορονοιού επιτάχυνε αυτό που φαινόταν αλλά και αποτυπωνόταν από τους ρυθμούς επιβράδυνσης στην οικονομία από το τέλος του 2019. Παρόλα τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης αλλά και τις θριαμβολογίες ότι επιτέλους η Ε.Ε. τα «βρήκε» και η βοήθεια θα είναι δεδομένη, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να μπορεί να προβλέψει ακριβώς το μέγεθος των επιπτώσεων της νέας κρίσης.

Η αύξηση της ανεργίας εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 30%, ενώ η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασίας με μισό μισθό θα αφορά όλο και περισσότερος εργαζόμενους. Η ψηφισμένη από την Παρασκευή 29 Μαΐου ΠΝΠ που ακούει στο όνομα “Συν- Εργασία’’ προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 20% αλλά και περιορισμό της εργασίας κατά 50% ενώ αποθεώνει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την τηλεργασία. Είναι ο «λογαριασμός» που τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι τα δώρα που δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι η απόδειξη ότι το μεγάλο παράσιτο , αυτό που απομυζά τον κόπο της παραγωγής και της εργασίας είναι αυτό που θα πάρει και το μεγάλο ¨πακέτο¨, αφήνοντας ψίχουλα για όλους εμάς τους μικρούς.

Είναι χαρακτηριστικό το διαφαινόμενο στραπάτσο της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού -που ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό πανηγύριζε για τα ιστορικά ρεκόρ αφίξεων/τζίρων/κερδών, την ίδια ώρα τα λουκέτα πλέον είναι ορατά σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, στην εστίαση, στα μικρά καταλύματα επιταχύνονται λόγω και της γρήγορης συγκέντρωσης στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τα λουκέτα υπολογίζονται πως μπορεί να ξεπεράσουν τις 100.000. Φαντάζει πλέον αληθινό σενάριο και όχι κάποιο Οργουελικό πιθανό σενάριο. Η κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και  σταθμά . Από την μία τα ορίζοντια μέτρα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει , προσφέρουν ζεστό χρήμα και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη κάνει την επιβίωση της μικρής επιχείρησης όλο και πιο δύσκολη. Η αντιλαϊκή πολιτική παραμένει ίδια και απαράλλακτη με τα προηγούμενα χρόνια . Οι νόμοι για την φορολογία, τα ασφαλιστικά , τις συντάξεις , τις κατασχέσεις παραμένουν όλοι σε ισχύ. Για αυτό το νέο ακριβοπληρωμένο τηλεοπτικό μήνυμα της κυβέρνησης «Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν» θα πρέπει να βρει όλους εμάς αποφασισμένους να διεκδικήσουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Δυστυχώς ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική πολιτική. Σημαντική εξαίρεση αποτελεί η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής(ΟΒΣΑ), η οποία κάλεσε σε πανελλαδικό συντονισμό και μέρα δράσης την 3η του Ιούνη καλώντας όλους να διεκδικήσουμε το αυτονόητο.

Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε με την συμμετοχή τους από 5 σωματεία επαγγελματοβιοτεχνών των Χανίων (Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων , Σύνδεσμος Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων-Επισκευαστών φρένων αυτοκινήτων και μηχανημάτων Χανίων, Σύλλογος πρακτόρων ΠΡΟΠΟ Νομού Χανίων, Σωματείο συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Νομού Χανίων), και δεκάδες άλλα πανελλαδικά.

Η άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών στο αφορολόγητο , η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος , η κατάργηση της προκαταβολής φόρου, η αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (δόσεις, ρυθμίσεις) χωρίς προϋποθέσεις . Η αναστολή κάθε είδους αναγκαστικής είσπραξης ( κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) . Η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 40% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης αλλά και η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή θα κλείσουν τα μαγαζιά τους , είναι τα ελάχιστα που μπορούν να δώσουν ανάσες ώστε η δυνατότητα επιβίωσης των μικρών να φαντάζει δυνατή. Με ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης μπορούμε να ελπίζουμε , μπορούμε να αισιοδοξούμε .

Η αγωνιστική συνεργασία ΕΒΕ στηρίζει και συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτές τις πρωτοβουλίες και καλεί όλους του μικρούς και αυτοαπασχολούμενους να πάρουν δυναμικά μέρος στην συγκέντρωση της Τετάρτης 3 του Ιουνίου στην πλατεία δημοτικής αγοράς.

*  Εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συνεργασία ΕΒΕ στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε , Ο.Ε.Σ.Κ. , εμπορικός σύλλογος

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις